In Nederland zijn er diverse subsidiemogelijkheden die zowel woningeigenaren als bedrijven stimuleren om energie-efficiënter te worden. Deze subsidies zijn niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Echter, er is verschillende subsidie op energiebesparende maatregelen beschikbaar.
In dit artikel duiken we dieper in op de verschillende subsidiemogelijkheden, de voordelen van de mogelijkheden en de toenemende relevantie van energiebesparende maatregelen.
* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.
Subsidie op energiebesparende maatregelen geschikt voor woningeigenaren
Eigenlijk is er voor woningeigenaren één allesomvattende subsidie op energiebesparende maatregelen. De ISDE subsidie is opgesteld door de overheid om woningeigenaren te stimuleren hun woning te verduurzamen. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen waarmee aanspraak gemaakt kan worden op subsidie.
ISDE subsidie op warmtepomp of zonneboiler
Voor de aanschaf en installatiekosten van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler kan je aanspraak maken op de ISDE subsidiepot. De hoogte van het subsidiebedrag is per type warmtepomp en zonneboiler verschillend. Meer informatie over het subsidie bedrag vind je hier voor warmtepompen en hier voor zonneboilers.
ISDE subsidie op besparende isolatie maatregelen
Wanneer je isolerende maatregelen neemt is er ook ISDE subsidie beschikbaar. Echter werkt dit iets complexer dan voor de warmtepompen en zonneboilers. Voor isolatiemaatregelen geldt namelijk dat je 2 of meer verschillende isolatiemaatregelen moet treffen om aanspraak te maken op het volledige subsidiebedrag. Ook kan je aanspraak maken op het volledige bedrag als je één isolerende maatregel treft in combinatie met een warmtepomp, zonneboilers of aansluiting op een warmtenet.
Wanneer je ervoor kiest om maar een isolerende maatregel te treffen en niet van plan bent om binnen 2 jaar extra te isoleren, maak je slechts aanspraak op 50% van het volledige subsidiebedrag.
De hoogte van de subsidie voor isolerende maatregelen is per isolatie maatregel verschillend en wordt berekend per vierkante meter.
ISDE subsidie voor aansluiting op warmtenet
Wanneer je jouw woning of bedrijf aansluit op een warmtenet, bijvoorbeeld stadsverwarming, maak je aanspraak op €3.325 subsidie.
Belangrijke voorwaarden voor de ISDE subsidie
- Je bent eigenaar van de betreffende woning en je woont er zelf (je hebt de woning dus niet verhuurd).
- De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden en aan het vereiste minimum aantal vierkante meters.
- Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn.
- Je doet de aanvraag binnen 2 jaar (24 maanden) na het uitvoeren van de eerste maatregel.
- Je mag 1x een aanvraag doen voor een type isolatiemaatregel (1x spouw, 1x glas, etc).
- Je krijgt alleen subsidie voor het nemen van energiebesparende maatregelen in een bestaande woning. Je krijgt geen subsidie voor een nieuwe aanbouw of nieuwbouwwoning.
- Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een deskundig bedrijf en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert. Het bedrijf moet als bouwbedrijf/installateur zijn ingeschreven bij de kamer van koophandel.
- Vermeld in de aanvraag de ‘meldcode’ van het product of isolatiemateriaal dat je hebt gekocht. Vraag de installateur om de meldcode. Of kijk in de offerte welke materialen van welk merk met welke dikte of Rd waarde gebruikt worden. Zoek vervolgens in de meldcodelijst de bijbehorende meldcode op. Kom je er echt niet uit, dan kun je meldcode ‘overig’ invullen. Maar de behandeling van je subsidieaanvraag gaat dan veel langer duren.
- Er zijn ook gemeentes en provincies die subsidie geven voor isolatiemaatregelen. Je mag voor dezelfde maatregelen een ISDE subsidie aanvragen én een lokale subsidie (van een gemeente, provincie of waterschap).
BTW vrije zonnepanelen
Wist je al dat je 0% btw betaald op de aanschaf van zonnepanelen. Dit bespaard dus een hoop extra kosten. Zonnepanelen zijn door deze belastingkorting een stuk goedkoper geworden. Een aantal jaar geleden was het zo dat de BTW op zonnepanelen in eerste instantie wel betaald werd door de woningeigenaren. De BTW kon vervolgens bij de jaarlijkse BTW aangifte teruggevraagd worden.
Gemeentelijke subsidies
Soms hebben gemeenten ook hun eigen subsidiepotjes beschikbaar gesteld voor woningeigenaren binnen de gemeente. Zo is er bij veel gemeenten subsidie beschikbaar voor groendaken.
Check dus altijd bij jouw gemeente of en welke subsidie op energiebesparende maatregelen beschikbaar zijn.
Subsidie op energiebesparende maatregelen geschikt voor bedrijven
Ook voor bedrijven zijn er verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar om het bedrijfspand of bedrijfsprocessen te verduurzamen. Wij schreven hier al verschillende artikelen over. Hieronder een kort en bondig overzicht van de twee belangrijkste subsidies.
1. Energie-investeringsaftrek (EIA)
De EIA is een fiscale regeling die bedrijven stimuleert om te investeren in energiebesparende technologieën en duurzame energie. Bedrijven kunnen profiteren van deze regeling door een percentage van de investeringskosten af te trekken van de fiscale winst.
2. Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++)
De SDE++ subsidie ondersteunt de productie van hernieuwbare energie zoals zon, wind, biomassa, geothermie en waterkracht. Deze subsidie maakt het voor bedrijven financieel aantrekkelijker om over te stappen op duurzame energiebronnen.
Vergeet dus nooit de subsidiemogelijkheden
De subsidiemogelijkheden voor energiebesparende maatregelen in Nederland zijn divers en bieden zowel voor woningeigenaren als bedrijven aanzienlijke voordelen. Deze subsidies stimuleren niet alleen de overstap naar duurzamere energiebronnen, maar bieden ook financiële voordelen en dragen bij aan een beter milieu. In de context van klimaatverandering en stijgende energieprijzen worden energiebesparende maatregelen steeds relevanter. Door de beschikbare subsidies optimaal te benutten, kunnen Nederlandse huishoudens en bedrijven een actieve rol spelen in de energietransitie en bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.
Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.
Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.
Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik