De Scios Scope 12-keuring is een technische keuring voor zonnestroominstallaties. Deze keuringen kunnen alleen uitgevoerd worden door inspecteurs met de Scios Scope 12 certificaten, en dat is niet voor niets. Zonnepanelen worden namelijk niet altijd correct geïnstalleerd en vooral bij grote installaties kan er dan nog wel eens wat mis gaan. Een Scope 12 keuring zal ervoor zorgen dat een PV installatie 100% naar behoren werk.
Liggen er zonnepanelen op jouw bedrijfspand? Dan verplichten de meeste verzekeraars om deze keuring uit te laten voeren. De keuring brengt de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie in kaart. Indien dit niet voldoende is, krijg je geen Scope 12 keuring en zal de verzekeraar niet verzekeren. In dat opzicht is scope 12 verplicht. In dit artikel vertellen we meer over wanneer scope 12 verplicht is.
Wat is Scope 12?
Scope 12 is een elektrotechnische keuring van de (elektrische) veiligheid en de brandveiligheid van zonnestroominstallaties. Deze keuring is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars en ziet erop toe dat zonnepanelen installeren vakkundig, veilig en volgens diverse normen wordt gedaan. Deze normen worden gesteld door SCIOS.
Een SCIOS-gecertificeerd bedrijf mag dan ook alleen de inspectie uitvoeren. De keuring verloopt in twee delen:
Eenmalige keuring (EBI): de gecertificeerde inspecteur controleert de volledige installatie, inclusief de zonnepanelen, connectoren, omvormers en de aansluitingen in de meterkast. Bovendien controleert de inspecteur of het dak voldoende draagkracht heeft om de panelen te blijven dragen. Er zullen nog meer belangrijke aspecten zijn die gecontroleerd worden.
Periodiek (PI) : ook is het van belang dat er iedere vijf jaar een her inspectie plaats. De inspecteur kijkt opnieuw naar elektrische veiligheid en brandveiligheid. Eventuele afwijkingen ontvang je vervolgens in een rapportage, met daarbij het advies om voor een oplossing te zorgen.
Door de grote groei van installatiebedrijven van zonnestroominstallaties en vaak de slechte kwaliteit van deze bedrijven, nam de schadelast meer toe. Uit onderzoek is gebleken dat branden bij deze installaties een elektrotechnische oorzaak kennen. Vaak komt dit door een foutieve aansluiting of onkunde bij installateurs. Een Scope 12 keuring zal dit voorkomen.
Scope 12 verplicht?
Een scope 12 inspectie is vooralsnog niet wettelijk verplicht, maar wordt wel indirect verplicht gesteld door verzekeraars. Kortom, je hebt zelf de keuze om een scope 12 keuring uit te laten voeren. Wil je jouw bedrijfspand en zonne-installatie verzekeren, dan stelt de verzeker naar alle waarschijnlijkheid scope 12 verplicht.
Verwacht wordt dat Scope 12 ook wettelijk verplicht wordt
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het laten blijken dat het baat ziet om de scope 12 keuring voor veestallen wettelijk verplicht te stellen. Het moment van ingaan van de regelgeving staat nog niet vast, maar de kans is dus aanwezig dat dit de eerste stap gaat zijn naar wettelijke verplichten van de Scope 12 keuring. Ook voor bedrijfspanden zal de stap naar wettelijke verplichting dan sneller gemaakt worden.
Scope 12 niet alleen voor bedrijven
Een keuring van zonnestroom installaties is in principe altijd mogelijk, ook voor particulieren woningen. Echter brengt dit altijd extra kosten met zich mee en bij particulieren woningen is de kans op een niet degelijke installatie altijd kleiner. Aan te raden is om zonnepanelen op een woning altijd te laten installeren door een gerenommeerde partij, zo ben je een stuk zekerder over de kwaliteit van jouw zonnepanelen installatie.
Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Wil jij jouw kantoorpand overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer.
We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.
Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.
De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud.