CV ketel vervangen door warmtepomp of hybride warmtepomp

04/10/2023

Steeds meer woningeigenaren overwegen een warmtepomp wanneer een oude CV ketel aan vervanging toe is. Een CV ketel vervangen door warmtepomp kan een slimme keuze zijn aangezien een warmtepomp een veel betere energie efficiëntie heeft. Dit zal zorgen voor een flinke energiebesparing en dus kan en warmtepomp veel kosten besparen. Een warmtepomp verdient zichzelf dus altijd terug.

In dit artikel bespreken we waarom een CV ketel vervangen door warmtepomp een slimme keuze kan zijn, wat de voordelen zijn van warmtepompen ten opzichte van CV ketels, hoe huiseigenaren deze overgang het beste kunnen uitvoeren, en wanneer ze moeten kiezen voor een hybride warmtepomp of een full electric warmtepomp.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het  totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

cv ketel vervangen 2026

Waarom de CV ketel vervangen door warmtepomp?

De keuze om een CV ketel te vervangen voor een warmtepomp wordt meestal gebaseerd op verschillende overwegingen die verband houden met duurzaamheid, kostenbesparing, wetgeving en comfort. Dit zijn enkele belangrijke redenen waarom huiseigenaren deze overstap serieus moeten overwegen:

1. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Een van de belangrijkste redenen om een cv-ketel te vervangen door een warmtepomp is de aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Warmtepompen werken op elektriciteit en halen warmte uit de omgeving, bijvoorbeeld de grond, het water of de lucht. Dit maakt een warmtepomp veel milieuvriendelijker dan een CV ketel die op fossiele brandstoffen zoals aardgas werkt. Door over te stappen op een warmtepomp draag je bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en help je de klimaatverandering tegen te gaan.

2. Energie-efficiëntie

Warmtepompen zijn aanzienlijk een stuk energiezuiniger dan CV ketels. Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen en gebruiken elektriciteit alleen voor de aandrijving van compressoren en ventilatoren. Dit betekent dat ze dezelfde hoeveelheid warmte leveren met aanzienlijk minder energieverbruik, wat resulteert in lagere energierekeningen en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Een warmtepomp zal zichzelf dus terugverdienen ten opzichte van een CV ketel. 

3. Financiële voordelen

Hoewel de aanschafkosten en het installeren van een warmtepomp hoger kunnen zijn dan die van een CV ketel, zijn er aanzienlijke financiële voordelen op lange termijn. Lagere energiekosten en mogelijke subsidies en belastingvoordelen kunnen de investering in een warmtepomp snel terugverdienen. Bovendien kunnen warmtepompen de waarde van jouw woning verhogen, waardoor het een aantrekkelijkere investering wordt.

4. Verbeterd comfort

Warmtepompen bieden een gelijkmatige en constante verwarming in huis, in tegenstelling tot cv-ketels die vaak temperatuurschommelingen veroorzaken. Ze kunnen ook dienen als airconditioningsystemen in de zomer, waardoor jouw huis het hele jaar door comfortabel zal blijven.

5. Verplichting vanaf 2026

Vanaf 2026 zal het toevoegen van minimaal een hybride warmtepomp verplicht worden wanneer je een oude CV ketel wilt vervangen voor een nieuwe CV ketel. Een hybride warmtepompsysteem zorgt ervoor dat een warmtepomp de centrale verwarming voor een groot deel overneemt. De CV ketel kan bijspringen in het geval dat een hybride warmtepomp de warmtevraag niet goed aankan. 

Meer informatie over de verplichting van een hybride warmtepomp vanaf 2026 vind je hier.

Energy Architects Contact

De overgang van een CV ketel naar een warmtepomp

Het vervangen van een CV ketel door een warmtepomp is een belangrijke investering en vereist een goed doordachte aanpak. We helpen je op weg:

Stap 1. energie-audit

Voordat je de overstap maakt, is het verstandig om een professionele energie-audit van jouw woning te laten uitvoeren. Dit zal helpen om te begrijpen hoeveel energie jouw huis verbruikt en welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw (warmte)behoeften.

Stap 2. kies het juiste type warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, waaronder lucht-lucht, lucht-water en grond-water, en hybride warmtepompen. Kies het type dat het beste past bij jouw woning, locatie en behoeften. 

Ontdek hier welke warmtepomp het beste bij jou past.

Stap 3. overweeg isolatie-upgrades

Voordat je de warmtepomp installeert, is het de moeite waard om te investeren in isolatie-upgrades voor jouw huis. Een goed geïsoleerd huis behoudt de warmte beter, waardoor de warmtepomp efficiënter kan werken. Omdat een warmtepomp met lage temperaturen verwarmt is het ook belangrijk om een voldoende geïsoleerde woning te hebben om comfortabel te kunnen verwarmen. Ook in de winter dus. 

Stap 4. laat een professionele installatie uitvoeren

Een nauwkeurige en professionele installatie van de warmtepomp is van cruciaal belang voor een optimale werking. Laat dit over aan gekwalificeerde experts om problemen en inefficiënties te voorkomen. Energy Architects kan jou in dit gehele proces voorzien. 

Stap 5. leer omgaan met de nieuwe warmtepomp

Neem de tijd om te begrijpen hoe de warmtepomp werkt en hoe je deze het beste kunt gebruiken om de meeste voordelen te behalen. Regelmatig onderhoud en het instellen van de juiste temperatuurinstellingen zijn essentieel voor een optimale werking.

besparing hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp of full electric warmtepomp kiezen?

Bij het overwegen van de overstap naar een warmtepomp, moeten huiseigenaren ook nadenken over welk type warmtepomp het beste bij hun situatie past. Er zijn twee hoofdopties beschikbaar: hybride warmtepompen en full electric warmtepompen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een bestaande of nieuwe CV ketel. Dit zorgt voor flexibiliteit en kan een goede optie zijn voor huiseigenaren die niet volledig willen overstappen op elektrische verwarming. De cv-ketel wordt gebruikt als back-up in extreme weersomstandigheden wanneer de warmtepomp mogelijk minder efficiënt is. Hybride warmtepompen zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf en installatie dan full electric warmtepompen.

Full electric warmtepomp

Een full electric warmtepomp verwarmt een huis volledig met elektriciteit en heeft geen cv-ketel meer nodig. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, bieden ze een aanzienlijke energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Full electric warmtepompen zijn het meest geschikt voor goed geïsoleerde huizen en regio’s met een betrouwbare elektriciteitsvoorziening.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud