Zonnepanelen op monument leggen is mogelijk, wij zoeken het voor je uit

23/12/2021

Het verduurzamen van je woning is hot en dat is niet voor niets. Door je woning te verduurzamen kan je namelijk zoveel geld maandelijks besparen, dat een totale verduurzaming je met een slimme financiering meer gaat opleveren dan kosten. Voor monumentale woning eigenaren kan dit soms iets lastiger zijn….

Want wat is nou de duurzame maatregel die echt veel bespaart? Juist, zonnepanelen. En laat dat nou weer net iets iets zijn dat lastig is op een monumentaal pand. Maar gelukkig is zonnepanelen op monument leggen wel mogelijk!

Waarom zonnepanelen op monument?

Zonnepanelen zorgen ervoor dat jij je eigen elektriciteit kan opwekken. Hoe dit technisch allemaal precies in elkaar steekt, zullen we je in deze blog besparen. Ben je wel benieuwd hoe dit werkt, dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Maar waarom zijn zonnepanelen op jouw monument dan zou duurzaam en vooral financieel aantrekkelijk? Door jouw monumentale woning compleet te verduurzamen, zorg je ervoor dat het gasverbruik een stuk lager of zelf tot 0 gebracht wordt. Het is wel zo dat het elektriciteitsverbruik hierdoor omhoog gaat, dat kan je dus mooi opvangen met zonnepanelen. Hoe dit precies zit, lees je hier meer over!

Het is zelfs zo dat wanneer je elektriciteitsverbruik toeneemt, zonnepanelen financieel steeds interessanter worden. De eenmalige investering wordt dan wel iets hoger, maar de uiteindelijk winst ook, daarnaast wordt de terugverdientijd automatisch korter!

Zonnepanelen op monument zijn dus absoluut een interessante keuze, maar gaat dit wel zo makkelijk?

Zonnepanelen op monument

Wanneer is het niet mogelijk op zonnepanelen op monument te leggen?

Zonne-energie is niet voor elk monumentale pand een mogelijkheid. Voor monumentale panden is het namelijk niet mogelijk om de constructie en het uiterlijk aan te passen, dit kan een probleem zijn. Je kunt geen gebruik maken van zonnepanelen als:

  • Jouw monument een speciale cultuurhistorische waarde of betekenis heeft
  • Je een dak hebt met een bijzondere vorm, zoals ronde of spitse daken
  • Je een dak hebt met pannen in een bijzonder of decoratief patroon
  • Je een dak hebt van materialen die minder vaak voorkomen, zoals riet, leien, metalen en zeldzame typen dakpannen
  • Je dak onderdeel uitmaakt van een bijzonder historisch dakenlandschap

 

Als bovenstaande punten niet relevant zijn voor jouw monumentale woning, is het dus gewoon mogelijk op zonnepanelen op het dak van je woning te plaatsen. Het komt vaak voor dat monumenten wel een speciale historische waarde of betekenis hebben.

Daarom hebben wij precies uitgezocht hoe je alsnog kan profiteren van zonne-energie in een monument!

Alternatief voor zonnepanelen op monument als het eigenlijk niet kan

Wij begrijpen als geen ander dat het verduurzamen van monumenten in Nederland juist hetgeen is waarmee veel winst behaald kan worden, zowel op duurzaam als financieel vlak. Zonnepanelen zijn een essentieel onderdeel en daarom hebben wij uitgezocht hoe je als monument eigenaar kan profiteren van zonne-energie, ook als je geen zonnepanelen op het dak kwijt kunt.

Zonnepanelen op bijgebouw naast monument

Heb je een bijgebouw zoals een veranda, carport of extra huis(je)? Dan kan je hier vaak gewoon (extra) zonnepanelen op kwijt. Als dit bijgebouw officieel niet hoort bij het monumentale pand, dan wordt dit als een ‘’gewoon’’ gebouw gezien en kan je hier dus vrijwel altijd zonnepanelen op leggen.

Let er wel op dat het technisch wel mogelijk moet zijn. Zo moet de draagkracht van het dak van het bijgebouw groot genoeg zijn en moet het een schuin of plat dak zijn.

Bekijk eens het voorbeeld hiernaast, waarbij wij op het bijgebouw van een monumentale woning in Driebergen, zonnepanelen hebben geplaatst. Deze monumentale woningeigenaren profiteren dus alsnog van zonne-energie, ondanks dat zij geen zonnepanelen op hun monument mogen plaatsen.

Zonnepanelen in een veldopstelling

Je ziet het wel eens langs de weg op grote velden en afvalbergen, zonnepanelen op de grond. Je kan het mooi vinden of niet, maar het levert heel wat energie op.

Ook voor monumenten eigenaar kan een veldopstelling een goed alternatief zijn in plaats van zonnepanelen leggen op het dak. Afhankelijk van de hoe groot het buitenterrein is en hoe deze gelegen is, kunnen er zonnepanelen op de grond geplaats worden. Hierdoor profiteer je alsnog van zonne-energie. Het mooie van zo’n veldopstelling is dat je vaak meer zonnepanelen kwijt kunt dan op het dak van een bijgebouw.

Zonnepanelen op monument
Zonnepanelen naast monument

Is een vergunning voor zonnepanelen op monument nodig?

In de meeste gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig van de gemeente voor het plaatsen van zonnepanelen op een monument. Dit geldt altijd wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen op:

  • Monumenten
  • Panden met een beschermt stads- of dorpsgezicht
  • Erven zoals tuinen
  • Andere plekken van monumenten in plaats van het dak

Vergunningsvrij zonnepanelen op monument plaatsen

Voor beschermde stads- en dorpsgezichten is niet altijd een vergunning nodig wanneer je zonnepanelen op het schuine achterdakvlak legt. Dit mag echter alleen als de zonnepanelen op het dak niet te zien zijn vanaf de openbare weg. Jouw gemeente kan je hier altijd meer vertellen over welke voorwaarden er voor jouw monumentale pand gelden.

Verduurzamen is meer dan zonnepanelen

Wist je al dat je veel meer kunt doen dan zonnepanelen om je energieverbruik te verminderen, ook voor monumenten. Zo is een duurzame verwarmingsoptie een uitstekende manier om zonder gas je woning te verwarmen en zo dus nog meer te besparen. Ook isolatie kan zorgen voor fors minder gasverbruik.

Wil je meer weten over het totaal verduurzamen van monumenten? Wij hebben een uitgebreid stappenplan geschreven die jou hier bij helpt!

Energy Architects ontzorgt je volledig bij het verduurzamen van jouw monument

We begrijpen als geen ander dat een monument verduurzamen veel tijd kost. Wij kunnen je in het gehele proces ontzorgen en vrijwel de hele verduurzaming van jouw woning uit handen nemen. We zoeken altijd van te voren goed uit met welke slimme duurzame maatregelen we de meeste winst kunnen behalen, vervolgens wanneer we een goed plan van aanpak hebben, kunnen we alle maatregelen uitvoeren. Wel zo makkelijk, één partij waarmee je afspraken maakt!

Natuurlijk ben je eerst benieuwd naar wat je mogelijk kan besparen met het verduurzamen van jouw monument. Doe gratis onze bespaarcheck en ontdek binnen een minuut hoeveel jij kan besparen in jouw monumentale woning!

Benieuwd naar hoe wij eerder een monumentale woning in Utrecht hebben verduurzaamd? Lees er hier over!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud