5 tips wanneer je een bestaande vloer wilt isoleren

18/05/2023

Een belangrijk aspect van het verduurzamen van onze woningen is het isoleren van bestaande vloeren. Hoewel veel mensen zich voornamelijk richten op het isoleren van muren, glas en daken, wordt de vloerisolatie vaak over het hoofd gezien. Dit is echter een gemiste kans, aangezien een bestaande vloer isoleren veel verschillende voordelen met zich meebrengt, zoals energiebesparing, verhoogd comfort en verminderde milieubelasting. In deze blog gaan we dieper in op het belang van het isoleren van bestaande vloeren en bespreken we verschillende isolatiemethoden en -materialen.

Wist je al dat met onder andere de beste vloerisolatie en andere soorten isolatie, huishoudens tot wel duizenden euro’s per jaar kunnen besparen op hun energiekosten

beste vloerisolatie betonnen vloer

Waarom is vloerisolatie belangrijk?

Een bestaande vloer isoleren is van cruciaal belang om de energie-efficiëntie van een woning te verbeteren. Een goed geïsoleerde vloer voorkomt dat koude lucht vanuit de grond de woning binnendringt, waardoor er minder warmte verloren gaat. Koude lucht trekt snel de grond is en het duurt vaak een stuk langer voordat vorst en koude lucht weer uit de grond is getrokken. Een bestaande vloer isoleren resulteert in een verlaging van de energiekosten en een verhoogd comfortniveau in huis. Bovendien helpt vloerisolatie ook geluidsoverlast van buitenaf te verminderen, zoals verkeerslawaai en dreunen onder de grond.

Een bestaande vloer isoleren zal dus ervoor zorgen dat je veel energiekosten kan besparen. Ook zal het de efficiëntie van vloerverwarming ten goede doen en het wooncomfort verhogen.

Isolatiemethoden voor bestaande vloeren

Er zijn verschillende isolatiemethoden beschikbaar voor het isoleren van bestaande vloeren, afhankelijk van het type vloerconstructie en de beschikbare ruimte. Hier zijn enkele veelgebruikte isolatiemethoden:

  1. Isolatie onder de vloer: Deze methode omvat het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de vloerconstructie. Het isolatiemateriaal kan worden geplaatst tussen de balken of draagbalken van de vloer. Dit wordt meestal toegepast bij houten vloerconstructies. Er zijn isolatieplaten of isolatiedekens beschikbaar die eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd.

  2. Insufflatie-isolatie: Deze methode wordt gebruikt wanneer er beperkte ruimte is onder de vloer. Bij insufflatie-isolatie wordt isolatiemateriaal in de vloerholte geblazen of gespoten. Dit wordt vaak gedaan met behulp van isolatieschuim, dat zich verspreidt en uithardt om alle kieren en openingen op te vullen. Deze methode is met name geschikt voor vloeren met holle ruimtes, zoals betonnen vloeren op de begane grond.

  3. Isolatie bovenop de vloer: In sommige gevallen kan isolatie bovenop de bestaande vloer worden aangebracht. Dit kan gedaan worden door een nieuwe vloerlaag met isolatiemateriaal te plaatsen. Het isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld bestaan uit isolatieplaten die bovenop de bestaande vloer worden gelegd voordat er een nieuwe vloerafwerking wordt aangebracht. Deze methode kan handig zijn bij renovaties waarbij het niet mogelijk is om de bestaande vloerconstructie aan te passen.

  4. Randisolatie: Randisolatie is een belangrijke aanvulling op vloerisolatie. Het houdt in dat er isolatiemateriaal wordt geplaatst rondom de randen van de vloer, waar warmteverlies vaak optreedt. Dit helpt koudebruggen te verminderen en verbetert de algehele isolatieprestaties van de vloer.

bestaande vloer isoleren

Isolatiematerialen voor vloerisolatie

Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor vloerisolatie, elk met zijn eigen eigenschappen en toepassingen. Een veelgebruikt materiaal is geëxpandeerd polystyreen (EPS), ook wel bekend als piepschuim. EPS-platen bieden een goede isolatiewaarde, zijn licht van gewicht en gemakkelijk te installeren. Andere materialen zoals glaswol, steenwol en cellulosevezels kunnen ook worden gebruikt, afhankelijk van de specifieke vereisten en het budget.

Het belang van professionele installatie

Hoewel sommige doe-het-zelvers ervoor kunnen kiezen om vloerisolatie zelf te installeren, is het belangrijk om op te merken dat professionele installatie vaak de beste resultaten oplevert. Een professionele isolatie-expert kan de juiste isolatiemethode en -materialen aanbevelen op basis van de specifieke kenmerken van de vloerconstructie. Bovendien zorgt een professionele installatie ervoor dat de isolatie nauwkeurig wordt aangebracht, waardoor koudebruggen en luchtlekken worden geminimaliseerd. Dit draagt bij aan een optimale energie-efficiëntie en voorkomt mogelijke problemen zoals vochtaccumulatie of condensatie.

Kosten en rendement op investering

Bij het overwegen van vloerisolatie is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en het rendement op investering. Hoewel de initiële kosten van vloerisolatie variëren afhankelijk van de gekozen methode en materialen, kan het isoleren van bestaande vloeren op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op energierekeningen. Bovendien kan het de waarde van de woning verhogen en de verkoopbaarheid verbeteren, aangezien steeds meer kopers waarde hechten aan energiezuinige eigenschappen.

Tips voor het isoleren van bestaande vloeren

  1. Voordat je begint met isoleren, is het belangrijk om de staat van de vloer en eventuele vochtproblemen te controleren. Eventuele problemen moeten worden opgelost voordat de isolatie wordt aangebracht.
  2. Zorg voor een goede luchtdichting om warmtelekken te voorkomen. Dit kan worden bereikt door het afdichten van kieren, naden en aansluitpunten.
  3. Raadpleeg een isolatie-expert om de meest geschikte isolatiemethode en -materialen voor jouw specifieke situatie te bepalen.
  4. Overweeg het combineren van vloerisolatie met andere energiebesparende maatregelen, zoals muurisolatie en het verbeteren van de dakisolatie, voor een maximaal effect.
  5. Controleer regelmatig de conditie van de isolatie en neem indien nodig maatregelen om schade of verzakking te voorkomen.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud