Woon je in een jaren 30 woning? Dan is de kans groot dat je al wel gemerkt dat jouw woning (nog) niet goed geïsoleerd is. Veel eigenaren van jaren 30 woningen klagen over tocht, langzaam warm wordende kamers, en hoge energierekeningen. Jouw jaren 30 woning isoleren is dan een uitstekend plan om een stuk comfortabeler te wonen. Een oudere woning is en blijft toch een genot om in te blijven wonen…
In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten als je een jaren 30 woning isoleren moet. Het is namelijk en stukje gecompliceerder om een woning te isoleren waarbij tijdens de bouw in het begin van de 19e eeuw nog helemaal geen rekening werd gehouden met isolatie.
Ook lees je hoe je met behulp van isolatie en andere verduurzamingsmaatregelen tot wel duizenden euro’s per jaar kan besparen aan energiekosten
Een jaren 30 woning isoleren, dit moet je eerst weten
Jaren 30 woning muren isoleren
De makkelijkste manier op de muren van een jaren 30 woning te isoleren is met spouwmuurisolatie. Echter hebben niet alle jaren 30 woningen een spouwmuur. In dat geval zijn er alternatieven beschikbaar.
Spouwmuur isoleren jaren 30 woning
Als je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie, dan is dit de beste en meest toegankelijke mogelijkheid! Een spouwmuur isoleren bij een jaren 30 woning is betaalbaar en kan al binnen 1 dag uitgevoerd worden. Spouwisolatie is een rendabele manier om de wanden van je woning te isoleren. Gemiddeld is de investering in 3-5 jaar terug te verdienen. Deze periode is natuurlijk wel afhankelijk van het stookgedrag en de specifieke woon situatie.
Binnenmuur isolatie
Als er geen spouwmuur aanwezig is, dan is het mogelijk om de binnenmuur te isoleren. In dit geval isoleren we de wanden van binnen uit. Meestal worden hier voorzetwanden voor gebruikt. Hiermee kan een uitstekende isolatiewaarde behaald worden. Echter is het lastig doordat de woonruimte hierdoor iets kleiner wordt. Ook zal alles wat op de huidige binnenmuren bevestigd zit (stopcontacten, wandecoratie, behang/verf, etc.) verplaatst moeten worden naar de voorzetwanden.
Gevel isolatie (buitenmuur)
Buitenmuur isolatie wordt ook wel gevel isolatie genoemd. Bij deze isolatievorm wordt het isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van jouw woning aangebracht. Hierbij kan je kiezen uit twee soorten afwerking: Sierpleister of gevelbekleding. Gevelbekleding is beschikbaar in varianten als houten planken, vezel cementplaten en kunststof platen. Het voordeel van buitenmuur isolatie is dat er geen ruimte binnen jouw huis verliest.
Jaren 30 woning vloer/bodem isolatie
Veel jaren 30 woningen beschikken wel over een kruipruimte, maar een die nog niet geïsoleerd is. Hierdoor is kruipruimte isolatie vaak goed toe te passen of te verbeteren.
Met kruipruimte isolatie zijn er eigenlijk 2 goede methodes van isoleren. Vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer is de meest populaire vorm van vloer isolatie. De hoogte van de kruipruimte dient minimaal 50 cm te zijn om goed te kunnen isoleren. Ook kan de kruipruimte niet vochtig zijn. Het isoleren aan de onderkant van de vloer levert de meeste energiebesparing op en is vaak net iets goedkoper.
Het alternatief voor vloerisolatie is bodemisolatie. Wij adviseren bodemisolatie toe te passen bij een kruipruimte lager dan 50 centimeter. Bij bodemisolatie wordt er op de bodem van de kruipruimte isolatiemateriaal aangebracht. Voor beide varianten zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar. Welk materiaal het beste is, moet vooraf onderzocht worden.
Jaren 30 woning dak isolatie
Dakisolatie is erg belangrijk, want gemiddeld gaat zo’n 25% tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak. Door het aanbrengen van plat dak isolatie of schuin dak isolatie houdt de warmte in huis en dat zorgt voor een warme en aangename woning. Bovendien bespaar je hiermee enorm op je energierekening.
Hoe je jouw dak moet isoleren is afhankelijk van het type dak. Heb jij een schuin dak, plat dak, of allebei?
Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.
Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.
Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.
Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik