Een energielabel voor bedrijfspanden in Nederland is meer dan een formaliteit; het is een cruciaal onderdeel van bedrijfsvoering en milieubewustzijn. Dit label geeft inzicht in de energieprestaties van het bedrijfspand en speelt een sleutelrol in het stimuleren van duurzaamheid binnen de bedrijfswereld. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van energielabels, hoe bedrijven een beter energielabel kunnen realiseren en de verplichtingen die hierbij komen kijken.
Energy Architects kan bedrijven helpen om te voldoen aan alle wet- en regelgeving omtrent energie labels en duurzaamheid.
Het belang van energie labels voor bedrijfspanden
Een energielabel voor een bedrijfspand kan variëren van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt) en geeft een indicatie van de energie-efficiëntie van het pand. Dit is om meerdere redenen belangrijk:
Energiebesparing: een pand met een hoog energielabel is doorgaans energiezuiniger, wat resulteert in lagere energiekosten. Dit is niet alleen belangrijk voor de energietransitie en het klimaatbeleid, het kan bedrijven ook helpen om kosten en energiebelasting te besparen en zo het bedrijfsresultaten positief te beïnvloeden.
Milieubewustzijn: het verduurzamen van een bedrijfspand draagt bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot, wat cruciaal is in de strijd tegen klimaatverandering. Een energielabel geeft aan in hoeverre het bedrijfspand hieraan bijdraagt en kan dus ook goed ingezet worden als MVO onderscheidende factor.
Marktwaarde: een beter energielabel kan de marktwaarde van het pand verhogen en het aantrekkelijker maken voor potentiële huurders of kopers. Dit is dus ook een zeer belangrijk element voor projectontwikkelaars en pandeigenaren.
Wet- en Regelgeving: Het voldoen aan energiereguleringen is essentieel voor de wettelijke naleving en kan boetes voorkomen. Wist je al dat minimaal het energielabel C verplicht is voor kantoorpanden?
Realiseren van een beter energielabel
Het is wordt steeds belangrijker en interessante om een bedrijfspand te verduurzamen en dus een beter energielabel te realiseren. Echter kan het voor bedrijven een lastige klus zijn om alles omtrent dit onderwerp goed te overzien. Wij zetten 6 belangrijke stappen voor een beter energielabel op een rijtje.
Energie-audit: een energie-audit kan helpen om de gebieden te identificeren waar energiebesparing mogelijk en interessant genoeg is. Vaak is het zo dat er veel mogelijk is op het gebied van duurzaamheid, maar is het moeilijk om te bepalen wat de belangrijkste stappen zijn.
Isolatie: het verbeteren van de isolatie van het pand kan een aanzienlijke impact hebben op de energie-efficiëntie. Door te isoleren kan de warmte beter binnen het pand gehouden worden wat resulteert in minder energie verbruik.
Energiezuinige verlichting: overstappen op LED-verlichting of andere energiezuinige verlichtingssystemen kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Dit is in veel bedrijfspanden nog niet aan de orde.
Duurzame energiebronnen: investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windenergie kan het energielabel aanzienlijk verbeteren. Naast een beter energielabel, zorgt het er ook voor dat je als bedrijf onafhankelijk bent van een energie leverancier.
Slimme technologieën: het gebruik van slimme thermostaten en energiebeheersystemen kan helpen bij het optimaliseren van energieverbruik. Het kan inzicht geven in processen waar momenteel onnodig veel energie verbruikt wordt.
Regelmatig onderhoud: zorgen voor goed onderhoud van verwarmingssystemen, airconditioning en andere apparatuur om efficiëntie te garanderen. Dit is een must voor grotere bedrijfspanden.
Verplichtingen rondom zakelijke energielabels
In Nederland zijn er specifieke verplichtingen waaraan bedrijfspanden moeten voldoen met betrekking tot energielabels:
-
Energielabel bij verkoop of verhuur: bij de verkoop of verhuur van bedrijfspanden is het verplicht om een geldig energielabel te overleggen die niet verouderd is. Dit geldt overigens ook voor woningen.
-
Energielabel C verplichting: sinds 2023 is het voor kantoorpanden verplicht om minimaal over een energielabel C te beschikken. Panden die hier niet aan voldoen, mogen niet meer als kantoor gebruikt worden. Let op, want niet elk kantoorpand heeft deze verplichting.
-
Sancties: het niet voldoen aan deze verplichtingen kan leiden tot boetes of andere juridische consequenties.
Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Wil jij jouw bedrijfspand overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden en processen van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer.
We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.
Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.
De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud.