Zo kan jij jouw monument isoleren en direct besparen!

14/11/2021

Een monumentale woning is vrijwel altijd bijzonder en uniek ten opzichte van alle andere woningen in Nederland. Door de vaak oude bouwstijl/constructie van deze woningen, is een monument veelal voorzien van slechte/geen isolatie en wordt het verwarmd met een oud inefficiënt verwarmingssysteem. Het monument isoleren is een van de weinige opties die dit probleem oplost.

Dit zorgt bij veel monumentale woningeigenaren voor lastige dilemma’s. Ga ik mijn monument compleet renoveren en het wooncomfort verhogen, maar daarmee wel de unieke bouwstijl teniet doen? Of blijf ik leven met een hoge energierekening en verlaagd wooncomfort?

Wij begrijpen als geen ander dat dit een zeer lastige keuze is en daarom beschrijven we in deze blog precies hoe jij jouw monument kunt isoleren en verder verduurzamen, zonder dat het uiterlijk van de woning aangetast wordt!

Door jouw monument goed te isoleren, kan je honderden euro’s per jaar besparen!

Woning verduurzamen besparen

Honderden euro’s per jaar besparen? Dat wilt iedereen wel. Een monument isoleren zorgt ervoor dat de warmte die je opwekt met in de meeste gevallen gas, beter en langer binnen het huis blijft. Op deze manier zorg je er dus voor dat je minder gas hoeft te gebruiken om jouw monument op temperatuur te houden. Minder gas verbruik betekent een lagere energierekening!

Dit geldt al helemaal nu de gasprijzen zo hard gestegen zijn. Het verduurzamen van woningen is nog interessanter geworden, waardoor je nu nog meer gaat besparen. Hierdoor verdien je de investering al snel binnen 6 tot 8 jaar terug!

Wist je al dat je nadat je jouw monument geïsoleerd hebt, nog meer duurzame maatregelen kan treffen waardoor je in plaats van honderden euro’s tot wel duizenden euro’s per jaar gaat besparen? Wij schreven al eerder een blog over het totaal verduurzamen van monumenten, deze lees je hier!

Een monument isoleren is lastiger dan je verwacht

Helaas, maar waar. Een monument isoleren gaat niet zo makkelijk als bij reguliere woningen in Nederland. Om jouw monumentale woning van voldoende isolatie te voorzien en daarmee de warmte binnen te houden, is veel onderzoek nodig. Voor wijzigingen aan een monument is over het algemeen een omgevingsvergunning nodig, zowel voor aanpassingen aan de binnen- als aan de buitenkant.

Dit geldt dus ook voor isolerende of energie-opwekkende ingrepen, vooral als deze ingrepen onomkeerbaar zijn en/of zichtbaar vanaf de openbare weg. Wanneer je dus maatregelen treft waarbij jouw monumentale woning bijna niet wordt gewijzigd, dan is een vergunning meestal niet vereist. Maar bij isolerende maatregelen stop je isolatiemateriaal in, tussen of achter de vloeren, wanden en/of daken, en dit is vrijwel altijd onomkeerbaar.

Wist je al dat je ook zonnepanelen om een monument kan leggen? 

Zo isoleer je jouw monument op de juiste manier

Zoals je hierboven al hebt gelezen, is het voor monumentale woningeigenaren iets lastiger om hun woning te isoleren. Wij helpen je door de juiste informatie te geven over hoe je de vloeren, wanden & daken van je monument kan isoleren!

De vloeren van een monument isoleren

Ook bij het isoleren van de vloer(en), zijn er bepaalde regels en richtlijnen. Het is van belang dat je historische constructies en vloeren niet aantast en dat deze intact blijven. Daarom is vaak de enige mogelijkheid om rondom de onderkant van de vloer te gaan isoleren, als je natuurlijk onder de vloer kunt komen.

De onderkant van de vloer isoleer je door de kelder of kruipruimte in te gaan. Je hebt dan toegang tot de vloerconstructie en deze is in monumentale panden vaak van hout. Het is dan vooral belangrijk dat er een isolatiemethode gebruikt wordt die het hout niet beschadigd en die de kans op houtrot verkleint. Dampdichte isolatiematerialen zijn dan al direct uit te sluiten omdat hout moet kunnen ademen.

