Wanneer het aankomt op het verwarmen van een huis, zijn er verschillende warmte afgiftesystemen beschikbaar die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Twee van de meest populaire opties in Nederland zijn vloerverwarming en radiatoren. Kiezen tussen vloerverwarming of radiatoren kan best lastig zijn. In veel oudere woningen zijn radiatoren gebruikt, terwijl door het verduurzamen van het huis, vloerverwarming wellicht de betere keuze kan zijn.
Beide systemen hebben een unieke werking en verschillen in duurzaamheid, comfortniveau, compatibiliteit met verwarmingssystemen en onderhoudsvereisten. In dit artikel beschrijven we de verschillen tussen deze twee warmte afgiftesystemen en helpen we je om de beste keuze te maken tussen vloerverwarming of radiatoren.
* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.
Vloerverwarming vs radiatoren - de kernverschillen
Vloerverwarming is een systeem waarbij verwarmingsbuizen onder de vloer worden gelegd. Het verwarmingssysteem zorgt voor warm water die door vloerverwarming stroomt waardoor er warmte afgegeven wordt aan de vloer. Vloerverwarming verwarmt een ruimte gelijkmatig vanaf de grond opwaarts en biedt een onzichtbare verwarmingsoplossing.
Radiatoren, daarentegen, zijn units die aan de muur worden bevestigd en de lucht in de kamer verwarmen door convectie, wat kan resulteren in warmere lucht bij het plafond en koelere lucht bij de vloer. Radiatoren werken ongeveer opdezelfde manier middels warmwater dat wordt geproduceerd door een verwarmingssysteem. Echter wordt de warmte op een andere manier afgegeven aan de ruimte.
Belangrijke duurzaamheidsfactoren
- Vloerverwarming wordt vaak gezien als de meer duurzame optie. Het systeem werkt efficiënter bij lagere temperaturen dan traditionele radiatoren, wat betekent dat het minder energie verbruikt. Dit maakt vloerverwarming bijzonder geschikt voor gebruik met warmtepompen, die efficiënter werken op lagere temperaturen. Bovendien zorgt de gelijkmatige warmteverdeling voor een hoger comfortniveau bij een lagere thermostaatinstelling, wat verder bijdraagt aan energiebesparing.
- Radiatoren kunnen minder efficiënt zijn in termen van energieverbruik, vooral als ze niet correct zijn gedimensioneerd of geplaatst. Ze werken het beste met hogere temperaturen, wat meer energie kan vereisen, afhankelijk van de gekozen warmtebron. Radiatoren geven op hoge temperatuur snel warmte vrij.
Compatibiliteit met verschillende verwarmingssytemen
CV-ketel: zowel vloerverwarming als radiatoren werken goed met traditionele cv-ketels. Radiatoren zijn hier historisch gezien de standaardoptie voor, maar vloerverwarming kan ook worden aangepast voor het gebruik met alle soorten cv-ketels. Beide opties werken efficiënt met een CV ketel.
Hybride warmtepomp: deze warmtesystemen combineren een cv-ketel met een warmtepomp en verwarmen dus voor een deel gasloos. Vloerverwarming is meestal de betere match vanwege de lagere temperatuurvereisten, wat het warmtepompsysteem efficiënter maakt. Radiatoren kunnen ook worden gebruikt, maar mogelijk minder efficiënt. Belangrijk is om de radiatoren waterzijdig in te regelen in combinatie met een (hybride) warmtepomp.
Full electric warmtepomp: Vloerverwarming is ideaal voor gebruik met volledig elektrische warmtepompen vanwege de lage temperatuurvereisten. Radiatoren kunnen ook worden gebruikt, maar kies dan wel voor speciale laagtemperatuurradiatoren. Dit wordt sterk aanbevolen om de efficiëntie te verhogen.
Verschil in onderhoud
- Vloerverwarming vereist relatief weinig onderhoud. Het systeem moet echter professioneel worden geïnstalleerd om toekomstige problemen te voorkomen. Incidenteel moet het systeem worden doorgespoeld en ontlucht om eventuele ophoping in de leidingen te verwijderen. Op deze manier blijft vloerverwarming voor een langere periode efficiënt werken.
- Radiatoren hebben ook weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om ze regelmatig te ontluchten om lucht uit het systeem te verwijderen en de efficiëntie te maximaliseren. Ze moeten ook schoon worden gehouden om de luchtstroom en warmteoverdracht niet te belemmeren. Radiatoren kunnen ook gaan roesten, dit zal de efficiëntie doen verminderen.
Kies jij voor vloerverwarming of radiatoren?
De keuze tussen vloerverwarming en radiatoren hangt af van verschillende factoren, waaronder duurzaamheid, compatibiliteit met warmtebronnen, en persoonlijke voorkeur. Vloerverwarming biedt een efficiënte, gelijkmatige warmte en is bijzonder geschikt voor nieuwe constructies of grondige renovaties, vooral in combinatie met warmtepompen. Radiatoren kunnen een kosteneffectieve en makkelijker te installeren optie zijn voor bestaande woningen of waar de installatie van vloerverwarming niet haalbaar is.
Wij raden altijd vloerverwarming aan indien de mogelijkheid zich voordoet. Vooral met het oog op de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van een woning is dit de betere keuze.
Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.
Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.
Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.
Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik