Voldoen aan de energiebesparingsplicht in 2023 – Overzichtelijk besparen

28/11/2022

De RVO heeft bedrijven een energiebesparingsplicht opgelegd om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Dit betekent dat bedrijven en instellingen die per jaar meer dan 50.000 kWh en/of 25.000 m3 aardgas gebruiken, deze energiebesparende maatregelen verplicht moeten uitvoeren. 

Maar hoe kan een bedrijf hier nou het beste invulling aan geven? En hoe bereken je nou goed of een energiebesparende maatregel daadwerkelijk binnen 5 jaar terugverdiend kan worden? Dit is namelijk afhankelijk van verschillende aspecten.

energiebesparingsplicht bedrijven

Invulling geven aan de energiebesparingsplicht

Heeft jouw bedrijf dus een verbruik van 50.000 kWh en/of 25.000 m3 gas of meer, dan moet het bedrijf invulling geven aan de energiebesparingsplicht. Hieronder vind je een lijst van de Rijksoverheid met een overzicht over hoe je invulling geeft aan de energiebesparingsplicht: 

 

  • U neemt alle maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. 

U neemt binnen uw bedrijf of instelling alle energiebesparende maatregelen die voor uw organisatie een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder. Het is aan het bevoegd gezag om te bepalen of u hiermee voldoet aan de energiebesparingsplicht. 

  • U neem alle toepasselijke EML-maatregelen.

Door alle voor uw bedrijfstak toepasselijke maatregelen te treffen van de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML) kunt u aan deze verplichting voldoen. Deze lijsten bevatten voor 19 bedrijfstakken energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. 

  • U neemt een deel van de toepasselijke EML-maatregelen.

Neemt uw bedrijf of de instelling een deel van de toepasselijke erkende maatregelen voor haar bedrijfstak? Voor elke toepasselijke erkende maatregel die u niet neemt, moet u een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel nemen. Met de alternatieve maatregel moet u net zo veel of meer energie besparen als de erkende maatregel. Het is aan het bevoegd gezag om te bepalen of u hiermee voldoet aan de energiebesparingsplicht.

Investeringen reserveren

Als bedrijf wordt je dus verplicht om de energiebesparende maatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden, te nemen. Let op: hernieuwbare energie is geen energiebesparende maatregel. Het inzetten van bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens wekt op een duurzame manier energie op, maar bespaart geen energie. Deze maatregelen vallen dus ook niet onder de energiebesparingsplicht.

 

Je moet dus de investeringen van deze energiebesparende maatregelen reserveren om aan de energiebesparingsplicht te voldoen. Maar hoe valt er te achterhalen welke energiebesparende maatregelen specifiek voor jouw bedrijf het meeste rendement opleveren?

Daar is onderzoek voor nodig. Onderzoek naar hoe het energieverbruik van jouw onderneming in elkaar steekt, welke maatregelen de pijnpunten in dat energieverbruik kunnen verbeteren en hoeveel die maatregelen exact gaan opleveren. Vervolgens moet uitgezocht worden wat de realisatie van die maatregel kost, welke subsidies daar mogelijk voor zijn en wat uiteindelijk de terugverdientijd is. Zo heb je een goed beeld van welke energiebesparende maatregelen zich binnen 5 jaar terug kunnen verdienen. 

Belangrijk is om ook goed uit te zoeken hoe de maatregelen gerealiseerd kunnen worden. Het kan goed voorkomen dat er voor de realisatie ook andere maatregelen toegepast moeten worden en dan kan de terugverdientijd er ineens heel anders uit zien. Een uitgebreid verduurzamingsadvies is dus aan te raden.

Krijg inzicht in het verbruik

Veel bedrijven hebben nog geen goed beeld van hoeveel energie ze exact voor verschillende werkzaamheden of bedrijfsprocess verbruiken. Om te bepalen welke energiebesparende maatregelen het meeste rendement zal opleveren, is dit de eerste belangrijke stap. Zonder te weten waar exact verschillende hoeveelheden energie voor wordt verbruikt, is het niet mogelijk om te bepalen waar nou daadwerkelijk efficiënt energie bespaart kan worden. Een goed energiemanagementsysteem is hier een oplossing voor.

Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

energy architects logo

Wil jij jouw kantoorpand van een beter energielabel voorzien en voldoen aan energiebesparingsplicht? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden van A tot Z weten te verduurzamen zonder moeite voor de ondernemer. 

We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.

Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.

De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud. 

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud