Verschil warmtepomp en airco

26/05/2023

Met de voortdurende ontwikkeling van technologieën op het gebied van verwarming en koeling, worden warmtepompen en airconditioningsystemen steeds populairder. Hoewel beide systemen een vergelijkbare functie hebben om de temperatuur van een ruimte te regelen, zijn er veel essentiële verschillen tussen een warmtepomp en een airco. In dit artikel zullen we de verschillen, unieke eigenschappen, voordelen en toepassingen beschrijven van beide systemen. Er zijn echter veel verschillende soorten warmtepompen. De werking van elke type warmtepomp is anders.

warmtepomp verplicht 2026

Verschil warmtepomp en airco

Het verschil tussen een warmtepomp en airco is te onderscheiden op verschillende aspecten. In onderstaande koppen lees je de verschillen tussen een airco en warmtepomp.

Verschil 1: werking en functie

Een warmtepomp is een systeem dat warmte van de ene plaats naar de andere verplaatst door middel van compressie en expansie van een koelmiddel. Het kan zowel verwarmen als koelen, afhankelijk van de behoeften. In de winter onttrekt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht, de bodem of het water en brengt deze naar binnen om een ruimte te verwarmen. In de zomer werkt het proces andersom, waarbij warmte van binnen wordt afgevoerd om de ruimte te koelen. Er zijn echter veel verschillende soorten warmtepompen, het is dus belangrijk om te noteren dat elke soort warmtepomp op een unieke manier kan werken. 

 

Een airconditioningsysteem daarentegen is ontworpen om de temperatuur en vochtigheid van een ruimte te verlagen. Het onttrekt warmte aan de binnenlucht en voert deze af naar buiten, waardoor de temperatuur wordt verlaagd. In tegenstelling tot een warmtepomp kan een standaard airco alleen koelen en geen warmte leveren. Er zijn echter ook airconditioning systemen die wel warmte kunnen leveren. 

Verschil 2: energie-efficiëntie

Een belangrijk verschil tussen een warmtepomp en een airco systeem is de energie-efficiëntie. Een warmtepomp kan tot wel vier keer meer warmte leveren dan de energie die nodig is om de compressor te laten werken, wat resulteert in een hogere efficiëntie en lagere verwarmingskosten. Dit komt doordat warmtepompen gebruik maken van de gratis warmtebronnen uit de omgeving, zoals de buitenlucht of de grond, waardoor ze minder energie nodig hebben om een ruimte te verwarmen. Dit maakt een warmtepomp een zeer duurzaam verwarmingssysteem

Aan de andere kant hebben airconditioningsystemen over het algemeen een lagere energie-efficiëntie in vergelijking met warmtepompen. Dit komt doordat ze alleen warmte uit de binnenlucht halen en energie verbruiken om deze warmte naar buiten af te voeren. Hoewel er efficiënte airco-systemen op de markt zijn, is het belangrijk op te merken dat ze niet de verwarmingsmogelijkheden bieden die een warmtepomp wel kan bieden. Een airco is dus minder duurzaam en heeft geen positieve energie efficiëntie. Toch worden airco’s wel veel ingezet om specifieke ruimtes bij te verwarmen of koelen. 

Verschil 3: toepassingen

Het verschil in functie bepaalt ook de toepassingen van een warmtepomp en een airco systeem. Een warmtepomp is ideaal voor zowel verwarming als koeling van woningen en gebouwen. Het kan worden gebruikt in koudere klimaten waar verwarming noodzakelijk is en kan ook warm water produceren. Warmtepompen zijn populair vanwege hun energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Warmtepompen zijn vooral geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen waar de warmtevraag niet extreem hoog is.

Aan de andere kant is een airconditioningsysteem met name geschikt voor het koelen van ruimtes, zoals woningen, kantoren, winkels en restaurants. Het biedt verlichting tijdens warme zomermaanden en zorgt voor een comfortabele omgevingstemperatuur. Airco’s worden vaak gebruikt in gebieden met hete en vochtige klimaten, waar de behoefte aan koeling grotere is dan de behoefte aan verwarming.

Verschil 4: installatie en kosten

De installatiekosten en complexiteit verschillen zeer bij een warmtepomp en een airco systeem. Een warmtepomp vereist meestal een buitenunit, die de warmte onttrekt aan de omgeving, en een binnenunit die de warmte afgeeft aan een warmteafgiftesysteem. De installatie van een warmtepomp kan ingewikkelder zijn vanwege het graven van grondboringen of het leggen van aardleidingen. Dit leidt eigenlijk altijd tot hogere installatiekosten in vergelijking met een airconditioningsysteem. Ook de aanschafkosten van een warmtepompsysteem liggen een stuk hoger. Wel kan er subsidie onttrokken worden bij de aanschaf en installatie van een warmtepomp. 

De installatie van een airco systeem is over het algemeen eenvoudiger en de aanschafkosten zijn vrijwel altijd lager dan die van een warmtepomp.

Verschil 5: milieuvriendelijkheid

Op het gebied van milieuvriendelijkheid is de warmtepomp duidelijk de winnaar. Omdat warmtepompen gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte in de buitenlucht of de grond, dragen ze aanzienlijk bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verlagen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp is een duurzame keuze voor verwarming en koeling.

Airconditioningsystemen daarentegen hebben de neiging om meer energie te verbruiken, vooral bij oudere modellen. Dit resulteert in een hogere CO2-uitstoot en een grotere belasting van het elektriciteitsnet. Het is echter wel zo dat er steeds meer energiezuinigere modellen ontwikkeld worden. 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik