Wat zijn de (duurzame) voordelen van een groendak?

09/06/2022

Een dak van allerlei verschillende soorten mossen, plantjes, bloemen, grassen en nog veel meer van wat je veel in de natuur tegen komen. Kan jij het je al voorstellen? Nog niet? Bekijk dan vooral eens de mooie foto’s hieronder ter inspiratie! 

Maar wat zijn nou de (duurzame) voordelen van een groen dak. Heeft een groen dak ook echt nut, of is het alleen voor de uitstraling. Waarom kiezen mensen voor een groen dak? In deze blog behandelen we de voordelen groen dak en waarom steeds meer mensen gedurende het verduurzamen van hun woning ook kiezen voor een nieuw groen dak.

Wat is een groen dak

Een groen dak is een dak van een huis, schuur of ander soort pand dat is bedekt met groen. Denk hierbij aan plantjes zoals sedum, grassen en mossen. Met een groen dak bescherm je je dak tegen erosie, breng je een extra isolatielaag toe en zorg je voor een betere afvoering van regenwater. Je dak zal dus langer ”goed” blijven en isoleert daarnaast ook nog eens beter.

Een groendak is in veel gevallen opgebouwd met verschillende belangrijke lagen (zie onderstaande afbeelding). Deze lagen zorgen ervoor dat jouw groen dak handige voordelen te bieden heeft.

Uiteraard biedt een groen dak een prachtig groen uitzicht, en brengt het veel voordelen voor de natuur met zich mee. Met een groen dak werk je dus ook automatisch mee aan een groenere toekomst voor mens en klimaat.

groen dak voordeel

Voordelen groen dak

Zoals je ondertussen al deels gelezen hebt, heeft een groen dak veel voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen groen dak:

1. Een groen dak werkt isolerend

Een groendak koelt en kan de binnentemperatuur flink verlagen. In de zomer kan de temperatuur op een bitumen zwart dak oplopen tot maar liefst 85°C, terwijl de temperatuur van een groen dak maximaal zal oplopen tot 35°C. Dat is ruim 85 graden minder wat je direct zal merken in huis.

Onderzoek van Milieu Centraal heeft laten zien dat algemene dakisolatie tot wel 9% rendement kan opleveren, doordat je bespaart op de energierekening. De sedumplantjes van een groen dak kunnen bijdragen aan deze energiebesparing. Zo hoef je in de zomer minder te koelen, en in de winter minder te verwarmen. Dat gaat 100% energiebesparing opleveren.

Dus een groen dak heeft voordeel dat het zowel de warmte binnen houdt in de winter en de warmte buiten houdt in de zomer. Maar ook isoleert een groen dak het geluid. Dit is misschien wat minder belangrijk, maar kan wel fijn zijn voor jouw buren.

2. Een groen dak verbeterd de kwaliteit van je dak

Een groen dak gaat langer mee. De levensduur van een normaal dak is gemiddeld 15 tot 30 jaar, een groen dak kan dit in sommige gevallen verdubbelen! Er zal minder erosie ontstaan en de kans op lekkages wordt nihil. 

Bovendien heeft de sedumvegetatie op het dak een waarde verhogende werking op het pand en de omringende gebouwen. De waarde van een pand in een groene omgeving kan wel 4 tot 8% hoger zijn dan van een vergelijkbaar pand in een grijze omgeving.

3. Interessante subsidie mogelijkheden

Omdat groene daken niet alleen voordelen aan jou en je mede bewoners biedt, maar aan iedereen in de stad, wordt er in veel gemeenten subsidie gegeven op groene daken, soms wel tot 50% van de aanschafwaarde!

De hoeveelheid subsidie die je krijgt verschilt per gemeente. De energiesubsidiewijzer biedt veel informatie over de subsidie van groendaken per gemeente, check dit vooral even.

Zo moet bijvoorbeeld in Amsterdam een groen dak een minimale oppervlakte van 30m2 hebben. Als je dak kleiner is kan je meerdere daken in 1 aanvraag samenvoegen. Zo kun je bijvoorbeeld samen met de buren wel de 30m2 groen dak subsidie aanvragen.

Wist je al dat er voor heel veel verschillende duurzame renovatie maatregelen subsidies gelden in Nederland? Wij schreven er eerder al een blog over! Lees hem hier. 

4. Een groen dak verhoogt de opwek van zonnepanelen

Een zonnepaneel werkt minder goed in de volle zon. Dit klinkt tegenstrijdig, maar is toch echt waar. Zonnepanelen moeten namelijk niet te warm worden. Zonnepanelen blijven dus liever koel en daar kan een groen dak ze perfect bij helpen.

Op een groen dak blijft de temperatuur laag waardoor het rendement van zonnepanelen wordt vergroot. Zonnepanelen hebben namelijk het hoogste rendement bij een omgevingstemperatuur onder de 25 °C.

‍Een bijkomend voordeel is dat andere plantensoorten zich zullen vestigen op de schaduwrijke plekken achter de panelen, waardoor er een grotere biodiversiteit ontstaat. En dat is dan weer goed voor de natuur en jouw dak. 

Omdat de panelen koeler blijven, gaan ze ook minder snel kapot en hebben ze een langere levensduur. En omdat een groen dak van zichzelf ook al erg lang meegaat, kan je lang genieten van jouw duurzame dak(en). 

Wist je al dat in combinatie met een warmtepomp, je jouw dak nog duurzamer maakt. Ook de buiten-unit van een warmtepomp gaat namelijk langer mee op een groen dak.

Verduurzaam je woning met 1 partij, wij regelen ook de financiering en subsidiëring!

Energy Architects kan de gehele verduurzaming van jouw woning uit handen nemen. We zoeken van te voeren goed uit hoe we jouw unieke woning het beste kunnen verduurzamen, en daarmee zo hoog mogelijke besparingen halen. Vervolgens bedenken we het beste plan om de verduurzaming te realiseren. 

Door gebruik te maken van slimme financieringen en precies te weten hoeveel gesubsidieerd kan worden, creëren we een plan waarmee jij maandelijks slecht een klein bedrag betaald aan het verduurzamen van je woning. In een zeer gunstig geval levert het je maandelijks al direct een aantal euro op!

Wanneer we een top plan hebben, kunnen wij als 1 partij dit voor je uitvoeren. Samen met onze gespecialiseerd partners verduurzamen we de woning en regelen wij de subsidieaanvragen en financiering!

Zo kan jij genieten van je duurzame woning en heb je alles geregeld met slecht 1 aanspreekpunt.

Nu ben je vast benieuwd naar hoeveel je kan besparen door het verduurzamen van je woning. Doe onze gratis bespaarcheck en zie direct hoeveel je in jouw woning jaarlijks kunt besparen.

Liever een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze specialisten? Vraag hier een gratis adviesgesprek aan, dan bellen we snel!