Een oud huis isoleren in 4 stappen – bespaar direct veel energie

28/03/2022

Oude klassieke huizen uit de jaren 30, 20 en nog ouder. Wij houden ervan! Een oud huis straalt veel karakter uit en heeft vaak nog de uniek bouwstijl van vroeger. Echter hebben deze huizen één groot nadeel… Het is er vaak koud en er wordt relatief veel meer energie verbruikt om er comfortabel te kunnen wonen. Een oud huis isoleren wordt dus steeds belangrijker om mee te helpen aan een duurzame toekomst en de hoge energieprijzen van deze tijd zoveel mogelijk te omzeilen.

Natuurlijk wil je aan het uiterlijk van deze vaak beeldschone woningen, niks veranderen. In deze blog vertellen we je hoe je een oud huis isoleren kunt zonder de uitstraling van de woning aan te tasten!

Waarom een oud huis vaak niet goed geïsoleerd is

Oudere huizen ervaren vaak veel tocht wat betekend dat het niet tot slecht geïsoleerd is. Waarom is dit eigenlijk vaak het geval bij oudere huizen? In tegenstelling tot de modernere huizen van tegenwoordig, hebben veel oude huizen een natuurlijk ventilatiesysteem. Ze ‘ademen’ door naden en kieren, waardoor er meer koude lucht in kan en warme lucht uit. Ook zijn huizen die vóór de jaren zestig/zeventig zijn gebouwd, meestal niet vanuit de bouw geïsoleerd. Bij nieuwere huizen is dit wel het geval.

Bij oudere woningen is er ook niet altijd mogelijkheid voor isolatie. Zo hebben oudere woningen lang niet altijd een spouwmuur waardoor wandisolatie lastiger wordt. Woningen ouder dan 1920 hebben vrijwel nooit een spouwmuur en woningen gebouwd tussen 1920 en 1960 hebben dit soms. Na 1960 hebben woningen verplicht een spouwmuur.

Monument isoleren

Dus, hoe kan je het beste een oud huis isoleren?

Het is belangrijk dat je niet zomaar bepaalde punten in huis van isolatiemateriaal gaat voorzien. Het is belangrijk dat je de juiste locaties en materiaal kiest. Daarnaast kan teveel isolatie ook zorgen voor een slechte ventilatie, wat dan weer tot schimmel en vochtophoping kan lijden.

Let op: Oudere woningen kunnen monumentaal zijn waardoor je niet zomaar dingen aan je huis mag laten doen. Een oud huis isoleren wordt dan een stuk lastiger. In dit artikel lees je hier meer over!

Met onderstaande 4 stappen kan je goed nagaan hoe je jouw oude woning het beste kunt isoleren.

1. De zolder en het dak isoleren

Ongeveer een kwart van alle warmte in een gemiddelde woning gaat via het dak verloren. In plaats van het hele huis te isoleren en mogelijke problemen zoals een te hoge luchtvochtigheid te veroorzaken, kan je met alleen het isoleren van het dak of de zolder al veel winst behalen. Dit is een veilige eerste stap om warmte vast te houden en energie te besparen. Alle openingen of scheuren in het dak, moeten worden afgedicht met een geschikt afdichtmiddel (kit, tochtstrip, vuurvast schuimrubber, enz.).

Veelvoorkomende lekken zijn openingen rond schoorstenen, plafondventilators, bedrading, leidingwerk, afzuigventilators en leidingen. Nadat de luchtlekken zijn verholpen, kan je isolatie toevoegen. Dit kan op twee manieren. Aan de buitenkant van het dak, of aan de binnenkant.

Isolatie via de buitenkant heeft in veel gevallen de voorkeur omdat het de kans op schimmel en vochtophoping drastisch verlaagt. Echter moet dit onder de bestaande dakbedekking aangebracht worden, waardoor het een dure ingreep kan zijn. Vaak wordt isoleren via de buitenkant dan ook in combinatie met het vernieuwen van de dakbedekking gedaan.

Isoleren via de binnenzijde is ook mogelijk. Echter moet er wel goed onderzocht worden welk isolatiemateriaal hier het beste voor gebruikt kan worden en of er nog voldoend ventilatiemogelijkheden zijn.

Een oud huis isoleren via het dak is dus de eerste belangrijke stap. We gaan nu verder kijken naar extra opties.

2. Isoleer de vloer via kelders en kruipruimtes

Een andere (extra) manier om het binnenklimaat van een oud huis te verbeteren – zonder de natuurlijke ventilatie en uitstraling van het huis te schaden – is door kelders en kruipruimtes af te dichten. Dicht scheuren rond eventuele kelderramen en openingen rond leidingwerken, elektrische bedrading, etc. af. 

Vervolgens kan je damp- en/of waterdichte isolatiemateriaal aanbrengen op muren en onder vloeren. 

3. Hoe de wanden in een oud huis isoleren?

Weten hoe je muren in een oud huis kunt isoleren, is misschien niet zo belangrijk als weten of je ze daadwerkelijk wel moet isoleren. Veel woningeigenaren maken de fout om zonder goed onderzoek vooraf zomaar wat isolatie toe te voegen. Dit levert niet altijd de gewenste energiebesparing op, omdat de warmte hier niet altijd verloren hoeft te gaan.

Het is dus belangrijk om van te voren goed uit te zoeken waar de warmte voornamelijk verloren gaat. Vervolgens kan je de keuze maken om extra dik isolerend glas te plaatsen in je ramen of (wanneer mogelijk) isolatiemateriaal tussen je muren te voegen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld voorzetwanden te plaatsen aan de binnenkant van je huis.

 

4. Extra maatregelen om oude langer lekker warm te houden

Een oude woning isoleren levert dus de hoogste energiebesparing op, maar er zijn extra (kleine) maatregelen waarmee je een oud huis langer warm houdt. Oude, inefficiënte verwarmingssystemen hebben veel meer energie nodig om een oud huis goed warm te krijgen en werken een stuk minder efficiënt. Een duurzaam verwarmingssysteem zoals een warmtepomp of infrarood panelen.

Je (oude) woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw oudere woning, sterker nog we zijn gespecialiseerd in oudere- en monumentale woningen verduurzamen. Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen toe.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat. Onze werkwijze is zo ingericht, dat jij alleen nog stap 4 van bovenstaand stappenplan hoeft uit te voeren!

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met duurzame ingrepen aan een oude woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op het energieverbruik van jouw jaren 30 woning!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud