Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp – een vraag met meerdere antwoorden

24/08/2022

”Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?”. Deze vraag wordt door steeds meer mensen gesteld, logisch want een warmtepomp is de beste oplossing om op dit moment flink op je gasverbruik te besparen. Een warmtepomp verwarmt namelijk volledig of deels op stroom in combinatie met de buitenlucht. Verwarmen op gas is dan niet meer (volledig) nodig. 

Zoals je hierboven kunt lezen, hebben we het over volledig elektrisch verwarmen of deels elektrisch verwarmen. Er zijn namelijk meerdere type warmtepompen die elk op een verschillende manier een woning van warmte voorzien. Ben je voorafgaand aan het lezen van deze blog eerst benieuwd welke type warmtepompen er zijn? Dat lees je hier! 

 

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp verbruikt gemiddeld zo’n 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar let op, dit is compleet afhankelijk van het type warmtepomp dat je gebruik en de warmtevraag binnen jouw woning. Zo moet je jezelf eerst afvragen hoe groot de oppervlakte is die je dagelijks (in koude periode) wilt verwarmen. Maar ook met hoeveel personen je in huis leeft. Wordt er vaak gedoucht, gebruiken jullie een cooker, is er eventueel een jacuzzi of iets dergelijks. 
 
Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet afstellen alvorens je een goede schatting kan maken hoeveel stroom een warmtepomp verbruikt in jouw situatie. Er zijn dus veel verschillende antwoorden mogelijk…

Door onderstaande vragen allemaal te beantwoorden, kan je een betere inschatting maken of jij meer richting de 3000 kWh per jaar gaat met een warmtepomp, of eerder rond de 2000 kWh per jaar zit. 

Voor welke warmtepomp kies jij?

Het is dus belangrijke om te bepalen welke type warmtepomp je gaat gebruiken om jouw woning duurzaam te verwarmen. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden met elk zijn eigen techniek. Voor een uitgebreide toelichting op elke type warmtepomp, lees je deze blog

We zetten de types kort voor je op een rijtje, het verbruik is een gemiddelde en is voor een groot deel afhankelijk van de woonsituatie: 

  • Hybride warmtepomp

         2000 tot 2500 kWh

  • Lucht warmtepomp (3 – 12 KW)

         2500 tot 3000 kWh 

  • Bodem warmtepomp (4 – 16 KW) 

         +- 3000 kWh

  • Lucht – lucht warmtepomp (Meer geschikt voor bijverwarming)

         Minder dan 2000 kWh

Hoe ziet jullie woonsituatie eruit?

Het gemiddelde verbruik van elke type warmtepomp zoals hierboven vermeld staat, is gebaseerd op een gemiddeld huishouden van 3 tot 4 personen die wonen in een gemiddelde woning (80 tot 120 m2). Om de vraag ”hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?” beter te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om ook naar de woonsituatie te kijken. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

  • Hoe groot is het huishouden? Indien dit meer of minder dan 3-4 personen is, kan het stroomverbruik van de warmtepomp iets hoger of lager uitvallen
  • In welk type huis wonen jullie? Indien de woning kleiner of groter is dan 80 – 120 m2 is, kan er weer wat afgetrokken of bijgeteld worden. Ook de staat van de woning is hierbij belang, hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder stroomverbruik. 
  • Hoe groot is de warmwater vraag? Het gemiddelde stroomverbruik van de verschillende type warmtepompen is gebaseerd op een warmwater vraag voor 1 douche en een ”normaal” levend huishouden van 3-4 personen. Indien er meerder (stort) douches zijn en/of een cooker, jacuzzi of een ander groot warmwater verbruiker, kan het gemiddelde dus oplopen. 

Een warmtepomp verbruikt voornamelijk stroom als het buiten koud is...

Een warmtepomp verbruik niet het hele jaar door stroom. Wanneer het buiten kouder wordt, zal de warmtepomp meer stroom verbruiken om de gewenste temperatuur op te wekken. Over het algemeen geldt de regel dat en warmtepomp 75% van de gewenste warmte uit de buitenlucht onttrekt en 25% opwekt met stroom. Echt ligt deze verhouding in de winter anders doordat de buitentemperatuur een stuk kouder is en dus moet deze meer verwarmt worden met elektriciteit. 

Tip: combineer een warmtepomp met zonnepanelen

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is de duurzame oplossing om veel geld te besparen op je energierekening. De extra benodigde stroom voor een warmtepomp kan in veel gevallen namelijk uitstekend worden opgewekt met zonnepanelen. Zo bespaar je dus op gas en elektriciteit en dat is de basis voor een duurzamere woning. 

Meer informatie over deze duurzame basis voor jouw woning, lees je hier!

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou namelijk van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning ben je in staat om je eigen groene energie op te wekken. 

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud