De 5 beste energie besparende maatregelen voor jouw woning

19/07/2023

Energie efficiëntie in huis is de afgelopen tijd steeds meer onder de aandacht gekomen. Logisch want energie is minder vanzelfsprekend als dat het in het verleden was. Zo begint het gas op te raken, is de huidige wijze van energieverbruik slecht voor ons milieu en klimaat worden de prijzen van energie telkens maar duurder. Het is hierdoor voor huiseigenaren essentieel om te streven naar energiebesparing. Gelukkig zijn er tal van energiebesparende maatregelen die kunnen worden genomen om het energieverbruik van een woning te verminderen en tegelijkertijd de impact op het milieu te verminderen.

In dit artikel zullen we de vijf beste energiebesparende maatregelen voor een woning in Nederland bespreken, met het oog op zowel kostenbesparing als duurzaamheid.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen!

energiebesparende maatregelen

Isolatie: het fundament van energiebesparing

Het is niet voor niets dat we isolatie als een van de eerste energiebesparende maatregelen noemen. Isolatie is namelijk het fundament voor energie besparing in een woning. Zonder goede isolatie, wordt het maximale resultaat van energie besparing nooit behaald. 

Een groot deel van de energie die we in onze huizen gebruiken, gaat verloren door slechte isolatie. Het isoleren van het dak, de muren en de vloer kan helpen om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Dit resulteert niet alleen in een lager energieverbruik, maar ook in een hoger comfortniveau in huis.

Monument isoleren

Hoogrendementsbeglazing: warmte binnen, kou buiten

Traditionele enkele beglazing laat veel warmte ontsnappen, wat resulteert in energieverspilling. Het vervangen van enkele beglazing door hoogrendementsbeglazing met dubbele of zelfs driedubbele beglazing kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Het vervangen van de beglazing van een woning wordt ook vaak onder isolatie gezien

Hoogrendementsbeglazing helpt de warmte binnen te houden tijdens de winter en de warmte buiten te houden tijdens de zomer, waardoor de verwarmings- en koelingsbehoeften van de woning verminderen. Dit betekend minder energieverbruik en meer wooncomfort.

cop waarde warmtepomp

Energiezuinige verwarmingssystemen: duurzame warmte

Verwarmingssystemen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik in een woning. Echter zullen we altijd warmte nodig hebben om comfortabel te kunnen wonen. Het is niet mogelijk om het verwarmingssysteem helemaal uit te zetten. Het vervangen van oude, inefficiënte verwarmingssystemen door energiezuinige alternatieven zoals een warmtepomp of IR panelen kan een aanzienlijk verschil maken.

Het installeren van een hoogrendementsketel, warmtepomp of zonneboiler het energieverbruik verminderen en tegelijkertijd bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. Met een duurzaam verwarmingssysteem als een van de energie besparende maatregelen in huis, ben je voorbereid op de toekomst. 

Naast dat er aandacht wordt besteed aan een energiezuinig en duurzaam verwarmingssysteem, is het ook slim om direct te denken aan de efficiëntie van het afgiftesysteem. Zo werkt vloerverwarming heel efficiënt samen met een warmtepomp.

besparing hybride warmtepomp

Energiezuinige verlichting: van gloeilamp naar LED

Verlichting is een ander gebied waarop energie kan worden bespaard. Het vervangen van traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting kan het energieverbruik van een woning aanzienlijk verminderen. LED-lampen gaan langer mee en verbruiken minder energie dan traditionele verlichtingstechnologieën. Het gebruik van bewegingssensoren en timers kan ook helpen om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Led verlichting energierekening verminderen

Zonnepanelen: eigen energie opwekken

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om duurzame energie op te wekken en het energieverbruik van een woning te verminderen. Door zonne-energie te benutten, kunnen huiseigenaren hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen. Hoewel de initiële investering voor zonnepanelen hoog kan zijn, zullen ze op de lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren.

huis verduurzamen waar beginnen

Energiebesparende maatregelen zijn de basis voor een duurzaam leven

Het nemen van energiebesparende maatregelen in een woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de huiseigenaar. Met de vijf besproken maatregelen – isolatie, hoogrendementsbeglazing, energiezuinige verwarmingssystemen, energiezuinige verlichting en zonnepanelen – kunnen huiseigenaren hun energieverbruik verminderen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst. Door te investeren in energie-efficiëntie kunnen we allemaal bijdragen aan het creëren van een groenere en schonere leefomgeving, zowel voor onszelf als voor toekomstige generaties.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud