We moeten toewerken naar een gasloze samenleving. In 2050 willen we in Europa volledig van het gas af zijn, gasloos wonen is een van de grootste aanpassingen in onze samenleving. In 2030 wil de Nederlandse overheid al 49% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van wat we in 1990 uitstootten. Een hele verandering dus, die we ook wel de energietransitie noemen. Samen stappen we over tot duurzamere en hernieuwbare energiebronnen.
Nog een overgroot deel van alle woningen in Nederland wordt momenteel verwarmt op aardgas. Bij de verbranding van gas komt namelijk heel wat CO2 vrij, en dat is precies hetgeen dat we moeten tegengaan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De oplossing: ‘’gasloos wonen’’
‘’Gasloos wonen’’, maar hoe krijgen we het dan warm?
We moeten dus toe werken naar gasloos wonen, maar als we geen gas meer kunnen gebruiken krijgen we onze huizen niet meer warm met de welbekende Cv-ketel. Daar zijn gelukkig heel wat alternatieven voor! We zetten er een aantal voor je op een rijtje. Wil je meer weten over de alternatieven? Klik dan op de link van het alternatief en lees onze volledige blog erover!
- Warmtepomp
- Infrarood panelen
- Hybride warmtepomp (volledig gasloos wonen niet mogelijk)
- Stadsverwarming
- Pellet Cv-ketel
Momenteel, anno 2022 zijn dit de meest bekende verwarmingssystemen zonder gebruik van aardgas. Zo wordt bij de warmtepomp en infrarood panelen voornamelijk gebruik gemaakt van elektriciteit wat zorgt voor een stuk duurzamere verwarming.
Stappenplan voor gasloos wonen
Dus, gasloos wonen is waar we in de toekomst allemaal mee te maken krijgen, maar het is nu al interessant om over te stappen naar een duurzamer verwarmingssystem. Er is namelijk heel wat besparing mogelijk, zowel met de CO2 uitstoot als de energierekening! Hier komen we later in deze blog nog even op terug. Eerst vertellen we je namelijk hoe je kunt overstappen naar gasloos wonen:
1. Onderzoek en Analyse
Om volledig onafhankelijk van aardgas te kunnen wonen, is het belangrijk om altijd van te voren goed te onderzoeken welke aanpassingen in jouw woning gedaan moeten worden. Zonder dit van te voren goed uit te zoeken, is de kans groot dat je belangrijke dingen over het hoofd gaat zien. Denk aan leiding werk, warmte afgiftesysteem, warm water voorziening, elektrisch koken.
2. Verwarmingssysteem kiezen
Beslis welk duurzaam verwarmingssysteem je wilt gaan gebruiken. Houd hierbij rekening met de terugverdientijd, onderhoudskosten en overige aanpassingen aan je woning.
3. Woningaanpassingen
Wanneer je de keuze voor een gasloos verwarmingssysteem hebt gemaakt, is het belangrijk om goed uit te zoeken welke overige aanpassingen gedaan moeten worden. Vaak is het noodzakelijk om op lagere temperaturen te verwarmen, dit vergt eventueel aanpassingen in het afgiftesysteem. Om ook het comfort van een huis dat lekker snel warm is te behouden, moet de woning ook goed geïsoleerd zijn/worden.
Bedenk ook goed of er al gasloos gekookt kan worden en of water verwarmd kan blijven worden.
4. Houd grip op je elektriciteit verbruik
Wanneer je bovenstaande stappen goed hebt uitgezocht en je daadwerkelijk gasloos kunt wonen, zal je gaan merken dat je elektriciteitsverbruik wel is gaan stijgen. Het is nu extra aantrekkelijk om zelf maximaal energie op te gaan wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt dit namelijk met gemak zelf verbruiken. Zonnepanelen verdien je op deze manier al terug binnen 5 jaar!
Voordelen van gasloos wonen
Buiten het feit dat we van het gas af moeten om, brengt gasloos wonen heel wat extra voordelen met zicht mee. Door de stijgende energieprijzen in 2022, kunnen er heel wat onnodige kosten voor gasverbruik bespaart worden. Bedenk je maar eens dat je jouw volledige gasrekening niet meer hoeft te betalen, dat scheelt heel wat euro’s elke maand. Nou zullen de kosten voor het elektriciteitsverbruik wel iets toenemen, maar dit zal veel minder zijn!
Besparing is niet het enige financiële voordeel van een gasloze woning. Ook de woningwaarde zal flink toenemen. Gasloos wonen is bij veel makelaars vaak het gesprek van de dag. Woningen die niet meer op gas verwarmt worden, zijn momenteel gemiddeld tien tot 15 duizend euro meer waard dan een vergelijkbare woning op gas.
Het laatste financiële voordeel van gasloos wonen, is dat er momenteel nog heel wat subsidies beschikbaar zijn. De gehele investering valt nu dus nog een stuk lager uit. Deze subsidies zullen in de toekomst komen te vervallen.
Verduurzaam je woning met 1 partij, wij regelen ook de financiering en subsidiëring!
Energy Architects kan de gehele verduurzaming van jouw woning uit handen nemen. We zoeken van te voeren goed uit hoe we jouw unieke woning het beste kunnen verduurzamen, en daarmee zo hoog mogelijke besparingen halen. Vervolgens bedenken we het beste plan om de verduurzaming te realiseren.
Door gebruik te maken van slimme financieringen en precies te weten hoeveel gesubsidieerd kan worden, creëren we een plan waarmee jij maandelijks slecht een klein bedrag betaald aan het verduurzamen van je woning. In een zeer gunstig geval levert het je maandelijks al direct een aantal euro op!
Wanneer we een top plan hebben, kunnen wij als 1 partij dit voor je uitvoeren. Samen met onze gespecialiseerd partners verduurzamen we de woning en regelen wij de subsidieaanvragen en financiering!
Zo kan jij genieten van je duurzame woning en heb je alles geregeld met slecht 1 aanspreekpunt.
Nu ben je vast benieuwd naar hoeveel je kan besparen door het verduurzamen van je woning. Doe onze gratis bespaarcheck en zie direct hoeveel je in jouw woning jaarlijks kunt besparen.
Liever een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze specialisten? Vraag hier een gratis adviesgesprek aan, dan bellen we snel!