Warmtepomp verplicht vanaf 2026 – zo bereid je je voor

06/09/2022

”Is een warmtepomp verplicht in mijn woning?” Schrik niet, de warmtepomp is momenteel nog niet verplicht, maar wordt dat bij vervanging van je oude cv-ketel na 2026 wel. Echter is het zo dat alleen de hybride warmtepomp verplicht wordt. Natuurlijk mag je ervoor kiezen om een nog duurzamer alternatief zoals een volledig elektrische warmtepomp te kiezen, maar dat hoeft niet. 

Het is dus zo dat minimaal een hybride warmtepomp verplicht wordt bij het vervangen of vernieuwen van je oude Cv-installatie. Een hybride warmtepomp is een aanvulling op je cv-ketel en vervangt +- 60% van het totale gasverbruik door gebruik te maken van de buitenlucht en elektriciteit. Dit is een stuk duurzamer en helpt jou ook nog eens flink te besparen op de energierekening. De buitenlucht is altijd gratis en elektriciteit is een stuk goedkoper dan gas. 

Echter kan een hybride warmtepomp installatie een stuk gecompliceerder zijn dan je van te voren misschien had verwacht. Met een hybride warmtepomp verwarm je namelijk met lagere temperaturen. Om het wooncomfort op pijl te houden is het daarom belangrijk dat je woning ook redelijk tot goed geïsoleerd is en dit kan vooral bij oudere woningen nog wel eens tegenvallen.

Warmtepomp verplicht vanaf 2026, dit moet je weten

Een hybride warmtepomp wordt dus verplicht wanneer je ervoor kiest om na 2026 je cv-installatie te vernieuwen. Dit betekend dat je naast een nieuwe cv-ketel een hybride warmtepomp moet gaan inzetten. Nu zijn er vast nog heel veel vragen over deze verplichting. Lees je hieronder vast goed in!

Verstandig om voor 2026 cv-installatie te vernieuwen?

Ook als je ervoor kiest om voor 2026 je cv-installatie te vernieuwen, is het verstandig om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Door de hoge energie prijzen en de interessante subsidie op warmtepomp, is een warmtepomp super snel terugverdiend. Na de terugverdientijd, die gemiddeld zo’n 4-6 jaar is, maak je alleen maar winst. 

Is jouw huis eigenlijk niet volledig geschikt voor een hybride warmtepomp? Bijvoorbeeld doordat de isolatie niet meer op orde is? Ook dan is het verstandig om na te denken om jouw woning in het geheel te verduurzamen en te kiezen voor een hybride warmtepomp. Zo bereid je je voor op de toekomst en hoef je niet keer op keer duurzame maatregelen te treffen. Woningeigenaren die hun woning in één keer goed verduurzamen zijn over het algemeen stukken goedkoper uit en hebben de garantie dat de woning echt duurzaam wordt.

Is er een lange wachttijd voor warmtepompen?

Momenteel zijn er over het algemeen lange wachttijden op warmtepompen. Eén heel jaar is een wachttijd die momenteel niet heel gek is. Volgens ondernemersvereniging Techniek Nederland verdubbelt bovendien de komende jaren het personeelstekort in de installatiebranche tot 40.000 mensen, maar de branche zegt desondanks het werk wel aan te kunnen.

Bij Energy Architects kunnen we echter een stuk sneller leveren. Doordat wij met verschillende specialisten samenwerken die het werk op elkaar afstemmen. Krijg je bij ons voorrang met je warmtepomp wanneer we bezig zijn met het totaal verduurzamen van jouw woning!

Wat kosten een hybride warmtepomp installatie?

De kosten van een hybride warmtepomp installatie zijn verschillend. Zo zijn er verschillende merken en verschillende types warmtepompen. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat een kwalitatieve hybride warmtepomp + installatie tussen de €7.500 en €10.000 kost. Echter krijg je zo’n 30% van de aanschafwaarde gesubsidieerd door de overheid. 

Een warmtepomp verbruikt voornamelijk stroom als het buiten koud is...

Een warmtepomp verbruik niet het hele jaar door stroom. Wanneer het buiten kouder wordt, zal de warmtepomp meer stroom verbruiken om de gewenste temperatuur op te wekken. Over het algemeen geldt de regel dat en warmtepomp 75% van de gewenste warmte uit de buitenlucht onttrekt en 25% opwekt met stroom. Echt ligt deze verhouding in de winter anders doordat de buitentemperatuur een stuk kouder is en dus moet deze meer verwarmt worden met elektriciteit. 

Wat als je een hybride warmtepomp niet kan betalen

Het aanschaffen van een nieuwe hybride warmtepomp installatie is alle behalve goedkoop. Het kan goed voorkomen dat je toe bent aan een vernieuwd verwarmingssysteem, maar geen €7.500 op kan hoesten. In vergelijking met een cv-installatie, kost een hybride warmtepomp installatie zo’n €5.000 meer. En dan je nog te bedenken dat je jouw woning eigenlijk nog verder moet verduurzamen om optimaal te profiteren van de besparing.

Gelukkig zijn voor dit mogelijke probleem veel goede oplossingen. Zo kan je namelijk altijd gebruik maken van de duurzaamheidslening. Met deze lening kan je de investering in duurzame maatregelen aan jouw woning financieren tegen een zeer gunstig rentetarief (1,6%). Dit in combinatie met aantrekkelijk subsidie mogelijkheden, zorgt er in veel gevallen voor dat je maandelijks meer kan besparen dan dat je maandelijks moet aflossen aan de lening. 

Dit betekend dat jij jouw woning kan verduurzamen zonder eigen geld te investeren en vanaf maand 1 direct meer kan besparen dan dat je moet aflossen aan je lening plus rente. 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud