Gasloos wonen met een gasloze woning in 5 stappen

21/03/2023

Misschien hoor je al het een en ander over gasloos wonen. Gasloos wonen houdt in dat je in een huis geen gas meer nodig hebt om te kunnen verwarmen, koken en warm water te gebruiken. In de komende jaren moeten we allemaal van het gas af. Dit betekend dat we aardgas volledig moeten gaan afstoten. Gas is echter voor veel woningen in Nederland nog een van de belangrijkste energiebronnen om er comfortabel te kunnen leven. In deze blog lees je hoe je ook jouw woning gemakkelijk, stap voor stap naar een gasloze woning kan omtoveren. 

Door de stappen in dit artikel te volgen, zal gasloos wonen ook voor jou mogelijk worden. Zo help je niet alleen uitstekend mee met het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar kan je ook tot wel duizenden euro’s per jaar aan energiekosten besparen!

gasverbruik verlagen

De voordelen van gasloos wonen

Gasloos wonen wordt niet alleen noodzakelijk, het brengt ook enorme voordelen met zich mee. Zo is

  • Een van de belangrijkste voordelen is dat je fors kunt besparen op je energie rekening. Gasloze woningen zorgen gemiddeld voor duizenden euro’s besparing aan energiekosten per jaar. Maar niet alleen de hoge besparing is een enorm voordeel van gasloos wonen. 
  • Een gasloze woning wordt ook een stuk meer waard dan een woning van de buren die nog wel op gas gerund wordt. Vaak verdien je op deze manier de investering in het gasloos maken van jouw huis weer terug. Dit in combinatie met de hoge gas kosten die je jaarlijks bespaart, maakt een gasloze woning een financieel aantrekkelijke investering! 
  • Gasloos wonen betekent ook dat je jouw CO2 uitstoot fors verlaagd. Door de CO2 uitstoot van een woning te verlagen, help je mee om de klimaatdoelstelling te behalen. Op deze manier bouwen we met zijn allen aan een duurzame toekomst. 
  • Gasloos wonen wordt soms geassocieerd met oncomfortabel verwarmen. Echter hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Een warmtepomp is een slimme manier om gasloos te verwarmen op lage temperaturen. Door de woning goed te isoleren, heeft dit helemaal geen impact op hoe snel een woning warm wordt. 
Voordelen warmtepomp

Gasloos wonen in 4 stappen

Stap 1. Onderzoek

Een woning omtoveren tot gasloze woning is vrijwel altijd mogelijk, dus ook voor oude– en monumentale woningen. Het belangrijks is om van te voren goed uit te zoeken hoe je jouw woning het beste kan verduurzamen om er een gasloze woning van te maken. 

Het is belangrijk om te kijken hoe je de elementen in huis waar momenteel gas voor wordt gebruikt, kan vervangen voor nieuwe elementen die op bijvoorbeeld elektriciteit gerund kunnen worden. Een inductie kookplaat, warmtepompinfra rood panelen en elektrische warmwater boiler zijn hier mooie voorbeelden van.  Houdt er wel rekening mee dat er mee komt kijken bij alleen het vervangen van deze elementen. Zo komt er bij een gasloze verwarmingsinstallatie vrijwel altijd isolatie bij kijken. Vooral bij oudere woningen. 

Stap 2. berekenen

Voordat je gasloos gaat wonen, wil je natuurlijk weten wat dit betekend in cijfers:

  • Hoe snel heb ik de investering terugverdiend?
  • Wat zijn de totale kosten?
  • Wat betekend dit voor mijn maandlasten?
  • Hoe lang duurt de transformatie naar een gasloze woning?
  • Hoeveel CO2 uitstoot kan ik besparen?
  • Zijn er subsidies waar ik gebruik van kan maken?
  • Hoe lang heb ik overal garantie op?

Dit zijn allemaal voorebeelden van belangrijken vragen waar je van te voren een goed antwoord op wilt vinden. 

Stap 3. Zorgvuldig je woning verduurzaming plannen

Nu je weet dat je woning verduurzamen financieel je maandelijks meer gaat opleveren dan kosten, moet je nog wel de verschillende maatregelen zorgvuldig laten uitvoeren. Gespecialiseerde bedrijven zullen langs moeten komen om jouw woning een stukje duurzamer te maken.

Plan dit goed en spreek van tevoren goed af welke partij wat doet.

Stap 4. Regel de ‘’laatste’’ belangrijke dingetjes

Gefeliciteerd, na het uitvoeren van de eerste 3 stappen kan je zeggen dat je in jouw woning gasloos wonen kan. Wel moet je nu nog het wellicht minder leuke gedeelte regelen.

  • Regel achteraf je subsidies.
  • Zorg dat je overzichtelijk hebt welke partij, welke garantie geeft.
  • Houd goed bij of je de voorberekende besparing haalt. Als dat niet het geval is, kan een van de maatregelen onvoldoende zijn toegepast.

Wat kost een gasloze woning?

Het is lastig om concreet te zeggen wat het kost om compleet van het aardgas af te gaan en over te gaan op gasloos wonen. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de staat van jouw woning. Is de woning al goed genoeg geïsoleerd? (woningen na 2000 gebouwd meestal wel), dan is je woning met een paar vernieuwingen al klaar voor gasloos wonen. Wanneer dit niet het geval is zal er eerst zeer goed geïsoleerd moeten worden, en dat kan soms best in de kosten oplopen.

Om een indicatie te geven van de kosten hebben we twee voorbeeldberekeningen gemaakt met een hoekwoning uit 2009 en uit 1970.

Voorbeeldwoning 2009

De woning heeft voor de verduurzaming een energielabel A en verbruikt met twee personen 1.120 kuub gas. Omdat deze woning in 2009 gebouwd is beschikt de woning over dak-, gevel- en vloerisolatie van minstens 10 cm. De ramen zijn voorzien van HR++ glas en de woning heeft vloerverwarming. Deze voorbeeld woning is hiermee meteen klaar voor gasloos wonen. Er zijn 2 dingen die moeten gebeuren: De cv-ketel op aardgas moet vervangen worden door een elektrische warmtepomp. Het gasfornuis moet vervangen worden door een inductiekookplaat. Het gasfornuis moet vervangen worden door een inductiekookplaat.

In dit voorbeeld is gekozen voor een volledige warmtepomp 10 kW op buitenlucht. In dit voorbeeld worden er ook 10 zonnepanelen aangeschaft om groene stroom op te wekken.

Verbetering
Kosten in euro
Volledige elektrische warmtepomp buitenlucht 10 kW, incl. installatie en aansluiting
11.000
Inductiekookplaat (incl. extra elektrische aansluiting)
1.000
10 zonnepanelen, 2.700 Wattpiek
4.400
Af: subsidie warmtepomp
– 2.400
Af: teruggave btw zonnepanelen
– 750
Kosten
13.250

Door de aanpassingen daalt het gasverbruik van 1.120 m3 naar 0 en stijgt het stroomverbruik door het gebruik van de elektrische warmtepomp naar 3.100 kWh. 10 zonnepanelen wekken 2.360 kWh op per jaar. . 

Voorbeeldwoning 2009

De voorbeeldwoning uit 1970 heeft energielabel D, twee personen verbruiken 1.980 m3 gas en 2.800 kWh stroom. We kiezen in dit voorbeeld voor spouwmuurisolatie in plaats van buitengevelisolatie. Buitengevelisolatie was beter geweest, maar ook ingrijpender en duurder. Het zelfde geldt voor het >isolerende glas, we kiezen voor HR++ in plaats van triple glas vanwege de kosten. 

Minder goede isolatie in combinatie met lagetemperatuur-verwarming kan leiden tot iets minder comfort in de woning. Ter compensatie zijn er in dit voorbeeld infraroodpanelen (die zorgen voor warmtestraling) in de zithoek en de badkamer geïnstalleerd. Ook is er extra ventilatie nodig voor comfort. 10 zonnepanelen zorgen voor klimaatwinst en vangen het extra stroomverbruik op.

Huidige situatie
Verbetering
Kosten in euro
Geen gevelisolatie
Spouwmuurisolatie
2.100
Geen vloerisolatie
Zeer goede vloerisolatie
1.600
Matige dakisolatie
Zeer goede dakisolatie
4.600
Dubbel glas in woon- en slaapkamer
HR++ in bestaande kozijnen
3.500
HR-combiketel
Volledige warmtepomp, 10 kW
11.000
 
Infraroodpanelen, zithoek en badkamer
1.000
Gewone radiatoren
Lage temperatuur radiatoren
2.500
Natuurlijke ventilatie
Mechanische ventilatie met WTW
3.000
Gasfornuis
Inductiekookplaat en aansluiting
1.000
Geen zonnepanelen
10 zonnepanelen goed voor 2.700 kWh
4.400
 
af: subsidie warmtepomp
– 2.400
 
af: btw zonnepanelen
– 750
 
Kosten
31.550

Alle maatregelen die worden genomen zoals isolatie, warmtepomp en zonnepanelen, zorgen voor een lagere energierekening. De infraroodpanelen en ventilatie zijn van belang voor comfort en frisse lucht in de woning. De jaarlijkse besparing komt uit rond de € 2.500,-. De jaarlijkse CO2-uitstoot daalt met bijna 4.000 kg. 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud