Vochtproblemen spouwmuurisolatie – hoe te voorkomen?

27/06/2024

Spouwmuurisolatie is een effectieve en goedkope manier van isoleren. Door spouwmuurisolatie kunnen we de energie-efficiëntie van een woning aanzienlijk verbeteren. Echter, horen we regelmatig verhalen dat het niet correct wordt uitgevoerd. Hierdoor kunnen er vochtproblemen ontstaan die schadelijk zijn voor de structuur van het huis en kunnen de vochtproblemen en schimmels op den duur schadelijk zijn voor de gezondheid. Vochtproblemen spouwmuurisolatie wil je dus ten alle tijden voorkomen.

In dit artikel lees je meer over hoe vochtproblemen na spouwmuurisolatie kunnen ontstaan, wat de mogelijke gevolgen ervan zijn, en waarom een grondig onderzoek van de spouwmuur voorafgaand aan de isolatie essentieel is. We geven ook tips om vochtproblemen te voorkomen of te verhelpen.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

energiezuinig huis

Hoe ontstaan vochtproblemen bij spouwmuurisolatie?

Vochtproblemen spouwmuurisolatie kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het kan moeilijk zijn om de oorzaak van de vochtproblemen te achterhalen wanneer de isolatie al enige tijd geleden is toegepast. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Echter zullen onderstaande oorzaken je wellicht een beter beeld geven over hoe de vochtproblemen spouwmuurisolatie ontstaan.

1. Slechte staat van de binnen- of buitenmuur

Als de buitenmuur of binnenmuur al bestaande schade heeft, zoals scheuren of slechte voegen, kan vocht gemakkelijk de spouw binnendringen en zich ophopen, wat leidt tot vochtproblemen. Echter is in dit geval de spouwmuurisolatie vaak niet de oorzaak van de vochtproblemen. In veel gevallen zijn de muren al voor de toepassing van isolatie ”slecht”. De vochtproblemen zouden dus sowieso gaan ontstaan.

2. Verkeerd isolatiemateriaal

Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elke type woning. Sommige materialen kunnen vocht absorberen en vasthouden, wat leidt tot schimmel en vochtproblemen binnen de muren. Deze vochtophoping zal op termijn gaan doordringen in zowel de buitenmuur als de binnenmuur. Laat je dus altijd goed informeren over de beste isolatiematerialen voor jouw type woning.

3. Foutieve installatie

Een onjuiste installatie van bepaald isolatiemateriaal kan leiden tot koudebruggen of holtes waar vocht kan ophopen. Dit gebeurt vaak als het isolatiemateriaal niet goed aansluit op de binnen- en buitenmuur. 

4. Slechte ventilatie

Een gebrek aan adequate ventilatie in de spouw kan ook vochtproblemen veroorzaken. Als de spouw niet voldoende kan ventileren, kan vocht dat binnendringt niet ontsnappen en zich ophopen. Helaas zijn er veel installatiepartijen die niet goed rekening houden met de ventilatie binnen de spouwmuur. 

5. Waterinfiltratie

Regenwater dat via scheuren en openingen in de buitenmuur de spouw binnendringt, kan vochtproblemen veroorzaken als het isolatiemateriaal niet waterdicht is. Het is in veel gevallen aan te raden om waterdicht isolatiemateriaal toe te passen.

Gevolgen van vochtproblemen bij spouwmuurisolatie

  • Schimmelgroei: Vochtige omstandigheden bevorderen de groei van schimmel, wat niet alleen schadelijk is voor de structuur van het huis, maar ook ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken voor de bewoners, zoals ademhalingsproblemen en allergieën.
  • Structuurschade: Vocht kan de integriteit van zowel de binnen- als buitenmuur aantasten, wat kan leiden tot scheuren, afbrokkeling en andere vormen van schade aan de structuur van de woning.
  • Verlies van isolatiewaarde: Als het isolatiemateriaal nat wordt, verliest het zijn isolerende eigenschappen, wat betekent dat de energie-efficiëntie van de woning afneemt en de energiekosten stijgen.
  • Interne vochtproblemen: Vocht dat de spouw binnendringt, kan doordringen naar de binnenmuren, wat leidt tot vochtplekken, afbladderende verf en behang, en een klam gevoel in huis.
jaren 70 woning verduurzamen

Belang van een goed voorafgaand onderzoek

Een grondig onderzoek van de spouwmuur vóór isolatie is cruciaal om vochtproblemen te voorkomen. Dit onderzoek moet onder andere een inspectie van de buitenmuur omvatten, waarbij scheuren, slechte voegen en andere beschadigingen die waterinfiltratie kunnen veroorzaken, worden gecontroleerd. 

Het is belangrijk dat alle noodzakelijke reparaties aan de buitenmuur worden uitgevoerd voordat de isolatie wordt aangebracht. Daarnaast is het belangrijk om het juiste type isolatiemateriaal te kiezen dat geschikt is voor de specifieke omstandigheden van uw woning. Waterafstotende materialen zoals EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen) of PUR-schuim (polyurethaanschuim) kunnen helpen om vochtproblemen te voorkomen. Ook moet er gezorgd worden voor voldoende ventilatie in de spouw, bijvoorbeeld door ventilatieopeningen te installeren die luchtstroom mogelijk maken en vochtophoping voorkomen. Het inschakelen van een gecertificeerde en ervaren isolatie-installateur is eveneens van groot belang om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal correct en zonder openingen wordt aangebracht.

Vochtproblemen spouwmuurisolatie voorkomen

1. Regelmatig onderhoud

Onderhoud de buitenmuur regelmatig door scheuren en slechte voegen te repareren om te voorkomen dat regenwater de spouw binnendringt. We raden aan om minimaal 1 keer per jaar zelf de buitenmuur te inspecteren. Zie je iets geks? Schakel dan een expert in. 

2. Gebruik waterdicht isolatiemateriaal

Kies altijd voor isolatiemateriaal dat waterafstotend is om te voorkomen dat vocht wordt geabsorbeerd en vastgehouden.

3. Verbeter de ventilatie

Installeer ventilatieopeningen indien nodig om ervoor te zorgen dat de spouw goed kan ventileren en vocht kan ontsnappen.

4. Inspecteer altijd opnieuw na de installatie

Laat na de installatie van de spouwmuur isolatie altijd een follow-up inspectie uitvoeren om te controleren of het isolatiemateriaal correct is aangebracht en er geen vochtproblemen zijn ontstaan. Hierbij is het van belang om ook de buitenmuur nog eens te inspecteren. 

5. Gebruik vochtwerende coatings

Overweeg het aanbrengen van vochtwerende coatings op de buitenmuur om extra bescherming te bieden tegen waterinfiltratie. Let wel op, in dit geval moet de ventilatie extra goed onderzocht worden.

Vochtproblemen spouwmuurisolatie kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel de structuur van een woning als de gezondheid van de bewoners. Door een grondig voorafgaand onderzoek van de spouwmuur uit te voeren en de juiste preventieve maatregelen te nemen, kan je deze problemen voorkomen en genieten van de voordelen van een goed geïsoleerde woning.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud