Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele CV ketel. Duurzaam omdat een warmtepomp ervoor zorgt dat jouw woning zonder of met minder aardgas verwarmt kan worden. Maar ook duurzaam omdat een warmtepomp over het algemeen een hoge efficiëntie heeft. Die efficiënte wordt uitgedrukt in een COP waarde warmtepomp. Met efficiëntie bedoelen we het dat wanneer er bijvoorbeeld 1 kWh in een warmtepomp gestopt wordt, de warmtepomp dit omzet tot bijvoorbeeld 4 kWh aan warmte. De COP waarde warmtepomp is in dit geval 4.
Per warmtepomp verschilt de COP waarde. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden wanneer je de COP waarde gaat berekenen. In dit artikel leggen we uit hoe je de COP waarde warmtepomp berekent in 4 stappen.
De COP waarde warmtepomp uitgelegd
Een warmtepomp heeft een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig om te kunnen functioneren. De COP waarde geeft aan hoeveel stroom de warmtepomp aan input nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid warmte-energie terug te kunnen leveren, oftewel hoe efficiënt werkt de warmtepomp.
Ter verduidelijking: als een warmtepomp een COP waarde van 4 heeft, dan levert de warmtepomp voor elke 1 kWh elektriciteit die het systeem verbruikt, 4 kWh aan warmte terug. Dat maakt direct duidelijk dat een warmtepomp een duurzame manier is om energie op te wekken zonder aardgas te gebruiken.
Elke soort warmtepomp heeft een andere COP waarde. Dit is afhankelijk van het merk warmtepomp, maar ook het type warmtepomp. Het is aan te raden om hier van te voren goed onderzoek naar te doen wanneer je van plan bent om een warmtepomp aan te schaffen. Energy Architects kan je hierbij helpen.
COP waarde berekenen in 4 stappen
Nu je beter weet wat de COP waarde warmtepomp is, kan je ook zelf de COP waarde warmtepomp berekenen. Dit doen we in 4 stappen.
Stap 1. warmtepomp kiezen
Voordat je de COP waarde van een warmtepomp zou kunnen berekenen, is het belangrijk dat je eerst weet voor welk type warmtepomp en merk je de COP waarde gaat berekenen. Er is namelijk een verschil per warmtepomp.
De COP waardes van al deze soorten warmtepompen verschillen vaak. Inventariseer dus eerst welke soorten warmtepompen er zijn en welke type warmtepomp het beste past in jouw woning. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten warmtepompen.
Stap 2. de berekening
Als je een warmtepomp hebt gekozen, kan je eigenlijk direct al de COP waarde warmtepomp berekenen. Let wel op dat er nog een aantal factoren meespelen om de exacte COP waarde te berekenen. Dit leggen we uit in stap 3.
Om de COP waarde warmtepomp te berekenen gebruiken we een formule. Aantal geleverde warmte uitgedrukt in kWh, gedeeld door het aantal verbruikte kWh. Dus wanneer je in een jaar 14000 kWh aan warmte hebt verbruikt en jouw warmtepomp slechts 2500 kWh aan stroom nodig heeft gehad, is de COP waarde warmtepomp 14000 / 2500 = 5.6.
Wist je al dat de COP waarde een belangrijke rol speelt bij het berekenen van de terugverdientijd van een warmtepomp? Meer daarover lees je hier.
Stap 3. de externe factoren checken
De COP waarde is niet volledig afhankelijk van de warmtepomp. Zo kan er van te voren een bepaalde COP waarde verwacht worden, maar blijkt dit in de realiteit toch net anders te zijn. Dat heeft te maken met externe factoren.
De mate van isolatie
Het verschil in temperatuur tussen de bron en de afgiftetemperatuur
- De buitentemperatuur
Stap 4. bereken de SCOP, SEER en SPF waardes
Naast de COP-waarde zijn er meer soorten waardes waarmee het rendement van een warmtepomp berekent wordt. Zo heb je nog de SCOP, SEER en de SPF.
SCOP
SCOP staat voor Seasonal Coëfficiënt of Performance. Wanneer de brontemperatuur niet constant is, zoals dat bij de buitenlucht het geval is, kan de COP-waarde van een warmtepomp schommelen gedurende verschillende periodes in het jaar. Daarom werd er beslist om niet meer naar de COP te kijken om verschillende systemen te vergelijken. Sindsdien wordt er ook gekeken naar de waarde: SCOP.
De SCOP is de gemiddelde efficiëntie gemeten over het hele jaar. Het is het jaarlijks energieverbruik en rendement bij een typisch dagelijks gebruik op langere termijn. Het is dan ook een duidelijkere en betrouwbaardere indicatie van het energierendement.
SEER
Het begrip SEER staat voor Seasonal Energy Efficiency Ratio. SEER is vergelijkbaar met de SCOP-waarde, echter is het verschil dat hiermee de efficiënte van koelen wordt berekend.
Met sommige types warmtepompen kun je je woning namelijk niet alleen verwarmen, maar ook koelen.
SPF
Daarnaast heb je ook de SPF waarde, wat staat voor Seasonal Performance Factor. In het Nederlands staat dit voor seizoenprestatie coëfficiënt. De SPF is de gemiddelde prestatiecoëfficiënt van een warmtepomp, berekend over het volledige stookseizoen in een specifiek gebouw. Er wordt daarbij ook rekening gehouden met eventuele randapparatuur van de warmtepomp.
Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.
Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.
Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.
Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik