Subsidie warmtepomp 2022 – Weet waar je recht op hebt

05/07/2022

Een warmtepomp is een uitstekend alternatief voor je oude cv ketel. Met een warmtepomp is het namelijk mogelijk om je huis volledig energieneutraal te maken. Ook voor een niet energie neutrale woning kan een warmtepomp een uitstekende oplossing zijn om flink op gas te besparen.  Echter is een warmtepomp geen alledaagse aankoop en dat merk je ook aan de prijs. Een warmtepomp is er in veel verschillende soorten en maten te krijgen, maar zal altijd minimaal €7000 tot €8000 kosten. 

Eén voordeel… De overheid heeft grote subsidiepotten vrijgemaakt voor de aanschaf van een warmtepomp. Dat maakt een warmtepomp een stuk betaalbaarder en biedt mogelijkheden om de investering sneller terug te verdienen.

In deze blog leggen we je uit op welke subsidies je recht hebt, hoeveel de subsidies bedragen en hoe je nog sneller je warmtepomp terugverdiend. 

Subsidie warmtepomp 2022

subsidie verduurzamen woning 2022

Gelukkig krijg je anno 2022 nog een flinke subsidie wanneer je een warmtepomp aanschaft. Dit kan je doen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De warmtepomp is één van de duurzame maatregelen die binnen deze subsidie valt. In combinatie met andere duurzame maatregelen zou je dus van nog meer subsidie profiteren!

De subsidie is aangepast sinds 2022

De subsidie voor warmtepompen bestaat al een aantal jaar. Echter is er sinds 2022 het een en ander veranderd en dit is absoluut geen nadeel! Het bedrag wordt namelijk verhoogd voor minimaal de komende 3 jaar. Het aanschaffen van een warmtepomp in combinatie met andere duurzame maatregelen zoals bijvoorbeeld isolatie is nu dus slimmer dan ooit tevoren! 

”Subsidie warmtepompen gaat omhoog van 20 naar 30 procent”

Deze verhoging houdt in dat je nu 30 procent van de aanschafprijs terug krijgt. Voorheen was dit slechts 20 procent. Ook zijn de voorwaarden van de ISDE subsidie aangepast waardoor het nu mogelijk is om voor alleen de warmtepomp al subsidie te krijgen. Voorheen moest je nog minimaal 2 duurzame maatregelen treffen om aanspraak te maken. Om de verhoging te bekostigen heeft het kabinet 282 miljoen extra subsidie uitgetrokken.

Welk bedrag je precies krijgt is afhankelijk van de grootte, het type en het vermogen van het apparaat. Gemiddeld kan je al snel 2.500 tot 3.000 euro subsidie bemachtigen.

Zo vraag je de subsidie aan

Je hebt recht op het verhoogde subsidiebedrag als de warmtepomp na 31 december 2021 is geïnstalleerd. Voor warmtepompen die voor 1 januari 2022 zijn geïnstalleerd gelden nog de lagere bedragen van 2021.

Het aanvragen van de warmtepomp subsidie doe je via de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Dit kan nadat de installatie heeft plaatsgevonden en de factuur is ontvangen. Let op: na installatie heb je slechts 12 maanden om de aanvraag te plaatsen. Wacht dus nooit te lang!

Belangrijk: maak foto’s van de installaties en informeer goed bij de uitvoerder of ze op de hoogte zijn van jouw subsidiewens. Zij kunnen jou altijd de gegevens aanleveren die je nodig hebt. 

Wist je al dat we bij Energy Architects ook jouw subsidieaanvragen regelen? Wel zo makkelijk toch! 

warmtepomp en zonnepanelen

Voordelen van een warmtepomp

  1. Een gemiddeld 4 persoons huishouden dat ongeveer 1.600 m3 gas gebruikt zal met de gestegen energieprijzen in 2022 +- 4000,- per jaar besparen op de stookkosten, mits je ervoor kiest om helemaal elektrisch te verwarmen. Uiteraard is het zo dat hoe meer of minder iemand gebruikt hoe groter of kleiner de besparing zal zijn. De stroomkosten zullen wel omhoog gaan, maar gelukkig zijn deze kosten en stuk lager dan de kosten voor gas. De stroom die een warmtepomp nodig heeft, kan ook via de zon of wind energie worden opgewekt. Hierdoor zal de totale energierekening nog verder naar beneden gaan.
  2. Duurzaam verwarmen: Een warmtepomp stoot geen CO₂ uit en verbrand geen fossiele brandstoffen in tegenstelling tot de traditionele op gas gestookte Cv-ketel. Als de elektriciteit waarop de warmtepomp draait volledig duurzaam wordt opgewekt middels zon of wind energie is de warmtepomp 100% CO₂ neutraal. Echter is dit vaak niet het geval en maken we nog vaak gebruik van grijze stroom waarbij er wel CO₂ uitstoot is geweest om deze te produceren, helaas nog maar al te vaak door kolen centrales, maar het goede nieuws is dat onze stroom steeds groener wordt.
  3. Voorbereiding op de toekomst: door de toepassing van een warmtepomp raak je voorbereid op de toekomst. Vanaf 2050 moeten we in heel Europa volledig van het gas af zijn. Met een warmtepomp raak je hier al voor een groot deel op voorbereid. Naast het feit dat je daadwerkelijk zonder gas kunt verwarmen, is je woning ook al helemaal voorbereid om van het gas af te gaan.
  4. Waardestijging van je huis: We zijn op weg naar een gasloze toekomst. Een huis dat over enkele jaren nog gas verbruikt zal daarom gedateerd raken en dat zal een directe gevolgen hebben op de vraag naar het huis en daardoor ook de waarde van het huis.
    Door een warmtepomp te nemen zal het energielabel van je huis (of bedrijfspand) 1 tot 2 stappen verbeteren. Ook dit heeft een gunstige uitwerking op de waarde van je pand. Een warmtepomp verdient zich daardoor dubbel terug naast de grote besparing op de gasrekening
  5. Een interessante terugverdientijd: Investeren is iets waar we over het algemeen veel mee bezig zijn in ons leven. Sparen we ons vermogen op, of stoppen we het in iets wat ons meer geld gaat opleveren? Een warmtepomp is zo’n investering die heel goed uit kan pakken. Een warmtepomp verdien je door de interessante subsidies en hoge besparingen gemiddeld in 6-8 jaar terug! Wanneer de warmtepomp eenmaal terugverdiend is, profiteer je nog minstens 12 tot 19 jaar van de hoge jaarlijkse besparing die bij het eerste voordeel beschreven staat!

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou namelijk van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning, dus ook het vervangen van je CV ketel! Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud