CV ketel vervangen na 2026 – Hybride warmtepomp wordt verplicht

21/08/2023

Een CV ketel is op dit moment nog de meest gebruikte verwarmingsinstallatie in de Nederlandse woningen. Echter wilt het Nederlandse kabinet hier verandering in gaan brengen. Een cv ketel vervangen 2026 zal niet meer hetzelfde zijn als dat we hiervoor gewend waren. Het wordt namelijk verplicht om een hybride warmtepomp hierbij aan te sluiten. Naast dat je dan een nieuwe CV ketel aanschaft, zal een hybride warmtepomp systeem moeten zorgen dat ieder huishouden op termijn duurzamer gaat verwarmen. 

Deze verplichting vergt dat jij als woningeigenaar weet wat een hybride warmtepomp inhoudt. In dit artikel vertellen we je meer over cv ketel vervangen 2026, leggen we je uit hoe een hybride warmtepomp werkt, wat de voor- en nadelen zijn en bereiden we je voor op de toekomst.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het  totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en stemmen een degelijk advies af op jouw beschikbare kosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wordt het duidelijk met hoeveel kosten je een specifiek aantal energie kan gaan besparen.

Alternatief voor cv ketel

CV ketel vervangen 2026, hoe werkt de verplichting hybride warmtepomp?

Vanaf 2026 zal het voor eigenaren van bestaande woningen in Nederland verplicht zijn om een hybride warmtepomp te installeren bij het vervangen van hun CV-ketel. Deze verplichting is een cruciale stap in de overgang naar duurzame verwarmingssystemen. Een hybride warmtepomp combineert namelijk de kracht van een traditionele CV-ketel met de energiezuinigheid van een warmtepomp. Dit zorgt voor een efficiënte en milieuvriendelijke manier van verwarmen en draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Het vervangen van een CV ketel na 2026 zal dus niet meer zo makkelijk zijn als dat het op dit moment nog wel is. Bij een hybride warmtepomp komen namelijk hogere kosten kijken en zal uitgezocht moeten worden of jouw woning wel comfortabel verwarmt kan worden met een hybride warmtepomp. Niet elke woning is namelijk al 100% geschikt voor een hybride warmtepomp 

Uitzondering van de verplichting

De verplichte hybride warmtepomp is niet voor iedere woning verplicht. Zo hoeven eigenaren van een appartement of monument volgens de huidige plannen geen hybride warmtepomp te nemen. De verplichting geldt ook niet als de terugverdientijd langer is dan 7 jaar, het apparaat te veel geluidsoverlast voor de buren veroorzaakt of er dure aanpassingen nodig zijn aan het verwarmingssysteem. Een hybride warmtepomp werkt namelijk alleen op lage temperatuur afgifte systemen. 

Het is dus belangrijk om dit van te voren goed uit te laten zoeken. Energy Architects kan jou hierbij helpen. 

gasloos wonen

Hybride warmtepomp heeft veel voordelen

Een verplichting voelt niet altijd even fijn. Maar een hybride warmtepomp kan veel voordelen met zich meebrengen wanneer je een cv ketel vervangen 2026 wilt:

  1. Verminderde CO2-uitstoot: een van de belangrijkste voordelen van een hybride warmtepomp is de aanzienlijk verminderde CO2-uitstoot in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. Dit draagt bij aan de nationale en internationale inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

  2. Energie-efficiëntie: hybride warmtepompen halen een groot deel van hun warmte uit de omgevingslucht of de bodem. Dit betekent dat ze minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en dus een hogere energie-efficiëntie hebben.

  3. Lagere energiekosten: hoewel de initiële investering hoger kan zijn, kunnen huiseigenaren op de lange termijn profiteren van lagere energiekosten. De lagere energievraag resulteert in lagere maandelijkse rekeningen en dat zorgt ervoor dat je een hybride warmtepomp meestal binnen 3 tot 6 jaar terugverdiend hebt. 

  4. Subsidies en financiële ondersteuning: de overheid biedt verschillende subsidiemogelijkheden en financiële incentives om huiseigenaren aan te moedigen hybride warmtepompen te installeren, wat de totalen kosten fors helpt te verlagen. Profiteer hiervan nu het nog kan! 

Kosten en opbrengsten van een hybride systeem

Een CV ketel vervangen 2026 zal dus in veel gevallen samen gaan met een hybride warmtepomp systeem. Dit brengt hogere kosten met zich mee, maar kan op de lange termijn ook veel financiële voordelen opbrengen. 

  1. Investering en subsidies: de kosten van een hybride warmtepomp variëren afhankelijk van het type woning, de grootte en de technische specificaties. Gemiddeld zullen de kosten inclusief installatie tussen de €5.000 en €10.000 liggen. Het is echter belangrijk op te merken dat er verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar zijn om de lasten te verlichten. Zo bespaar je +- 30% op de aanschaf- en installatie prijs

  2. Terugverdientijd: de terugverdientijd van een hybride warmtepomp hangt af van factoren zoals de energieprijzen, het energieverbruik van de woning en de mate van gebruik van de warmtepomp. In veel gevallen kan de investering binnen enkele jaren worden terugverdiend door lagere energiekosten.

Voorbereiding CV ketel vervangen 2026

Huiseigenaren hebben nog enkele jaren de tijd om zich voor te bereiden op de verplichting van hybride warmtepompen vanaf 2026. Hier zijn enkele stappen die je kan nemen om je goed voor te bereiden:

  1. Informatie verzamelen: het is essentieel om inzicht te krijgen in de werking van hybride warmtepompen, de beschikbare modellen en technologieën, evenals de financiële ondersteuning die de overheid biedt. Ook Energy Architects kan jou hier meer informatie over geven. 

  2. Energie-efficiëntie verbeteren: voordat een hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd, is het verstandig om de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren. Denk aan goede isolatie, dubbele beglazing en het minimaliseren van energieverspilling.

  3. Financiële planning: het is belangrijk om de financiële kant goed te plannen. Naast de initiële investering moeten huiseigenaren rekening houden met onderhoudskosten en eventuele leningen die nodig zijn. Lees je hier goed over in. 

  4. Professioneel advies: het is aan te raden om professioneel advies in te winnen bij experts om ervoor te zorgen dat de gekozen oplossing goed past bij de specifieke situatie van jouw woning. Energy Architects maakt verduurzaam adviezen op maat voor jouw woning. 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud