De overgang naar een duurzamere woning door het installeren van een warmtepomp is een slimme keuze voor zowel het milieu als je energierekening. De aanschaf- en installatiekosten van een warmtepomp kunnen echter hoog uitvallen. Dit betekent dat een warmtepomp lang niet voor iedereen gemakkelijk te financieren valt. Een warmtepomp financieren met een (extra) lening kan in dat geval een mogelijkheid zijn. En nee, een financiering hoeft niet veel te kosten.
In dit artikel bespreken we de verschillende manieren waarop je een warmtepomp in Nederland kunt financieren voor jouw woning. We gaan daarbij in op de voor- en nadelen van elke optie. Daarnaast beschrijven we ook de aanvullende aanpassingen die vaak nodig zijn, zoals isolatie en het aanpassen van het afgiftesysteem. Ook deze zullen mee gefinancierd moeten worden.
* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.
Waarom een warmtepomp financieren interessant is
Een warmtepomp levert een enorme bijdrage aan het verduurzamen van je woning. Door een warmtepomp op een efficiënte manier in te zetten, wordt het mogelijk om veel energiekosten te besparen. Een warmtepomp verwarmt een woning namelijk (hybride) op elektriciteit, waardoor het gasverbruik sterk kan terugdrongen worden. Op deze manier besparen huishoudens gemiddeld 60% tot 100% op de kosten van het gasverbruik. Dit bespaart vaak meer dan €1000,- per jaar.
Een warmtepomp verdient zichzelf op termijn dus terug. Gemiddeld duurt het 5 tot 7 jaar voordat een warmtepomp terugverdient is. Aangezien de aanschaf van een warmtepomp al snel meer dan 8000 euro kost, is het niet voor iedereen haalbaar om direct een warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp financieren is in dat geval een goede oplossing.
Voor het financieren van een warmtepomp zijn verschillende interessante mogelijkheden. We zetten de meest gekozen financieringsopties voor een warmtepomp op een rijtje.
1. Energiebespaarlening van het warmtefonds
De Energiebespaarlening wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds en stelt huiseigenaren in staat om energiebesparende maatregelen te financieren tegen een gunstige rente. Een warmtepomp financieren is ook mogelijk via het warmtefonds.
Voordelen:
- Lage rente
- Mogelijkheid om de lening boetevrij vervroegd af te lossen
- De rente is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar
Nadelen:
- De lening moet binnen een bepaalde termijn worden terugbetaald
- Er is een maximumbedrag dat geleend kan worden
2. Groene (extra) hypotheek
Sommige banken bieden groene hypotheken of energiehypotheken aan, die extra leencapaciteit bieden tegen gunstige voorwaarden voor het verduurzamen van uw woning. Op deze manier blijft een warmtepomp financieren overzichtelijk.
Voordelen:
- Lagere rente dan reguliere hypotheken
- Verhoogt de waarde van je woning
- Lening onder hetzelfde dak als hypotheekverstrekker
Nadelen:
- Verhoging van de hypotheek kan invloed hebben op andere leenmogelijkheden
- Er zijn voorwaarden verbonden aan het bestedingsdoel
3. SVN lening via een bouwdepot
Een SVN lening via een bouwdepot is een persoonlijke lening welke door de gemeente goedgekeurd moet worden. De lening wordt verstrekt via een bouwdepot.
Voordelen:
- Zeer lage rentetarieven
- Persoonlijke lening naast een hypotheek
- Verschillende aflossingsperiodes mogelijk
Nadelen:
- De lening moet door de gemeente goedgekeurd worden.
- Er is een maximumbedrag dat geleend kan worden
Aanvullende aanpassingen: isolatie en afgiftesysteem
Naast de installatie van een warmtepomp, kan het noodzakelijk zijn om je woning beter te isoleren en het afgiftesysteem aan te passen om optimaal te kunnen profiteren van de warmtepomp. Deze aanpassingen kunnen in de meeste gevallen op dezelfde manier gefinancierd worden als de aanschaf van de warmtepomp.
Belangrijk om te noteren is dat een warmtepomp alleen efficiënt werkt als de isolatie en het afgiftesysteem in de woning hierop aansluiten. Houd daar dus zeker rekening mee.
Vergeet de subsidies niet
Voor een warmtepomp en veel andere duurzame maatregelen aan een woning zijn er interessante subsidies vanuit de overheid en gemeenten beschikbaar. Zoek dus van te voren goed uit welke deel van het investeringsbedrag je kan terugvorderen via een subsidiepot. Op deze manier hoef je een kleiner bedrag te financieren.
Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!
Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.
Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.
Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.
Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik