Ben jij al net zo overtuigd van het concept energieneutraal wonen als wij dat zijn? Tof! Je huis energie neutraal maken is de eerste stap in de proces. Echter is het niet vanzelfsprekend dat jouw woning volledig energie neutraal gerenoveerd wordt. Er komt veel bij kijken. Een energieneutraal huis is een woning die op jaarbasis net zoveel energie verbruikt als dat deze zelf opwekt. Een huis energieneutraal maken kan op verschillende manieren. Wat de beste manier is, moet blijken uit de data van jouw eigen huis.
In deze blog vertellen we je meer over hoe je jouw huis energieneutraal maken kan en wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van alleen het verduurzamen van je woning.
Huis energieneutraal maken in 5 stappen
Je huis energie neutraal maken is een hele klus. Je kan niet zomaar wat energiebesparende maatregelen treffen en vervolgens hopen op een energieneutraal huis. Er komt veel meer bij kijken. De volgende 5 stappen kan je als richtlijn aanhouden om jouw huis energieneutraal te maken.
Opzoek naar een stappenplan om je woning deels te verduurzamen? Klik hier!
1. Onderzoek en Analyse
Het is belangrijk om altijd als eerste stap te onderzoeken hoe jouw woning in elkaar steekt. Wat zijn de isolatiewaardes? Hoe steekt jouw verwarmingssysteem in elkaar? Wat wordt er jaarlijks aan energie verbruikt? Etc. Dit zijn belangrijke gegevens om te bepalen welke maatregelen getroffen moeten worden om jouw huis energie neutraal te maken.
Het is dan ook zeer belangrijk om al deze gegevens overzichtelijk op papier te zetten en mee te nemen naar de volgende stap.
2. Plan van aanpak
Nu je belangrijke data van jouw woning verzameld hebt, kan je bepalen hoe je het gaat aanpakken. Let op, bij een huis energieneutraal maken komt meer kijken dan alleen het verduurzamen van je woning. Neem dus genoeg tijd om het plan van aanpak waterdicht te maken.
Uit jouw onderzoek in de eerste stap is gebleken hoeveel energie er per jaar verbruikt wordt. Het is simpel om nu te bepalen hoeveel energie je moet opwekken. Maar het is belangrijk dat je eerst kijkt of en hoeveel energie je kunt besparen. Extra isolatie en een duurzaam verwarmingssysteem kunnen namelijk voor heel wat verandering zorgen.
Deze besparing trek je natuurlijk van jouw jaarverbruik af. Nu weet je echt hoeveel energie jouw woning moet opwekken. Gebaseerd hierop kan je de maatregelen bepalen die in jouw huis getroffen moeten worden om energieneutraal te kunnen wonen.
3. Financiering bepalen
Zeker niet een stap om over te slaan. Een huis energieneutraal maken kan namelijk aardig in de kosten oplopen. Het is dus goed om na te denken over hoe je jouw ”verbouwing” gaat financieren. Gelukkig zijn hier meerde mogelijkheden voor:
- Eigen geld
- Duurzaamheid lening
- Extra hypotheek
- Een combinatie
4. Plannen en uitvoeren
Nu je alles goed onderzocht hebt, kan je beginnen met het plannen. Je bent waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat er verschillende maatregelen getroffen moeten worden. Om deze maatregelen te treffen is het verstandig om verschillende specialisten langs te laten komen voor de uitvoering.
Het is belangrijk dat je jouw totaal plan bespreekt met elke specialist zodat zij kunnen aangeven dat zij hun werkzaamheden beter voor of na de andere maatregelen kunnen uitvoeren. Planning is hierin een uiterst belangrijk onderdeel.
Het uitvoeren laat je vervolgens aan de specialisten over. Maar let op dat je goede garantie afspraken maakt!
5. Afronding
- Regel achteraf je subsidies.
- Zorg dat je overzichtelijk hebt welke partij, welke garantie geeft.
- Houd goed bij of je de voorberekende besparing en opwek haalt. Als dat niet het geval is, kan een van de maatregelen onvoldoende zijn toegepast.
Voordelen huis energieneutraal maken
Er zitten veel voordelen aan het energieneutraal maken van je woning. Zo is het in eerste instantie goed voor het milieu door minder schadelijke CO2 uitstoot. Daarnaast levert het een lage/geen energierekening op en ben je goed voorbereid op een toekomst zonder aardgas. De woning wordt zo goed als zelfvoorzienend, dus je bent minder afhankelijk van veranderende energieprijzen.
Woningen die gebouwd zijn vanaf het jaar 2000 hebben vaak al een goede basis om energieneutraal gemaakt te worden. Maar ook bij oudere jaren 30 woningen of zelfs monumentale woningen is het mogelijk!
Huis energieneutraal maken, of toch beter deels verduurzamen?
Je huis energieneutraal maken is natuurlijk een heel mooi concept. Maar er kleeft eigenlijk een groot nadeel aan. Een huis energieneutraal maken is namelijk erg duur en daardoor niet zo snel terugverdiend.
Wanneer terugverdientijd en rendabiliteit belangrijke factoren zijn om een huis te verduurzamen, is het vaak slimmer om je woning deels te verduurzamen. Zo kies je alleen de meest rendabele duurzame maatregelen waardoor je de verduurzaming vaak al binnen 10 jaar terugverdiend hebt. Bij het energie neutraal maken van een woning is een terugverdientijd van 10 jaar vrijwel nooit haalbaar.
Verduurzaam je woning met 1 partij, wij regelen ook de financiering en subsidiëring!
Wat we je in dit artikel allemaal hebben uitgelegd, is eigenlijk precies wat wij voor je kunnen betekenen. Toch hebben we je dit allemaal verteld, omdat we willen dat voor jou duidelijk is wat er komt kijken bij een huis energieneutraal maken!
Energy Architects helpt woningeigenaren dus bij het verduurzamen van hun huidige of net nieuw gekochte (oudere) woningen. Ook bij monumentale woningen kunnen we perfect de verduurzaming uit handen nemen. Met verduurzaming bedoelen wij zowel het energieneutraal maken van woningen, als energie zuiniger maken van woningen.
Ondanks dat we je in dit artikel precies hebben verteld hoe je het beste jouw woning kunt verduurzamen, snappen we dat het heel wat werk is waar je zelf niet alle tijd voor hebt. Daarom kunnen we het verduurzamen op deze slimme manier helemaal voor je uit handen nemen!
Energy Architects onderzoekt voor je hoe je jouw woning op de meest efficiënte manier kunt verduurzamen. Nadat we samen besproken hebben welke maatregelen we moeten treffen, hoeveel de investering gaat zijn, hoeveel je gaat besparen en hoe je dit slim kunt financieren, nemen we de planning en uitvoering volledig uit handen. Samen met onze partners realiseren we de duurzame maatregelen waarmee we jouw huis energieneutraal maken.
Voor jou zijn we het enige aanspreekpunt gedurende het gehele verduurzamingstraject, wel zo makkelijk toch?