Spuitisolatie is er wel in een dampopen vorm, maar dit zal hechten aan het materiaal en is lastig te verwijderen, niet mogelijk voor monumenten dus. Er blijven dan eigenlijk twee opties over, namelijk bodemisolatie en isolatiedekens.

Monumentenglas voor het isoleren van de wanden!

Ook via de oude ramen van monumenten gaat veel warmte verloren. Sowieso gaat het eigenlijk altijd om enkel glas, dat aanzienlijk minder energiezuinig is dan dubbelglas. Het probleem bij monumenten is dat je de ramen niet zomaar mag vervangen en al helemaal niet door modern glas. Gelukkig is er zogenaamd monumentenglas op de markt. Dit ziet eruit als ouderwets glas en heeft tegelijkertijd een hogere isolatiewaarde.

Overige gevelisolatie bij monumenten is lastig

De gevels van monumenten moeten in originele staat blijven, dus gevelisolatie aan de buitenzijde is vrijwel onmogelijk. Aan de binnenkant zijn er soms wel mogelijkheden, al hangt dit sterk af van het pand. Nadeel van isolatie aan de binnenzijde is dat historische details vaak verloren gaan. Spouwmuren worden sinds 1900 toegepast. Als uw monument een spouwmuur heeft zou spouwmuurisolatie een goede oplossing kunnen zijn. De spouw moet daarvoor wel diep genoeg zijn en ook moet onderzocht worden of deze voldoende schoon is.

Dakisolatie monument

Het dak van een monument isoleren?

Dakisolatie monument
Het dak van jouw monument isoleren, is waarschijnlijk het moeilijkste. Monumentale woningen hebben vaak prachtige daken, maar met zeer ingewikkelde constructies en vormen. Je kan hierin 2 keuzes maken:

  1. Isoleren vanuit de binnenzijdeVaak heeft deze optie de voorkeur, omdat dit gemakkelijker toe te passen is. Om geen condens op de constructie achter de isolatie te laten ontstaan, is het van belang om isolatiemateriaal te kiezen met een damdichte laag aan de warme zijde van de ruimte. Holtes in de isolatie en aansluitingen die niet luchtdicht zijn brengen ook risico’s met zich mee. Isolatie aan de binnenzijde vereist dus een zeer zorgvuldige dampdichte en luchtdichte uitvoering.
  2. Isoleren vanaf de buitenkant 
    Dit is de meest gunstige methode, omdat er geen risico’s op condens ontstaan. Maar het is ook een stuk duurdere methode. Isoleren aan de buitenzijde betekent dat de dakpannen eraf gaan en er isolatiemateriaal onder de pannen komt. Hierdoor neemt de dikte van het dak toe en kunnen aansluitingen bij de dakgoot veranderen. Het kan dus voorkomen dat er bepaalde details van de woning aangepast moeten worden. Dit heeft vaak zichtbare gevolgen en is dan ook niet mogelijk bij monumenten. De dikte van de isolatie is dus een belangrijk aandachtspunt wanneer je wilt isoleren vanaf de buitenkant, Laat dit van te voren altijd goed uitzoeken door specialisten!

Je monument verduurzamen via 1 partij met 1 aanspreekpunt!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw monumentale woning, sterker nog we zijn gespecialiseerd in monumentale woningen. Zo helpen we je de stijgende energierekening tegen te gaan en verbeteren we samen het wooncomfort in jouw monument.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw monument het beste kunnen isoleren en bekijken of extra duurzame maatregelen interessant zouden zijn. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijke en winstgevende pakket aan maatregelen toe.

Natuurlijk ben je eerst benieuwd hoeveel jij kan besparen. We hebben een gratis bespaarcheck waarmee je precies kan berekenen hoeveel jij elk jaar kan besparen op je energierekening door je woning te verduurzamen. Doe hier de gratis bespaarcheck!

Wil jij liever eens in gesprek gaan met een van onze verduurzamingsspecialisten, plan dan eens een vrijblijvend adviesgesprek in door hier te klikken!