Warmtepomp met radiatoren als hoofverwarming

12/01/2024

Warmtepompen zijn energie-efficiënte verwarmingsapparaten die warmte van buiten naar binnen verplaatsen om een ruimte te verwarmen. De warmtepomp zorgt in dit geval op een zeer efficiënte manier voor verwarming. Een warmtepomp geeft de warmte echter niet af aan specifieke ruimtes, hiervoor is een warmteafgifte systeem nodig. Radiatoren zijn een voorbeeld van zo’n warmteafgifte systeem. Een warmtepomp met radiatoren kunnen zeer goed samenwerken.

In dit artikel hebben we onderzocht hoe verschillende soorten warmtepompen – hybride, lucht/lucht en lucht/water – als hoofdverwarmingssystemen kunnen functioneren in combinatie met radiatoren. 

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

warmtepomp verplicht 2026

Welke type warmtepomp met radiatoren werkt het beste?

1. Hybride warmtepomp met radiatoren

Werking: hybride warmtepompen combineren een warmtepomp met een traditionele CV ketel. De warmtepomp functioneert als primaire warmtebron, terwijl de ketel bijspringt in extreem koude omstandigheden of wanneer er een hogere warmtevraag is. Op deze manier kan een gemiddelde woning voor ongeveer 60%/70% met de warmtepomp verwarmt worden, en zal de CV ketel de overige warmtevraag met gas verwarmen. 

Combineren met radiatoren: hybride warmtepompen zijn bijzonder geschikt voor bestaande woningen met radiatoren, omdat radiatoren de lagere temperaturen die door de warmtepomp worden geproduceerd, efficiënt kunnen benutten. en overschakelen op de ketel wanneer hogere temperaturen nodig zijn.

2. Lucht / lucht warmtepomp met radiatoren

Werking: lucht/lucht warmtepompen onttrekken warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om de binnenlucht te verwarmen, vaak via een air conditioning systeem dat kan verwarmen.

Combineren radiatoren: hoewel lucht/lucht warmtepomp systemen niet direct met radiatoren kunnen worden verbonden, kunnen ze wel samen in een woning worden gebruikt. In dat geval zal een CV ketel met radiatoren als centrale verwarming gebruikt worden. De lucht/lucht warmtepomp in combinatie met binnen units kan gebruikt worden om specifieke ruimtes tijdelijk te verwarmen. 

3. Lucht / water warmtepomp met radiatoren

  • Werking: een lucht/water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in warm water, dat vervolgens wordt gebruikt voor ruimteverwarming via bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming. Een lucht / water warmtepomp functioneert dus vrijwel hetzelfde als een hybride warmtepomp. Echter is het grote verschil dat een lucht / water warmtepomp 100% op elektriciteit werkt.
  • Combineren met radiatoren: lucht/water warmtepompen zijn ideaal voor gebruik met radiatoren, vooral als de radiatoren geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming. Een lucht/water warmtepomp produceert namelijk warmte op lage temperatuur.
Alternatief voor cv ketel

Voordelen van warmtepomp combineren met radiatoren

  1. Energie-efficiëntie: warmtepompen zijn veel efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen, wat kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen. Ondanks dat de CV ketel wel vervangen moet worden, kunnen in de meeste gevallen de huidige radiatoren behouden worden.

  2. Milieuvriendelijk: door het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen dragen warmtepompen bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

  3. Lagere energiekosten: hoewel de initiële installatiekosten hoog kunnen zijn, leiden de lagere operationele kosten van warmtepompen tot besparingen op lange termijn. Een warmtepomp met radiatoren is dan ook snel terugverdiend.

  4. Veelzijdigheid en comfort: warmtepompen kunnen zowel voor verwarming in de winter als voor koeling in de zomer worden gebruikt, wat bijdraagt aan een constant comfort in huis.

Let op, isoleren wordt belangrijker

Ongeacht het type warmtepomp met radiatoren, is goede isolatie van cruciaal belang. Isolatie helpt om de warmte binnen te houden, waardoor de efficiëntie van het verwarmingssysteem wordt verhoogd en de energiekosten worden verlaagd. Met name bij het gebruik van warmtepompen, die efficiënter werken bij een lagere warmtebehoefte, is een goed geïsoleerd huis essentieel. Wanneer je gebruik maakt van een warmtepomp met radiatoren, zal de woning op lagere temperaturen verwarmd worden. Het is belangrijk dat die warmte niet snel verloren gaat om een comfortabele warmte te creëren en behouden. 

Eventuele alternatieven voor radiatoren

Hoewel radiatoren een populaire optie zijn voor de afgifte van een warmtepomp, zijn er ook alternatieven die goed kunnen samenwerken met warmtepompen:

  1. Vloerverwarming: vloerverwarmingssystemen verdelen de warmte gelijkmatig over de ruimte en werken efficiënt bij de lagere temperaturen die door warmtepompen worden geproduceerd. Dit maakt ze ideaal voor gebruik met lucht/water warmtepompen.
  1. Convectoren: moderne convectoren kunnen ook effectief werken met warmtepompen. Ze reageren snel en kunnen een ruimte efficiënt verwarmen, vaak met een lager energieverbruik dan traditionele radiatoren.

  2. Wandverwarming: net als vloerverwarming, kan wandverwarming een effectief alternatief zijn. Dit systeem biedt een gelijkmatige warmteverdeling en kan esthetisch aantrekkelijk zijn, aangezien het onzichtbaar is.

  3. Ventilatorconvectoren: deze units kunnen worden gebruikt in combinatie met lucht/water warmtepompen en bieden een snelle en efficiënte warmteverdeling in de ruimte.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud