In Nederland staat er een belangrijke verandering op de planning voor de manier waarop huizen worden verwarmd. Tot wanneer CV ketel kopen nog mogelijk en interessant is, veranderd namelijk. Vanaf 2026 wordt het verplicht dat bij de vervanging van een CV ketel minimaal gekozen moet worden voor een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een lucht/water warmtepomp en een traditionele CV ketel.
Dit artikel geeft inzicht in deze aanstaande verandering, de uitzonderingen op de regel, en wanneer het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp een betere keuze wordt dan het kopen van een nieuwe CV-ketel.
* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.
Tot wanneer CV ketel kopen?
Tot 2026 hebben consumenten in Nederland nog de mogelijkheid om een nieuwe CV ketel aan te schaffen. Dit betekent dat huishoudens tot die tijd nog kunnen kiezen voor een traditionele gasgestookte ketel zonder de noodzaak om een hybride systeem te installeren. Echter, met de naderende verplichting in 2026, is het belangrijk voor huiseigenaren om hun huidige verwarmingssysteem en toekomstige vervangingsopties zorgvuldig te overwegen. Het is namelijk niet voor niks dat de overheid consumenten verplicht om vanaf 2026 een hybride- of volledig elektrische warmtepomp aan te schaffen wanneer de ”oude” CV ketel aan vervanging toe is.
Een (hybride) warmtepomp brengt namelijk een hoop voordelen ten opzichte van een CV ketel met zich mee. Toch vind nog niet iedereen dat de voordelen van een hybride warmtepomp opwegen tegen het gemak van een CV ketel. Het is daarom goed om na te denken over tot wanneer CV ketel kopen nog interessant is.
Waarom de verplichting van een hybride warmtepomp?
De verplichting tot het installeren van een hybride warmtepomp vanaf 2026 is een belangrijke stap in de energietransitie van Nederland. Het doel is om de CO2-uitstoot snel te verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, te verminderen. Hybride warmtepompen zijn energie-efficiënter en milieuvriendelijker omdat ze gebruik maken van een hernieuwbare energiebron, zoals de buitenlucht, om warmte te genereren.
Omdat Nederland op termijn volledig van het gas af wilt zijn, is het van belang dat woningen steeds meer op elektriciteit verwarmd gaan worden. Dus ook wanneer je nog voor 2026 jouw CV ketel gaat vervangen, is het belangrijk om na te denken of een (hybride) warmtepomp niet de betere keuze is.
Uitzonderingen op de verplichte warmtepomp
Er zullen enkele uitzonderingen zijn op de verplichting vanaf 2026, waaronder:
Situaties waar een warmtepomp niet haalbaar is: in sommige gevallen kan het zijn dat een woning niet geschikt is voor de installatie van een warmtepomp, bijvoorbeeld vanwege ruimtelijke beperkingen of onvoldoende isolatie. In deze gevallen zal een uitzondering gemaakt worden en kan jij wellicht alsnog een nieuwe CV ketel aanschaffen na 2026.
Historische en monumentale panden: bij bepaalde oude of beschermde gebouwen kan de installatie van een warmtepomp een uitdaging zijn en zijn er dus uitzonderingen mogelijk. Vaak mag aan het buitenaanzicht van een monumentaal pand niet veel veranderen. Een hybride warmtepomp systeem zal altijd een buitenunit bevatten die dus nergens geplaatst kan worden bij een monumentaal pand.
- Appartementen: alle appartementen zullen worden uitgezonderd voor deze nieuwe regel. Dit omdat in een appartement het vaak moeilijk is om een groot systeem te installeren
Warmtenet of stadsverwarming ook mogelijk
Wanneer je jouw CV ketel na 2026 moet vervangen, is een (hybride) warmtepomp niet jouw enige optie. De overheid stelt namelijk ook het aansluiten bij een warmtenet of stadsverwarming als mogelijke vervanging van de CV ketel.
Wanneer wordt een (hybride) warmtepomp interessanter dan een CV ketel?
Tot wanneer CV ketel kopen nog interessant is, hoeft niet alleen af te hangen van de nieuwe verplichting in 2026. In veel woningen is het vervangen van een CV ketel voor een (hybride) warmtepomp namelijk een stuk interessanter dan het kopen van een nieuwe CV ketel. Ondanks dat een CV ketel een stuk goedkoper qua aanschafprijs is dan een (hybride) warmtepomp, is een nieuwe warmtepomp in veel gevallen financieel toch aantrekkelijk.
-
Bij hoge energieprijzen: naarmate de prijzen voor aardgas stijgen, wordt de investering in een warmtepomp economisch aantrekkelijker vanwege de lagere energiekosten. Een warmtepomp verwarmt namelijk op elektriciteit en
-
Verbeterde subsidies en rentevrije leningen: de Nederlandse overheid biedt diverse subsidies en rentevrije leningen om de aanschaf van warmtepompen aantrekkelijker te maken.
-
Bij renovatie of nieuwbouw: bij het renoveren of bouwen van een huis kan het direct integreren van een warmtepompsysteem zowel praktisch als kostenefficiënt zijn.
-
Toenemend milieubewustzijn: voor huiseigenaren die een actieve rol willen spelen in de energietransitie en vermindering van de CO2-uitstoot, is de keuze voor een warmtepomp een logische stap.
Kies jij voor een nieuwe CV ketel of warmtepomp?
De overstap van traditionele CV ketels naar meer duurzame verwarmingssystemen zoals hybride warmtepompen is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse strategie om de klimaatdoelstellingen te halen. Terwijl consumenten tot 2026 nog de keuze hebben om een nieuwe CV ketel aan te schaffen, is het duidelijk dat de toekomst gericht is op duurzamere alternatieven. De aankomende verplichting, gecombineerd met de voordelen van warmtepompen op het gebied van energie-efficiëntie, kostenbesparing en milieuvriendelijkheid, maakt de overstap naar een hybride systeem een steeds aantrekkelijkere optie.
Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.
Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.
Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.
Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik