Het berekenen van het benodigde vermogen van een warmtepomp voor een woning in Nederland is cruciaal om een efficiënte werking en comfortabele leefomgeving te waarborgen. Vermogen warmtepomp berekenen proces omvat enkele stappen en overwegingen die je helpen bij het maken van een goede keuzen met betrekking tot het vermogen van de warmtepomp.
In dit artikel hebben we een stapsgewijze overzicht gemakt met elementen waar rekening mee gehouden dient te worden indien je besluit om een warmtepomp te nemen.
* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.
Stappenplan vermogen warmtepomp berekenen
Het minimale benodigde vermogen van een warmtepomp is van uiterst belang om een efficiënte werking en comfortabele warmte en/of koeling te creëren. Om het vermogen te bereken zijn een aantal verschillende factoren van belang. Met onderstaand ”stappenplan vermogen warmtepomp berekenen”, kan je zelf een goede schatting maken welk vermogen warmtepomp jij nodig hebt in jouw woning.
Let op, laat altijd een energie adviseur of warmtepompinstallateur meedenken over benodigde vermogen.
Stap 1: begrijp je behoeften
Eerst moet je goed begrijpen waarvoor je de warmtepomp gaat gebruiken: alleen voor verwarming, alleen voor koeling, of voor beide. Eigenlijk gebruikt iedereen in Nederland de warmtepomp met als hoofdfunctie verwarming, maar wist je al dat het ook mogelijk is om met een warmtepomp te koelen? Bepaal ook welke ruimtes je wilt verwarmen en/of koelen.
Stap 2: Bepaal de isolatiewaarde van jouw woning
Een goed geïsoleerde woning vereist minder vermogen om te verwarmen dan een slecht geïsoleerde woning. Beoordeel de isolatie van muren, daken, vloeren, en de kwaliteit van ramen en deuren. Als je de exacte isolatiewaarden niet kent, is het belangrijk om een energieadviseur inschakelen voor een beoordeling. Zonder een geïsoleerd woning zal een warmtepomp namelijk niet efficiënt functioneren waardoor je een warmtepomp met absurd hoog vermogen zal moeten installeren.
Stap 3: Bereken de warmtebehoefte
De warmtebehoefte van een woning wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter (kWh/m²) per jaar. Let op, we rekenen met kWh doordat een warmtepomp elektrisch is. De warmtebehoefte van een woning die verwarmt wordt met een CV ketel, wordt uitgedrukt in M3. Achterhaal dus hoeveel kWh elektriciteit of M3 gas je gemiddeld de afgelopen 5 jaar hebt gebruikt voor het verwarmen en warm water verbruik. Reken dit vervolgens terug naar het verbruik per M2 verwarmde ruimte.
De warmtebehoefte hangt af van de isolatie, het woningtype, het warm water verbruik en het oppervlakte van de verwarmde ruimtes in huis. Een algemene regel is dat 1M3 gas gelijk staat aan 10kWh. Indien we een gemiddeld gasverbruik hebben van 1100M3 per jaar, betekend dit dus 11.000 kWh benodigd.
Stap 4: benodigde vermogen warmtepomp berekenen
Om het benodigde vermogen van de warmtepomp te berekenen, kijken we naar de warmtebehoefte van de woning. In het voorbeeld van stap 3 is dit 11.000 kWh
Stap 5: bereken de COP van de warmtepomp
De Coëfficiënt Of Performance (COP) geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp energie omzet in warmte. Een hogere COP betekent een efficiëntere/duurzamere warmtepomp. Bij het selecteren van een warmtepomp is het dus belangrijk om rekening te houden met een goede en betrouwbare COP. Een gemiddelde COP van 4 is een goed uitgangspunt voor de werking van warmtepomp in Nederland.
Stap 6: pas de berekening aan op basis van de COP
Om het benodigde vermogen van de warmtepomp te berekenen, deel je de jaarlijkse energiebehoefte door het aantal uren dat je verwacht dat de warmtepomp zal draaien, en deel je dit vervolgens door de COP waarde.
Stap 7: houd rekening met piekmomenten
Voor de koudste dagen van het jaar heb je waarschijnlijk een hoger vermogen nodig. Overweeg een warmtepomp met een iets hoger vermogen of zorg voor een aanvullend verwarmingssysteem voor deze piekmomenten.
Stap 8: advies en installatie
Voor de definitieve keuze en installatie is het verstandig een gespecialiseerde installateur of adviseur te raadplegen. Wij kunnen een nauwkeurige berekening maken op basis van een gedetailleerde inspectie van jouwwoning en specifieke wensen.
Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.
Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.
Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.
Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik