Thuis verwarmen met een warmtepomp wordt steeds populairder, en dat is niet zomaar. Warmtepompen hebben de afgelopen jaren enorme ontwikkelingen doorgemaakt en presteren nu optimaal! Een warmtepomp heeft daardoor ook veel voordelen ten opzichte van een traditionele CV ketel. Naast dat verwarmen met een warmtepomp een stuk duurzamer is en veel kosten kan besparen, is het ook een stuk comfortabeler! Mits je een warmtepomp op de juiste manier inzet natuurlijk. Hier lees je meer over hoe je comfortabel met een warmtepomp kunt verwarmen.
In deze blog delen we de belangrijkste voordelen warmtepomp voor een duurzamer en rendabelere woning!
Er zijn verschillende warmtepompen met verschillende voordelen
Er zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden: water-water, grond-water, lucht-water en lucht-lucht warmtepompen. Het doel van al deze warmtepompen komt op het zelfde neer, namelijk het verwarmen van verschillende binnenruimtes, het is alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, die per type warmtepomp verschilt. In onderstaand overzicht beschrijven we de vier verschillende warmtepompen.
*De meest gebruikte warmtepomp voor een gemiddeld huishouden is de grond-water warmtepomp.
Water-water warmtepomp
Met een water-water warmtepomp benut je de warmte van het grondwater om het CV-water in huis te verwarmen. Hiervoor worden buiten twee putten geslagen waarin de collectoren worden geplaatst. Aangezien de temperatuur van het grondwater op een bepaalde diepte altijd constant is, behaal je met een water-water warmtepomp, zelfs bij extreme vrieskou, het hoogste rendement. Dit systeem wordt vaak toegepast bij lage energiewoningen en is qua kostprijs het duurste systeem vanwege de hoge kosten van de grondboringen.
Grond-water warmtepomp
Met behulp van een grond-water warmtepomp kun je de warmte van de aarde (de grond) benutten om het CV-water in huis te verwarmen. De collectoren die nodig zijn om de warmte van de aarde op te vangen kunnen zowel horizontaal als verticaal in de bodem gelegd worden. Hoe dieper de collectoren liggen, hoe constanter de bodemtemperatuur en des te hoger het rendement.
Vervolgens kan je damp- en/of waterdichte isolatiemateriaal aanbrengen op muren en onder vloeren.
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepompen zijn de goedkopere warmtepompen die we vaak gebruiken om onze woningen te verwarmen. De lucht-water warmtepomp is goedkoper omdat er geen dure grondboringen gedaan hoeven te worden. Het rendement van luchtpompen ligt echter wel wat lager, omdat de temperatuur van de buitenlucht constant varieert. Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe lager het rendement. Dit verlaagde rendement wordt vaak opgevangen met opgewekte energie met zonnepanelen.
Kom erachter waarom een warmtepomp en zonnepanelen de ideale duurzame combinatie zijn!
Lucht-lucht warmtepomp
Lucht-lucht warmtepompen geven de warmte aan de lucht in huis af, in plaats van aan het sanitaire water of CV-water. Je kan de werking van deze warmtepomp vergelijken met de werking van een airconditioningsysteem, alleen wordt de lucht verwarmd in plaats van gekoeld. Lucht-lucht warmtepompen zijn vooral geschikt voor kleinere ruimtes waarin nog geen verwarmingssysteem aanwezig is. Het zijn relatief goedkope apparaten die vooral geschikt zijn als bijverwarming. Je kunt dit type warmtepompen in de zomer dus ook gebruiken als airconditioningsysteem.
Voordelen warmtepomp
Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van het verwarmen met een warmtepomp?
- Bespaar op je gasrekening:
Een gemiddeld 4 persoons huishouden dat ongeveer 1.600 m3 gas gebruikt zal met de gestegen energieprijzen in 2022 +- 4000,- per jaar besparen op de stookkosten, mits je ervoor kiest om helemaal elektrisch te verwarmen. Uiteraard is het zo dat hoe meer of minder iemand gebruikt hoe groter of kleiner de besparing zal zijn. De stroomkosten zullen wel omhoog gaan, maar gelukkig zijn deze kosten en stuk lager dan de kosten voor gas.
De stroom die een warmtepomp nodig heeft, kan ook via de zon of wind energie worden opgewekt. Hierdoor zal de totale energierekening nog verder naar beneden gaan.
- Duurzaam verwarmen: Een warmtepomp stoot geen CO₂ uit en verbrand geen fossiele brandstoffen in tegenstelling tot de traditionele op gas gestookte Cv-ketel. Als de elektriciteit waarop de warmtepomp draait volledig duurzaam wordt opgewekt middels zon of wind energie is de warmtepomp 100% CO₂ neutraal. Echter is dit vaak niet het geval en maken we nog vaak gebruik van grijze stroom waarbij er wel CO₂ uitstoot is geweest om deze te produceren, helaas nog maar al te vaak door kolen centrales, maar het goede nieuws is dat onze stroom steeds groener wordt.
- Voorbereiding op de toekomst: door de toepassing van een warmtepomp raak je voorbereid op de toekomst. Vanaf 2050 moeten we in heel Europa volledig van het gas af zijn. Met een warmtepomp raak je hier al voor een groot deel op voorbereid. Naast het feit dat je daadwerkelijk zonder gas kunt verwarmen, is je woning ook al helemaal voorbereid om van het gas af te gaan.
- Waardestijging van je huis: We zijn op weg naar een gasloze toekomst. Een huis dat over enkele jaren nog gas verbruikt zal daarom gedateerd raken en dat zal een directe gevolgen hebben op de vraag naar het huis en daardoor ook de waarde van het huis.
Door een warmtepomp te nemen zal het energielabel van je huis (of bedrijfspand) 1 tot 2 stappen verbeteren. Ook dit heeft een gunstige uitwerking op de waarde van je pand. Een warmtepomp verdient zich daardoor dubbel terug naast de grote besparing op de gasrekening. - Een interessante terugverdientijd: Investeren is iets waar we over het algemeen veel mee bezig zijn in ons leven. Sparen we ons vermogen op, of stoppen we het in iets wat ons meer geld gaat opleveren? Een warmtepomp is zo’n investering die heel goed uit kan pakken. Een warmtepomp verdien je door de interessante subsidies en hoge besparingen gemiddeld in 6-8 jaar terug! Wanneer de warmtepomp eenmaal terugverdiend is, profiteer je nog minstens 12 tot 19 jaar van de hoge jaarlijkse besparing die bij het eerste voordeel beschreven staat!
Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Energy Architectskan jou namelijk van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning, dus ook het vervangen van je CV ketel!. Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.
Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.
Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op het energieverbruik van jouw jaren 30 woning!