Dubbel glas vs hr++, dit moet je weten

03/01/2024

Bij het kiezen van glas voor woningen, staan huiseigenaren vaak voor de keuze tussen regulier dubbel glas en HR++ glas. Dubbel glas vs HR++ glas is voor veel mensen dus een lastige overweging. Beide glasopties bieden voordelen op het gebied van isolatie, maar er zijn belangrijke verschillen die invloed hebben op energie-efficiëntie, comfort en kosten op de lange termijn. In dit artikel vergelijken we de verschillen van regulier dubbel glas vs HR++ glas, en bespreken we de voor- en nadelen van beide typen isolatieglas voor consumentenwoningen. Ook benadrukken we het belang van goede raamisolatie.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

Woning verduurzamen tips

Wat is het verschil tussen regulier dubbel glas en HR++ glas?

In de basis zijn beide isolerende glasvormen vergelijkbaar aan elkaar. Het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas zit hem vooral in het materiaal waarmee het glas gemaakt is. Bij HR++ glas is het raam voorzien van een laagje metaal (wat je overigens niet kan zien). Een zeer dunne laag houdt naast de kortgolvige warmtestraling, ook de langgolvige stralingswarmte tegen. Dit verandert verder niks aan de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt. Het reguliere dubbel glas heeft dit extra laagje dus niet en dat brengt wat verschillen met zich mee.

Ontdek hoe dubbel glas vs HR++ glas een aantal belangrijke verschillen voor jouw woning teweeg kan stellen.

Wat is regulier dubbel glas?

Regulier dubbel glas, vaak simpelweg ‘dubbel glas’ genoemd, bestaat uit twee glasplaten met een tussenruimte (spouw) die gevuld is met lucht. Deze opzet biedt een verbeterde isolatie vergeleken met enkel glas, doordat de luchtlaag een isolerende barrière vormt. Veel woningen zijn al wel voorzien van dubbel glas. Dat komt doordat dit type glas als sinds 1952 is uitgevonden en dus al veelzijdig gebruikt is.

Voordelen van dubbel glas

  1. Betere isolatie dan enkel glas: dubbel glas verhoogt de thermische efficiëntie van het huis.
  2. Kostenbesparend: Dubbel glas is de goedkoopste optie op enkel glas na.
  3. Geluidsreductie: dubbel glas biedt een zekere mate van geluidsisolatie.

Nadelen van dubbel glas

  1. Mindere energie-efficiënt: het reguliere dubbel glas is een stuk minder effectief in het vasthouden van warmte vergeleken met HR++ glas. Dit is dan ook de reden dat wij dubbel glas afraden wanneer je echt wilt isoleren.
  2. Condensatieproblemen: dubbel glas kan condensatie tussen de glasplaten veroorzaken.

Wat is HR++ glas

HR++ glas staat voor ‘hoog rendement glas’ en is een geavanceerdere vorm van dubbel glas. Het verschilt van regulier dubbel glas door de toevoeging van een speciale coating die warmte reflecteert en een gasvulling (meestal argon) in de spouw tussen de glasplaten. HR glas is te onderscheid in regulier HR , HR+, HR++ en HR+++.  Het aantal plussen geeft de effectiviteit van de coating aan. Hoe meer plussen, hoe hoger het rendement. HR++ is het meest populaire glas in Nederland. 

Voordelen van HR++ glas

  1. Uitstekende isolatie: HR++ glas biedt superieure thermische isolatie, wat leidt tot lagere energiekosten doordat warmte beter binnen behouden kan worden.
  2. Energiebesparing: HR++ glas helpt bij het verminderen van energieverbruik voor verwarming. Dit leidt tot lagere energiekosten.
  3. Comfortverbetering: minder koude straling van de ramen, wat bijdraagt aan een comfortabeler binnenklimaat.
  4. Condensatie vermindering: met HR++ glas heb je minder kans op condensatie aan de binnenzijde van het raam. Dit komt doordat de spouw wat is opgevuld. 
  5. Subsidie: op HR++ glas is het mogelijk om subsidie te krijgen vanuit de overheid.

Nadelen van HR++ glas

  1. Hogere aanschafkosten: HR++ glas is duurder in aanschaf dan regulier dubbel glas.
  2. Gewicht: ook het gewicht van HR++ glas is zwaarder dan regulier dubbel glas, wat de installatie complexer kan maken.
dubbel glas vs hr++

Waarom betere raamisolatie essentieel is

De isolatie van ramen in een woning speelt een cruciale rol in de energie-efficiëntie en het comfort van het huis. Goed geïsoleerde ramen houden warmte binnen tijdens de winter en buiten tijdens de zomer, wat leidt tot een aangenamer binnenklimaat en lagere energiekosten. Bovendien draagt het bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van de woning.

Hoe weet ik welk glas er momenteel in mijn woning aanwezig is?

Het type glas is vaak af te lezen op de aluminium rand in de spouw. Indien je het type glas niet kan aflezen, maar wel een code en de fabrikant, is vaak online goed te vinden welke soort glas het betreft. Mocht het niet lukken om op deze manier erachter te komen welk type glas er in jouw kozijnen zit, kun je dit doen door middel van een vlam. De reflectie van een vlam kan je namelijk vertellen om wat voor een glastype het gaat. Als je een aansteker of lucifer bij het raam houdt en je schuin naar het glas kijkt, zie je bij dubbel- en HR glas vier vlammetjes. Bij gewoon dubbel glas hebben alle 4 de vlammetjes dezelfde kleur. Bij HR++ glas zijn het tweede en derde vlammetje een iets andere kleur.

Conclusie: dubbel glas vs HR++ glas

Bij het overwegen van glasopties voor een woning, hangt de keuze tussen regulier dubbel glas en HR++ glas af van verschillende factoren, waaronder budget, energie-efficiëntie doelen en persoonlijke voorkeuren. Hoewel HR++ glas duurder is, biedt het op lange termijn aanzienlijke voordelen op het gebied van energiebesparing en comfort. HR++ glas is op de lange termijn dus de betere optie. Regulier dubbel glas is een kosten effectievere optie die nog steeds een aanzienlijke verbetering biedt ten opzichte van enkel glas. 

Bij Energy Architects raden we wel altijd aan om minimaal HR++ glas te nemen. Dit type glas biedt meer voordelen en is op de lange termijn terug te verdien doordat het enorm veel energie kan besparen. 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud