Monument verduurzamen van A tot Z

Energy Architects is gespecialiseerd in het verduurzamen van monumentale woningen. Op basis van onderzoek en wetenschap gaan we aan de slag met energiebesparing, duurzaamheid en comfort in jouw monument. Een monument verduurzamen we van A tot Z.

huis-greenCreated with Sketch.

Bespaar minimaal 50%
op energiekosten

idea-simpleCreated with Sketch.

Hoe complex het vraagstuk
ook is, wij maken een monument verduurzamen simpel

heartCreated with Sketch.

Verbeter het wooncomfort
in en rondom je woning

Een monumentale woning is uniek,
dat vergt een specialistische aanpak

Wij verduurzamen meer dan alleen monumentale woningen…

Wanneer je een monument verduurzamen wilt, komen er andere zaken kijken dan bij een reguliere woning. Een monument is een historisch pand, dus aan het uiterlijk wil je en mag je vaak niet veel aanpassen. Een belangrijk onderdeel bij het verduurzamen van een monumentale woning is dat het pand de historische uitstraling behoudt. 

Bij Energy Architects zijn we van mening dat een monument verduurzamen daarom altijd op een unieke manier moet worden aangepakt. Wij onderzoeken daarom altijd hoe het gebouw in elkaar steekt en waar de aandachtspunten voor de verduurzaming moeten liggen. We besteden extra aandacht aan de mogelijke aanpassingen en restricties die op het pand van toepassing zijn. Op basis hiervan kunnen we onderbouwd adviseren over de beste aanpak en potentiële energiebesparing. Sluit het advies aan op jouw behoeften, dan voeren we de energiebesparende maatregelen uit en helpen we je met alles wat er komt kijken rondom het verduurzamen van jouw monumentale woning.

Zo verduurzamen wij van A tot Z

Jouw zorg is onze specialisme! 

Woning verduurzamen

1. Inventariseren en onderzoeken

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderzoek naar isolatie en ventilatie staat

 Vaststellen energieverbruik

 Mogelijkheden voor verbouwingen en duurzame maatregelen vaststellen

 Subsidie- en financieringsmogelijkheden vaststellen

 

Bestaand huis verduurzamen

2. Adviseren en concretiseren

Op maat gemaakt verduurzamingsadvies voor de monumentale woning met persoonlijke bespreking

Overzicht van potentiële duurzame maatregelen

Inclusief besparingsplan en berekening terugverdientijd

Concreet implementatieplan

Monument verduurzamen Utrecht

3. Duurzame maatregelen treffen

 Wij regelen dat de duurzame maatregelen met gespecialiseerd partners geïmplementeerd worden bij jouw woning

 Contact verloopt altijd via ons

 Projectbegeleiding om 100% zeker te zijn van een soepel lopend project

Een logische planning van verschillende maatregelen, wij regelen alles

kosten verduurzamen woning

4. Subsidie en nazorg

Garantie van alle duurzame maatregelen verloopt via Energy Architects

Wij regelen de subsidie aanvragen waarmee je duizenden euro’s bespaart.

Wij ondersteunen bij eventuele financieringsaanvragen

● Toestemming van de gemeente

Monument verduurzamen en slim geld besparen? Klinkt goed, toch?

Dat vond Richard ook toen hij in 2021 voor het eerst hoorde over ons concept. Richard kocht toen net een monumentale woning in Driebergen en wist dat hij de woning direct moest verduurzamen. Echter kwam er al snel veel kijken bij het verduurzamen van zijn monument. Op dat moment schakelde hij Energy Architects in. Bekijk de video en ontdek hoe Richard ons verduurzamingsconcept heeft ervaren.

info-svgrepo-comCreated with Sketch.

Tip: heb je onze blogartikelen al gelezen om meer te weten te komen over een monument verduurzamen?

Monument verduurzamen in 4 stappen

Als je jouw monumentale woning wilt verduurzamen, dan wil je dit zo overzichtelijk mogelijk. Er komt veel kijken bij het verduurzamen van je monument. Energy Architects maakt het proces duidelijk en overzichtelijk. Jouw monument verduurzamen we in 4 duidelijk stappen:

Consult

Stap 1: Consult

Een goed consult vinden wij de belangrijkste stap wanneer we een monumentaal pand gaan verduurzamen. Je zal namelijk veel vragen hebben over de mogelijkheden en restricties die bij een rijksmonument of gemeentelijk monument komen kijken. Ook wij moeten het pand goed onderzoeken om de juiste mogelijkheden in kaart te brengen. Op een geschikt moment zal daarom altijd eerst een expert van Energy Architects langs komen om kennis te maken en alle mogelijkheden te inventariseren.

advies op maat

Stap 2: Advies op maat

Na de kennismaking, zal de expert die bij jou langs is geweest een advies op maat opstellen. Dit advies wordt volledig afgestemd op jouw wensen en de technische en wettelijke mogelijkheden van het pand. In het advies zal ook rekening gehouden worden met een financiële business case zodat je een goed inzicht hebt op de kosten, terugverdientijd, subsidiemogelijkheden en financieringsopties.

Uitvoering

Stap 3: Uitvoering

Wij leveren een vernieuwde duurzame woning, zonder dat jij je ergens druk over hoeft te maken. In overleg met jou voeren we alle werkzaamheden uit met gespecialiseerde partners en zijn wij altijd jouw aanspreekpunt. We zorgen dat alles veilig en vakkundig wordt aangesloten en werken rommel en kabels weg. Wel zo netjes.

nazorg en extras

Stap 4: Nazorg & extra's

Waar anderen stoppen, gaan wij door. Bij het verduurzamen van een monumentaal pand, komt meer kijken dan adviseren en realiseren. Ook nadat we je woning duurzaam hebben gemaakt blijven we betrokken. Eén aanspreekpunt voor al jullie onderhoud in en rondom de woning. Zo kun je kiezen voor allerlei slimme extra opties en helpen we je op weg met jouw slimme en duurzame woning. Fijn toch?

Energy architects
Group 3Created with Sketch.

Over Energy Architects

Toen Erik en Joost een huis van een vriend wilden opknappen, zagen ze door de bomen het bos niet meer tussen alle energiebesparende maatregelen die je als huiseigenaar vandaag de dag kunt nemen. Waar moet je beginnen? Wat levert de meeste rendement op? Wie kan helpen bij de uitvoering? 

Na zelf ervaren te hebben wat er allemaal komt kijken bij het verduurzamen van een woning, richtten ze in 2017 Energy Architects op (voorheen Dura Design). In de afgelopen jaren werkte Energy Architects voor honderden klanten in binnen- en buitenland en bestaat het team al lang niet meer uit alleen Erik en Joost. 

Wij zijn er klaar voor, en jij?

Energy Architects Contact

Wil jij ook jouw monument verduurzamen en ben je op zoek naar een totaaloplossing? Wij helpen je graag verder.

Ontdek binnen 2 minuten hoeveel je kan besparen met onze bespaarcheck, plan een vrijblijvend adviesgesprek in of download onze brochure voor wat extra informatie.

Veel gestelde vragen

Een woning verduurzamen kan soms best onduidelijk en spannend zijn. Wij helpen je op weg.

Elke woning in Nederland vinden wij uniek, echter is een monumentale woning toch extra uniek omdat er simpelweg minder van zijn. Een monumentaal pand heeft niet voor niets een monumentale status gekregen. Om een monument te verduurzamen, is daarom wel wat extra kennis en werk nodig.

Een monument verduurzamen begint bij een goede inventarisatie. We moeten goed onderzoeken wat er technisch gezien wel en niet mogelijk is. Daarnaast moeten we ook onderzoeken welke wettelijke restricties er voor jouw woning gelden. Elk monumentaal pand heeft namelijk andere restricties wat betreft verbouwingen en/of aanpassingen. Gelukkig zijn er veel duurzame maatregelen die we kunnen inzetten bij monumentale panden.

Bij een monument verduurzamen komt daarom wat extra onderzoek en inspanning kijken. 

Voor het verduurzamen van een monumentale woning is veel mogelijk. Er moet weliswaar rekening gehouden worden met wet- en regelgeving, maar in veel gevallen is zelfs een energie neutrale woning nog steeds mogelijk. Kort en simpel gezegd bestaat het verduurzamen van een woning uit 3 onderdelen: energie besparen, duurzaam verwarmen en energie opwekken. We zetten mogelijkheden per onderdeel op een rijtje:

Energie besparen:

 • Isoleren van vloer, wanden, glas en dak
 • Oude apparaten vervangen voor A label apparaten
 • Verlichting vervangen voor LED verlichting
 • Zone verwarming

Duurzaam verwarmen:

 • CV ketel vervangen voor (hybride) warmtepomp
 • Warmteafgiftesysteem vernieuwen
 • Bijverwarming met airco units of infrarood verwarming

Energie opwekken:

 • Zonnepanelen
 • Zonneboiler
 • Duurzame energieleverancier

De kosten voor het verduurzamen van een monument liggen vaak een stuk hoger dan van een reguliere woning. Dit komt doordat een monumentaal pand vaak oud is waardoor er veel moet gebeuren. Ook zijn vaak de materialen die gebruikt moeten worden voor bijvoorbeeld isolatie, wat duurder. 

 • De kosten voor het verduurzamen van een monumentale woning kunnen uiteenlopen tussen €30.000 en €100.000+.

 

De kosten die we hierboven beschreven zijn gebaseerd op het verduurzamen van een woning met meerdere energiebesparende en energieopwekkende maatregelen. Wanneer het pand al deels verduurzaamd is, kunnen de kosten lager uitvallen. 

Wanneer je jouw monument gaat verduurzamen is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende subsidies. Er zijn verschillende soorten subsidies beschikbaar vanuit de overheid en gemeenten. De meest bekende subsidie is de ISDE subsidie vanuit de overheid. Via deze subsidie krijgen woningeigenaren die energiebesparende maatregelen aan hun woning treffen een X bedrag gefinancierd vanuit de overheid. Bij een gemiddelde woning verduurzaming kan het subsidiebedrag oplopen tot €6.000.

 

Voor een monumentale woning kunnen er extra subsidies vanuit de gemeente beschikbaar zijn. Wij zoeken dit voor je uit!