10 warmtepomp weetjes die je moet weten wanneer je een warmtepomp overweegt

12/02/2024

Wanneer je overweegt je woning te verduurzamen, is het belangrijk om een element zeker niet te vergeten: het verwarmingssysteem van jouw woning. Warmtepompen spelen een cruciale rol in de transitie naar duurzame energie en zijn dé oplossing voor een duurzaam verwarmingssysteem. Maar wat maakt de warmtepomp zo’n belangrijke en interessante keuze? Welke warmtepomp weetjes kloppen en wat blijken toch fabeltjes te zijn?

Dit artikel geeft inzicht in de 10 belangrijkste warmtepomp weetjes die je moet weten wanneer je een nieuwe warmtepomp voor jouw woning overweegt.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

Alternatief voor cv ketel

Maar eerst, wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat warmte onttrekt uit een duurzame bron (zoals de lucht, het grondwater of de aarde) naar een de juiste bestemming in jouw woning. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt de buitenlucht of grond als bron voor verwarming of koeling. De warmte wordt uit de duurzame bron onttrokken waardoor de warmtepomp dit om kan zetten in de gewenste temperatuur in een woning.  Door deze werkwijze is een warmtepomp een zeer efficiënte manier van temperatuurregulatie in huis gebleken.

Een warmtepomp wordt als perfect (duurzaam) alternatief voor een CV ketel gezien. 

Waarom is een warmtepomp belangrijk bij verduurzaming?

Warmtepompen zijn essentieel voor de verduurzaming van woningen omdat ze een lagere CO2-uitstoot hebben dan traditionele verwarmingssystemen die op fossiele brandstoffen werken. Een warmtepomp is energie- efficiënt, verlaagd de energiekosten op de lange termijn en maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

10 belangrijke warmtepomp weetjes

Wanneer je twijfelt over de aanschaf van een warmtepomp in jouw woning, is het belangrijk om de juiste informatie te verzamelen. Zo kan je een weloverwogen keuze maken of een warmtepomp bij jouw woning past. Hieronder beschrijven we 10 belangrijke warmtepomp weetjes.

Warmtepomp weetje 1: hoge energie-efficiëntie

Warmtepompen staan bekend om hun efficiëntie. Ze halen warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de aarde en gebruiken slechts een fractie van de elektriciteit om deze warmte te verhogen en verplaatsen. Voor elke eenheid elektriciteit die ze verbruiken, kunnen ze gemiddeld 4 eenheden aan warmte leveren. Deze efficiëntieverhouding, bekend als de Coëfficiënt of Performance (COP), maakt warmtepompen een van de meest energie-efficiënte verwarmings- en koelingsmethoden beschikbaar.

Warmtepomp weetje 2: verwarmen en koelen

Een warmtepomp is een veelzijdig systeem dat zowel voor verwarming in de winter als voor koeling in de zomer kan zorgen. In de warmere maanden werkt het systeem in essentie als een airconditioner, door warmte van binnen naar buiten te verplaatsen. Deze multifunctionaliteit maakt het een uitstekende investering voor huiseigenaren die op zoek zijn naar comfort het hele jaar door.

Warmtepomp weetje 3: levensduur

Warmtepompen hebben een aanzienlijk langere levensduur dan veel traditionele verwarmingssystemen zoals een CV ketel. Een warmtepomp gaat gemiddeld langer dan 20 jaar mee mits er adequaat onderhoud wordt gepleegd. De lange levensduur van een warmtepomp maakt het kosteneffectieve oplossing op lange termijn. Een warmtepomp verdien je gemiddeld al binnen 6 jaar terug.

Warmtepomp weetje 4: subsidies en financiering

De overheid biedt subsidies en financieringsmogelijkheden aan voor de aanschaf en  installatie van warmtepompen. Via de ISDE subsidie kunnen woningeigenaren een subsidiebedrag claimen dat als korting geldt op de aanschaf en installatie van een warmtepomp. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. Ook worden er vanuit de overheid financieringsmogelijkheden aangeboden waarmee er tegen een zeer laag rentepercentage een lening afgesloten kan worden voor het verduurzamen van een woning.  Deze financiële steun kan de initiële investeringskosten aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten.

Warmtepomp weetje 5: onderhoudsgemak

Warmtepompen vereisen minder onderhoud dan veel traditionele verwarmingssystemen. Een jaarlijkse controle door een professional, samen met basis onderhoud door de huiseigenaar, zoals het schoonhouden van filters, volstaat om het systeem efficiënt te laten werken en goed te onderhouden. 

Er zijn voldoende professionals beschikbaar die het onderhoud van een warmtepompsysteem op hen nemen.

Warmtepomp weetje 6: hybride verwarmen

Het is mogelijk om met een warmtepomp hybride te verwarmen. Dit noemen we een hybride warmtepomp. In dit geval wordt er een warmtepompsysteem gekoppeld met een CV-ketel systeem waardoor een woning op zowel elektriciteit als gas verwarmd kan worden. Dit maakt de overstap naar een warmtepomp minder ingrijpend en kan de kosten voor de aanschaf verlagen.

Warmtepomp weetje 7: onafhankelijkheid van gas

Door over te schakelen op een warmtepomp, vermindert een huishouden zijn afhankelijkheid van olie en gas. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar beschermt huiseigenaren ook tegen de stijging van fossiele brandstofprijzen.

Warmtepomp weetje 8: geluid

Er bestaat een beeld dat warmtepomp veel geluid zouden maken. Echter is er in de loop der jaren veel ontwikkeld waardoor warmtepompen een stuk beter zijn geworden. Moderne warmtepompen zijn ontworpen om zeer stil te werken, wat ze ideaal maakt voor stedelijke toepassingen. De geluidsniveaus zijn vaak niet hoger dan die van een moderne koelkast, wat zorgt voor een onopvallende aanwezigheid in of rondom het huis.

Warmtepomp weetje 9: woningwaarde

Het installeren van een warmtepomp kan de waarde van je woning verhogen. Energie-efficiënte huizen hebben vaak een voorsprong op de woningmarkt, zowel vanwege de lagere operationele kosten als vanwege de groeiende vraag naar duurzame woningen.

Warmtepomp weetje 10: soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, waaronder lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water warmtepompen. Deze diversiteit betekent dat er voor bijna elke woonsituatie en klimaat een geschikte warmtepomp is, wat de aanpasbaarheid en toepasbaarheid van deze duurzame technologie vergroot.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud