Appartement verduurzamen op een slimme manier

16/07/2024

Met het verduurzamen van je appartement kun je flink besparen op je energieverbruik. Maar wat houdt ‘verduurzamen’ nou precies in? Bij het verduurzamen van je appartement maak je je woning minder milieubelastend door verschillende maatregelen te nemen om je energieverbruik te verminderen. Zeker met de stijgende energieprijzen, is het de moeite waard om te zorgen dat de warmte of juist de koelte binnenshuis blijft. Maar hoe werkt dat als je in een appartement woont? Wat kun je zelf doen en wat moet je samen met je Vereniging van Eigenaars (VvE) regelen? In deze blog geven we je handige tips en inzichten om je appartement te verduurzamen.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

verduurzamen appartement

Waarom je appartement verduurzamen?

Het verduurzamen van je appartement biedt tal van voordelen. Hier zijn vier redenen waarom je vandaag nog zou moeten beginnen.

  • Lagere energierekening: Door te investeren in energiebesparende maatregelen zoals isolatie en efficiënte verwarming, kun je je energieverbruik aanzienlijk verminderen. Dit resulteert in lagere maandelijkse energiekosten, wat je direct in je portemonnee zult merken.
  • Beter energielabel voor je appartement: Een duurzaam appartement heeft een beter energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Een hoger energielabel verhoogt niet alleen de waarde van je appartement, maar maakt het ook aantrekkelijker voor potentiële kopers in de toekomst.
  • Verbeterd wooncomfort: Goede isolatie en energiezuinige ramen zorgen ervoor dat je appartement in de winter lekker warm blijft en in de zomer aangenaam koel. Dit verhoogt je wooncomfort aanzienlijk, omdat je minder last hebt van tocht en temperatuurschommelingen.
  • Waardevermeerdering van je appartement: Verduurzamingsmaatregelen zoals zonnepanelen, dubbel glas en isolatie verhogen de waarde van je appartement. Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor een energiezuinige woning, waardoor je investering in duurzaamheid zich op termijn terugbetaalt.

Door je appartement te verduurzamen, profiteer je niet alleen van lagere kosten en een hoger wooncomfort, maar draag je ook bij aan een beter milieu en verhoog je de waarde van je woning.

Verduurzamen appartement en de regels van de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Woon je in een appartement? Dan zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden wanneer je jouw appartement wilt gaan verduurzamen. Dit gaat dus anders dan bijvoorbeeld het verduurzamen van een jaren 30 of jaren 70 woning. Deze staan beschreven in de afspraken van je Vereniging van Eigenaren (VvE). Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar zonnepanelen op het dak van je appartement plaatsen of een warmtepomp laten installeren. Om te verduurzamen, moeten soms zelfs 70% van de eigenaren het eens zijn met de plannen. Dat kan flink wat tijd kosten. Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen, en er zijn verschillende manieren om met je VvE een plan van aanpak te maken om samen te verduurzamen.

Maatregelen die je zelf kunt uitvoeren

Er zijn verschillende duurzaamheidsmaatregelen binnen jouw appartement die je zelf kunt uitvoeren, zoals:

  • Plafond- en vloerisolatie: Met een goede vloerisolatie en wandtegels kun je op jaarbasis tot wel €260 besparen op je energierekening.
  • Hybride warmtepomp: Vervang je huidige CV-ketel door een hybride warmtepomp en bespaar tot wel €350 op je energiekosten.
  • LED-lampen: Vervang je huidige lampen door LED-lampen. Deze verbruiken 90% minder energie dan gloeilampen en hebben een gemiddelde terugverdientijd van 1,5 jaar.
  • Radiatorfolie: Breng radiatorfolie aan op je radiatoren en bespaar tot wel 10m³ gas per vierkante meter radiatorfolie.
  • Tochtstrips: Breng bij deuren en ramen met grote naden en kieren tochtstrips of tochtband aan. Zo voorkom je tocht in huis. 

Maatregelen die je met je VvE kunt Uitvoeren

Naast de maatregelen die je zelf binnen jouw appartement kunt uitvoeren, zijn er ook verduurzamingsmaatregelen die je gezamenlijk met andere bewoners kunt realiseren. Deze hebben voornamelijk betrekking op de buitenkant van het gebouw en de gezamenlijke ruimtes, zoals:

  • Dakisolatie: Investeren in goede dakisolatie kan afhankelijk van het soort dak (schuin, plat, zoldervloer) tot wel 800 m³ gas per jaar besparen.
  • Zonnepanelen: Het laten plaatsen van zonnepanelen kan je al gauw tot €600 op je energierekening besparen. Met de huidige energieprijzen is deze investering in gemiddeld 7 jaar terugverdiend.
  • HR++ of HR+++ glas: Alleen al met het voorzien van je ramen van HR++ glas kun je tot 160 m³ gas per jaar besparen.
  • Gemeenschappelijke warmtepomp: Het laten plaatsen van een gemeenschappelijke warmtepomp kan aanzienlijke besparingen opleveren voor alle bewoners.

Door samen te werken met je VvE en zelf actie te ondernemen, kun je je appartement verduurzamen en profiteren van lagere energiekosten, een verbeterd wooncomfort en een verhoogde woningwaarde.

Kosten van verduurzamen appartement

Het verduurzamen van een appartement kan verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de maatregelen die je wilt nemen. Denk aan investeringen in energiebesparende maatregelen zoals vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie, en het vervangen van enkel glas door HR++ of HR+++ glas. Ook het installeren van zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp kunnen aanzienlijke uitgaven met zich meebrengen. Naast deze directe kosten voor individuele aanpassingen, kunnen er ook gezamenlijke kosten zijn voor verduurzaming van gemeenschappelijke ruimtes binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE), zoals dakisolatie of een gemeenschappelijke warmtepomp.

Subsidiemogelijkheden

Gelukkig zijn er verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar om de kosten van verduurzaming te verlagen. Overheidsinstanties bieden vaak subsidies voor energiebesparende maatregelen, en er zijn ook speciale leningen beschikbaar met gunstige voorwaarden voor duurzame investeringen. Deze financiële steun kan de initiële investeringen aanzienlijk verlichten en de terugverdientijd verkorten. Bovendien leidt verduurzaming op de lange termijn tot lagere energierekeningen en een verhoogde woningwaarde, wat de investering nog aantrekkelijker maakt. Door goed gebruik te maken van de beschikbare subsidies en financiële regelingen, kun je de kosten van het verduurzamen van je appartement beheersbaar houden en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw appartement. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud