Vanaf 2025 zullen veel bedrijven in Nederland te maken krijgen met een nieuwe wettelijke verplichting: een laadpaal verplicht voor bedrijven. Deze maatregel is onderdeel van een groter Europees initiatief om de CO2-uitstoot te verminderen en de transitie naar elektrisch vervoer te versnellen. Voor Nederlandse ondernemers betekent dit niet alleen een verplichting, maar ook een kans om voorop te lopen in duurzaamheid en innovatie. Er zijn zelf mogelijkheden voor bedrijven om via de laadpaalplicht nieuwe businessmodellen te creëren.
In dit artikel onderzoeken we hoe deze verplichting werkt, aan welke voorwaarden moet worden voldaan, en welke kansen dit biedt voor het bedrijfsleven.
Energy Architects kan bedrijven helpen om te voldoen aan alle wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid.
Laadpaal verplicht vanaf 2025
Laadpalen zijn noodzakelijk om het opladen van elektrische voertuigen bij bedrijfspanden mogelijk te maken. Daarom heeft de Nederlandse overheid besloten om vanaf 2025 de laadpaal verplicht te maken voor bedrijven. Echter geldt dit alleen voor bedrijfspanden waar meer dan 20 parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Sinds 2020 geldt al voor nieuwbouw bedrijfspanden met meer dan 10 parkeerplaatsen geldt zelfs dat 1 op de 5 parkeerplaatsen een aansluiting moet krijgen voor een laadpaal. Zorg dat het door een erkend elektricien wordt geplaatst. Ook bij grotere verbouwingen aan een bedrijfspand komen er verplichtingen omtrent laadpalen kijken.
Voorwaarden van de laadpaal verplichting
- Aantal laadpunten: bedrijven met meer dan 20 parkeerplaatsen moeten minimaal 1 van die parkeerplaatsen uitrusten met laadpunten. Voor nieuwbouwprojecten geldt dat er per 10 parkeerplaatsen 1 laadpaal verplicht moet komen + 20% van de parkeerplaatsen moet een aansluiting voor een laadpaal krijgen. Ook wanneer bedrijfspanden grotere renovaties ondergaan, kan het verplicht worden om per 10 parkeerplaatsen één laadpaal te installeren.
- Toegankelijkheid: de laadpalen moeten toegankelijk zijn voor werknemers en, afhankelijk van de aard van het bedrijf, mogelijk ook voor bezoekers. Oftewel, toegankelijk voor iedereen die op het bedrijventerrein aanwezig is.
- Voldoende vermogen: de geïnstalleerde laadpalen moeten voldoende vermogen hebben om een efficiënte laadservice te bieden. De laadpaal moet de gehele dag bruikbaar zijn.
- Duurzame energie: Idealiter worden de laadpalen gevoed met duurzaam opgewekte energie, zoals zonne-energie of windenergie, om de milieuvoordelen te maximaliseren. Dit noemen we ook wel load balancing. Het is geen verplichte voorwaarde, maar wist je al dat zonnepanelen mogelijk ook verplicht kunnen zijn voor bedrijven?
Nieuwe Kansen voor Bedrijven
De bovenstaande verplichtingen zijn er niet voor niets. Laadpalen zijn nodig om elektrisch rijden efficiënter te maken. Aangezien steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, zullen de laadvoorzieningen uitgebreid moeten worden. Gelukkig brengt het investeren in laadpalen veel voordelen met zich mee waardoor er nieuwe kansen kunnen ontstaan.
- Transportkosten besparen: door laadpalen te installeren bij het bedrijf, zorg je ervoor dat werknemers kunnen laden tegen de huidige energietarieven en/of energie afkomstig van zelf opgewekte energie met bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze kosten zullen een stuk lager zijn dan de laadkosten bij openbare laadvoorzieningen.
- Onafhankelijkheid: door eigen laadvoorzieningen te hebben, zullen werknemers nooit meer afhankelijk zijn van beschikbare openbare laadpalen. Door de elektrische voertuigen bij het bedrijfspand op te laten, zal er altijd een laadpaal beschikbaar zijn.
- Wet- en regelgeving: vanaf 2025 is elk bedrijfspand met meer dan 20 parkeerplaatsen verplicht om een laadpaal beschikbaar te stellen. Voor nieuwbouw geldt zelfs dat vanaf 10 parkeerplaatsen en minimaal 1 laadpaal beschikbaar gesteld wordt en dat er bij minimaal 1 op de 5 parkeerplaatsen een aansluiting voor een laadpaal komt. Ook kan de laadpaalplicht onderdeel zijn van de energiebesparingsplicht en/of EED
- Extra inkomsten: door laadpalen beschikbaar te stellen voor bezoekers kan er een extra inkomstenstroom gerealiseerd worden. Er kunnen namelijk aparte tarieven ingesteld worden voor laadpalen die gebruikt worden door bezoekers. Daarnaast zullen bezoekers die aan het opladen zijn in veel gevallen langer blijven. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden om extra producten/diensten te verkopen.
- Profiteren van subsidies: Bij het investeren in laadpalen voor bedrijfspanden kunnen bedrijven gebruik maken van interessante subsidieregelingen. De milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen zijn twee interessante regelingen waarmee veel belasting bespaard kan worden.
Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Wil jij jouw bedrijf of organisatie overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden en processen van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer.
We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.
Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.
De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud.