Een warmtepomp zonder zonnepanelen rendabel genoeg?

19/02/2024

Wanneer je denkt aan het verduurzamen van je huis, komen de mogelijkheden van zonnepanelen en een warmtepomp al snel naar voren als duurzame veranderingen. Een warmtepomp verzorgd op een duurzame manier de warmtevoorziening in huis, terwijl zonnepanelen duurzame energie opwekken. De opgewekte energie uit zonnepanelen kan goed gebruikt worden door een warmtepomp om de warmtevoorziening te voorzien. 

De vraag die vaak gesteld wordt, is of een warmtepomp zonder zonnepanelen wel rendabel kan zijn. Het antwoord op deze vraag is duidelijk. Ja een warmtepomp zonder zonnepanelen zal zeker rendabel zijn. Echter kunnen zonnepanelen wel een uitstekende toevoeging zijn wat jouw woning een stuk duurzamer maakt en de terugverdientijd van de warmtepomp flink verlaagd.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

wat kost een warmtepomp met zonnepanelen

Warmtepomp zonder zonnepanelen - blijft rendabel

Warmtepompen werken door warmte te verplaatsen van een natuurlijke bron (zoals de buitenlucht, de aarde of water) naar een bestemming in huis (zoals het centrale verwarmingssysteem). Dit verwarmingsproces vereist slechts een fractie van de energie die nodig is voor traditionele verwarmingssystemen, waardoor het een zeer duurzame manier van verwarmen en eventueel koelen is.

Een warmtepomp heeft gemiddeld slechts 1 kWh nodig om 4 tot 4,5 eenheden aan warmte te creëren. Op deze manier krijg je dus 4 tot 4,5 keer zoveel warmte terug voor de energie dat het kost. Daarnaast werkt een warmtepomp op elektriciteit wat goedkoper is dan gas. 

Waarom zijn warmtepompen altijd rendabel?

  1. Energie-efficiëntie: warmtepompen hebben een hoge coëfficiënt van prestatie (COP), wat betekent dat ze meer energie als warmte leveren dan ze aan elektriciteit verbruiken. In de praktijk kan een warmtepomp vier tot vier en een half keer meer energie leveren dan hij verbruikt. Dit geldt ook voor een warmtepomp zonder zonnepanelen.

  2. Lagere operationele kosten: hoewel het aanschaffen van een warmtepomp en de installatiekosten hoger kunnen zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen zoals een CV ketel, zijn de maandelijkse energiekosten van een warmtepomp altijd een stuk lager. Dit komt door de hoge energie-efficiëntie en het gebruik van elektriciteit in plaats van gas. Elektriciteit is over het algemeen een stuk goedkoper dan gas en dus kan er veel geld bespaard worden. Een warmtepomp kan dus ook aangesloten worden op elektriciteit vanuit een energieleverancier en dus zijn zonnepanelen niet altijd nodig.

  3. Rendabele subsidies: de Nederlandse overheid heeft vooralsnog een rendabele subsidie open gesteld voor consumenten die een warmtepomp in hun woning willen plaatsen. Het subsidiebedrag verschilt per type warmtepomp maar bedraagt tussen de €1.800 en €3.600. Ook zijn er renteloze en zeer lage rente leningen beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van jouw woning. Daarmee kan ook een warmtepomp zonder zonnepanelen aangeschaft worden. 

  4. Duurzaamheid: warmtepompen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals gas en dragen bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Dit maakt ze niet alleen een economisch, maar ook een ecologisch verantwoorde keuze.

  5. Veelzijdigheid en comfort: warmtepompen kunnen zowel verwarming als koeling in één systeem bieden, wat zorgt voor een constant en comfortabel binnenklimaat het hele jaar door. 

kosten verduurzamen woning

Zonnepanelen zijn een uitstekende toevoeging

Een warmtepomp zonder zonnepanelen is dus mogelijk en altijd rendabel. Echter kunnen zonnepanelen een uitstekende toevoeging zijn. Een warmtepomp wordt zo nog rendabeler, en zal een stuk sneller terugverdiend worden.

Hoe werkt een warmtepompen samen met zonnepanelen?

  1. Zelfvoorzienende energie: zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonlicht, wat kan worden gebruikt om de warmtepomp en andere elektrische apparaten in huis van stroom te voorzien. Dit verlaagt de energiekosten nog verder. Een voordeel op dit moment is dat er middels de salderingsregeling op een later moment gebruikt gemaakt kan worden van de zelf opgewekte zonne-energie. Zodra de salderingsregeling zou komen te vervallen, kan je de opgewekte energie ook opslaan in een thuisaccu.

  2. Verhoogde duurzaamheid: door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen, creëer je een verwarmings- en koelsysteem dat bijna volledig op hernieuwbare energie draait. Dit maximaliseert de CO2-besparingen en de bijdrage aan een duurzamere toekomst.

  3. Economische voordelen: met de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, kun je de werking van je warmtepomp en andere huishoudelijke apparaten bekostigen, waardoor je nog meer bespaart op de energierekening. Bovendien kan overtollige energie vaak worden verkocht aan het elektriciteitsnet, wat een extra inkomstenbron vormt.

  4. Onafhankelijkheid van het net: de combinatie van warmtepompen en zonnepanelen kan huishoudens helpen om energieonafhankelijker te worden, waardoor ze minder afhankelijk zijn van schommelingen in energieprijzen en de beschikbaarheid van het elektriciteitsnet.

Kies jij voor een warmtepomp zonder zonnepanelen of met zonnepanelen?

Een warmtepomp zonder zonnepanelen is op zichzelf al een rendabele en duurzame keuze voor het verwarmen en eventueel koelen van je woning. Wanneer je de mogelijkheid hebt om zonnepanelen toe te voegen, verbeter je niet alleen de efficiëntie en duurzaamheid van je verwarmingssysteem, maar versterk je ook je economische besparingen en bijdrage aan een groenere toekomst. Samen vormen warmtepompen en zonnepanelen een krachtige combinatie voor iedereen die streeft naar een duurzaam en energieonafhankelijk huishouden.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud