Oud huis verduurzamen in 5 stappen

07/07/2023

Een oud huis verduurzamen is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar het kan ook leiden tot lagere energierekeningen en een verbeterd wooncomfort. Als je een oud huis bezit en geïnteresseerd bent in het verminderen van je ecologische voetafdruk, dan doe je er goed aan om na te denken over de wijze waarop je jouw oude woning verduurzamen gaat.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe je jouw oude huis kunt transformeren tot een energiezuinige en duurzame woning. Van isolatie en energie-efficiënte apparaten tot het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en een duurzaam verwarmingssysteem, we zullen enkele belangrijke stappen en tips bespreken om je verder op weg te helpen naar een duurzame toekomst.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in een oud huis verduurzamen? Wij helpen je van A tot Z!

Oud huis verduurzamen in 5 stappen

Stap 1: data verzamelen en onderzoek

Voordat je begint met het verduurzamen van een oude huis, is het belangrijk om een energie-audit uit te voeren. Een energie-audit helpt je bij het identificeren van de zwakke (duurzame) punten van je huis en waar energieverlies voornamelijk optreedt. Controleer de isolatie van je dak, muren, vloeren en ramen en meet daarbij de isolatiewaardes. Bij oudere huizen kan het nodig zijn om de bestaande isolatie te upgraden of zelfs volledig te vervangen. 

Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken wat er nodig is om een duurzaam verwarmingssysteem (bijvoorbeeld een warmtepomp of IR panelen) te implementeren. Ook kijken we naar de mogelijkheden betreft het opwekken van hernieuwbare energie.

De data uit het onderzoek bepaald welke duurzame ingrepen het meest rendabel zijn. Een verduurzamingsadvies geeft weer welke ingrepen genomen moeten worden, wat de potentiële besparing is, hoe hoog de investering is (en daarbij de terugverdientijd) en wat de meest slimme financieringswijze is. 

energie efficiëntie

Stap 2: begin met energie besparen

Wanneer je een oud huis verduurzamen wilt, is belangrijk om altijd te beginnen met zo veel mogelijk energie te besparen. Door het energieverbruik te verlagen, hoef je namelijk ook minder energie op te wekken. Onderstaande mogelijkheden helpen je fors energie te besparen. 

1. Vernieuw met energiezuinige apparaten

Vervang oude apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers, door energiezuinige modellen met een hoog energielabel. Deze apparaten verbruiken minder energie en kunnen op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren. Kies bijvoorbeeld voor een koelkast met het energielabel A+++ en een wasmachine met een laag water- en energieverbruik. Schakel ook ongebruikte apparaten volledig uit in plaats van ze op standby-modus te laten staan, aangezien zelfs in de standby-modus sommige apparaten nog steeds energie verbruiken.

2. Hoe ga je jouw woning isoleren?

Begin met het isoleren van je huis, omdat dit een van de meest effectieve manieren is om energie te besparen. Controleer de isolatie van je dak, muren, vloeren en ramen en zorg ervoor dat ze goed geïsoleerd zijn. Bij oudere huizen kan het nodig zijn om de bestaande isolatie te upgraden of zelfs volledig te vervangen. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie, het plaatsen van isolatieplaten tegen de binnenzijde van de buitenmuren en het gebruik van isolerende raamfolie zijn enkele mogelijke oplossingen. Overweeg ook het gebruik van dubbele beglazing om warmteverlies door ramen te verminderen.

3. Denk ook aan energiezuinige verlichting

Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen verbruiken minder energie en gaan langer mee, waardoor je zowel energie als geld bespaart. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen en stijlen, waardoor je de juiste sfeer in je huis kunt creëren. Daarnaast kun je ook overwegen om bewegingssensoren en timers te installeren om onnodig energieverbruik te voorkomen. Bijvoorbeeld, het automatisch uitschakelen van de verlichting in kamers waar geen activiteit is gedetecteerd.

4. Bekijk hoe je water kan besparen

Het verminderen van waterverbruik is ook essentieel bij het verduurzamen van je huis. Installeer waterbesparende douchekoppen en kranen, die de waterstroom beperken zonder verlies van comfort. Kies voor een toilet met een laag waterverbruik of overweeg het installeren van een spoelonderbreker om het waterverbruik te verminderen. Het gebruik van regenwater voor het besproeien van je tuin kan ook aanzienlijke waterbesparingen opleveren. Installeer een regenwateropvangsysteem met regentonnen of een ondergrondse tank om het regenwater op te vangen.

 

Led verlichting energierekening verminderen

Stap 3: duurzaam verwarmen en/of koelen

Verwarming en koeling zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik in een oud huis. Als je een oud verwarmingssysteem hebt, overweeg dan om het te vervangen door een energiezuinige variant, zoals een hoogrendementsketel of een warmtepomp. Deze systemen zijn efficiënter en kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van je energieverbruik. Zorg ervoor dat je verwarmingssysteem goed is onderhouden en regelmatig wordt gecontroleerd. Het ontluchten van radiatoren, het waterzijdig inregelen van het afgiftesysteem, het bijvullen van de cv-installatie en het installeren van thermostatische radiatorkranen kunnen ook helpen om energie te besparen.

 

besparing hybride warmtepomp

Stap 4: eigen energie opwekken

Overweeg de installatie van zonnepanelen op het dak van je oude huis. Dit is een belangrijke stap wanneer je een oud huis verduurzamen wilt. Zonne-energie is een hernieuwbare energiebron die je in staat stelt om je eigen elektriciteit op te wekken en te gebruiken. Zonnepanelen kunnen een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit produceren en kunnen je energierekening verlagen, vooral op zonnige dagen. Het is belangrijk om de oriëntatie en de schaduwvrije locatie van je dak te evalueren om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen. Daarnaast kun je ook kijken naar andere vormen van hernieuwbare energie, zoals windenergie of geothermische energie, afhankelijk van de mogelijkheden en locatie van je huis. Een professionele evaluatie kan je helpen om de meest geschikte opties voor jouw specifieke situatie te bepalen.

huis verduurzamen waar beginnen

Stap 5: maak gebruik van subsidies en slimme financiering

Een oud huis verduurzamen kan zorgen voor hoge (eenmalige) kosten. Echter zijn deze hoge kosten makkelijk terug te verdienen door de hoge energiebesparing dat zorgt voor een forse daling van de energierekening. Wanneer je een oud huis verduurzamen gaat kan je echter gebruik maken van veel subsidies en slimme financieringsmogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat je veel kosten kan besparen.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud