Ondanks dat extreem koude winters en sneeuw in Nederland niet veel meer voor komen, is het goed om te weten hoe je het beste om kan gaan met zonnepanelen in de winter. Vooral als er we wat sneeuw valt, is belangrijk om dit artikel goed door te lezen.
Zonnepanelen in de winter zijn namelijk toch een stuk kwetsbaarder als in de zomer. In deze blog leggen we je meer uit over hoe je het beste om kan gaan met zonnepanelen in de winter en geven we je een aantal tips om meer energie te besparen / opwekken in de winter!
Werken zonnepanelen in de winter minder goed?
De winters zijn ongetwijfeld de meest kwetsbare tijd voor zonne-energiesystemen, maar ja: zonne-energiesystemen werken nog even goed in de winter, echter wekken de zonnepanelen wel iets minder op doordat er minder (sterke) zonnelicht aanwezig is. Wanneer je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kan je er zeker van zijn dat jouw zonne-energiesysteem ook tijdens de strengste winterperiodes goed blijft functioneren.
Zonnepanelen die bestand zijn tegen sneeuwbelasting
In Nederland valt er vrijwel elk jaar wat sneeuw. Het ene jaar wat meer dan een ander jaar. Toch is het ten zeerste aan te raden om zonnepanelen aan te schaffen die zijn getest om een bepaalde sneeuwbelasting te weerstaan. De meeste IEC / UL-gecertificeerde zonnepanelen zijn bestand tegen 2400 Pa sneeuwbelasting en windbelasting. In landen waar meters sneeuw verwacht wordt, is het ten zeerste aan te raden om voor een robuustere versie te gaan, zoals panelen die bestand zijn tegen een sneeuwbelasting van 5400 Pa . ‘Tegenwoordig zijn er zelfs panelen op de markt die bestand zijn tegen 7200 Pa sneeuwbelasting! Dit is echter in Nederland niet nodig.
Hulpmiddelen voor sneeuw en vorst
Er zijn een beperkt aantal hulpmiddelen gedurende de sneeuw en vorst. Zo zijn bijvoorbeeld speciale sneeuwborstels waarmee je gemakkelijk sneeuw van de zonnepanelen kan afvegen. Deze borstels zijn speciaal ontworpen om de panelen niet te beschadigen.
Ook is het aan te raden om gedestilleerd water met anti vries middel op voorraad te hebben. Zonnepanelen zullen door de elektriciteit minder snel bevriezen, maar het is wel mogelijk. Het is dan aan te raden om dit te ontdooien met gedestilleerd water in combinatie met anti vries middel.
9 tips voor het gebruik van zonnepanelen in de winter
- Om de prestaties van jouw zonnepanelen in de winter te maximaliseren, moet je ervoor zorgen dat je de hellingshoek van het zonnepaneel aanpast aan de ”winterzon hoek”.
- Zorg ervoor dat je alleen de benodigde elektriciteit gebruikt. Schakel overmatige verlichting uit wanneer deze niet nodig is.
- Ontkoppel spookbelastingen die stroom verbruiken. Een perfect voorbeeld is dat van een televisie. Over een periode van 24 uur verbruikt een aangesloten tv hetzelfde vermogen als wanneer deze dertig minuten AAN staat. Onnodig dus.
- Vervang alle lampen met een hoog wattage door energiezuinige exemplaren. Je kan ongeveer 75% van het energieverbruik van een lamp van 60 watt besparen door deze te vervangen door een energiezuinige spaarlamp van 15 watt , zonder dat dit ten koste gaat van het licht binnenshuis.
- Houd de batterijtemperatuur van het zonne-systeem regelmatig in de gaten en laat deze nooit onder nul graden komen.
- Controleer het spanningsniveau voor elke cel van de loodzuurbatterijen. De meeste batterijen gaan niet onmiddellijk kapot, maar na verloop van tijd is deze kans er wel. Regelmatige controle van de spanningen identificeert een potentieel probleem eerder en voorkomt mogelijke schade
- Zorg ervoor dat je huis goed is geïsoleerd om warmte vast te houden. Dit is in de winter nog belangrijker.
- Zorg ervoor dat je een verwarmingssysteem gebruikt dat automatisch een vooraf ingestelde temperatuur handhaaft met behulp van een digitale thermostaat.
- Houdt zonnepanelen sneeuw vrij. Met sneeuw leveren zonnepanelen in de winter vrij weinig op en kan het systeem overbelast raken.
Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.
Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.
Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.
Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik