Je CV ketel duurzaam vervangen, dit alternatief voor cv ketel gaat je meer opleveren dan je verwacht!

09/12/2021

Een duurzaam alternatief voor cv ketel is iets waar we in Nederland steeds meer naar moeten kijken. Volgens het Europese klimaatverdrag moeten namelijk allen woningen in Europe van het gas af. Vervelend? Nee zeker niet! Dit biedt namelijk grote kansen voor iedereen in Nederland om energieneutraal te gaan leven en dit heeft vele voordelen.

Op zowel milieu verantwoord als financieel is een duurzaam alternatief voor cv ketel zeer interessant. Maar wat zijn nou de beste alternatieven en hoe werken deze? In deze blog leggen we je precies uit hoe jouw cv ketel duurzaam kunt vervangen, wanneer je dit het beste kunt doen en hoe je dit moet doen.

Je woning verwarmen zonder CV ketel?

Het klinkt voor de meeste mensen misschien nog een beetje gek, je woning verwarmen zonder dat er een CV ketel in huis staat. Toch kan je al jaren je woning comfortabel een stuk milieu verantwoordelijker verwarmen, zonder CV ketel dus. Met goede alternatieven voor je CV ketel kan je zelfs heel veel besparen op je maandelijkse energierekening.

Je CV ketel gaat er dus uit, maar wat komt erin? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor en om je te vertellen welk alternatief voor cv ketel het meest geschikt is voor jouw woning, moeten we eerst meer te weten komen over je woning. Dat is dan ook de reden dat onze werkwijze gebaseerd is op een uitgebreid verduurzamingsadvies. Wil je nou weten hoe je jouw woning het beste duurzaam kunt verwarmen als alternatief voor je cv ketel? Wij bieden gratis en volledig vrijblijvende adviesgesprekken aan. Plan er eentje in en ga eens een kwartiertje in gesprek met één van onze verduurzamingsspecialisten. Jij kiest de datum en tijd en onze specialist belt je op, makkelijk toch?

Maar hoe verwarm je dan je woning zonder CV ketel? We zetten de meest voorkomende alternatieven voor cv ketel voor je op een rijtje. 

CV ketel vervangen voor een warmtepomp

In plaats van waarom een warmtepomp kunnen we dus misschien beter vragen: “waarom niet?” Een warmtepomp is op de lange termijn goedkoper, beter voor het milieu, multifunctioneel en is de meeste gevallen de beste optie bij het vervangen van je cv ketel.

Een warmtepomp verwarmt je woning een stuk efficiënter en verbruikt geen of 60% minder gas. Hier komen we zo nog even op terug. Met een warmtepomp ga je dus flink besparen op je energierekening, echter zijn er wel een aantal aandachtspunten:

  1. Een warmtepomp verwarmt je woning met lage temperatuur verwarming en dus is het belangrijk dat je woning goed is geïsoleerd. Vooral bij oudere woningen en/of monumenten moet er vaak heel wat gedaan worden aan isolatie om comfortabel te kunnen verwarmen met een warmtepomp.
  2. Een warmtepomp kost elektriciteit om van de buitenlucht warmte te creëren. Je elektriciteitsverbruik gat dus omhoog, maar door de flinke energieprijsstijgingen is elektriciteit een stuk goedkoper dan gas. Daarnaast is het ook verstandig om verder te kijken en het extra elektriciteitsverbruik (deels) zelf op te wekken met zonnepanelen. Door een aantal (extra) zonnepanelen te plaatsen voorzie je woning dus van ‘’gratis’’ verwarming.
  3. Een warmtepomp is relatief duur in aanschaf. Om een volledig elektrische warmtepomp te plaatsen moet je al snel denken aan meer dan €15.000, afhankelijk van de warmtevraag en het warmwaterverbruik. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld €8000 tot €10.000. Echter zijn er wel subsidies beschikbaar waardoor je een warmtepomp al snel terug verdient, zo kan de terugverdien tijd al binnen 9 jaar zijn!

Een hybride- en volledig elektrische warmtepomp

Als je een warmtepomp als alternatief voor cv ketel wilt gebruiken heb je de keuze tussen 2 soorten. Een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp. Hierin zijn weer verschillende modellen, maar om het simpel te houden, houden we het voor nu op een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp. 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp doet zijn naam eer aan omdat deze vanuit 2 systemen de woning van warmte voorziet. Een hybride warmtepomp staat namelijk geschakeld aan een cv ketel. Om deze reden bespaar je met een hybride dus niet 100% op je gasverbruik, dit is gemiddeld 60%.

Het is mogelijk om een hybride warmtepomp met je huidige CV ketel te verbinden. Of dat ook verstandig is, ligt aan het bouwjaar en de staat van de CV. Soms is het verstandiger om hiervoor een nieuwe kleine CV ketel aan te schaffen.

Hybride warmtepomp

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp is dus wel een alternatief dat je woning volledig gas loos verwarmt. Wel is het noodzakelijk dat het afgiftesysteem in de woning geschikt is om volledig elektrisch te verwarmen.

Er zijn verschillende soorten volledige elektrische warmtepompen:

  • Lucht/water: dit type warmtepomp werkt met een binnen- en buitenunit. Het haalt warmte uit de buitenlucht en werkt dus volledig elektrisch.
  • Grond/water: dit noemen we ook wel een grond warmtepomp en haal warmte uit de grond. Voor dit type warmtepomp moet dus ook diep in de grond geboord worden. Hierdoor heb je geen buitenunit.

Gelukkig zijn er ook oplossing zonder buitenunits. Maar belangrijk voor deze oplossingen is dat er zeer goed geïsoleerd is. Zorg dus dat de duurzame maatregelen goed op elkaar afgestemd zijn wanneer je jouw monumentale woning gaat verduurzamen!

Je hebt er vast al wel eens over gehoord, zonnepanelen! Met zonnepanelen kan je zelf je elektriciteit opwekken. Door het aantal kWh dat je jaarlijks verbruikt zelf op te wekken, maak je je woning dus volledig zelfvoorzienend in elektriciteitsverbruik. Maar helaas kunnen er niet zomaar zonnepanelen geplaatst worden op het dak van een monumentaal pand. Dit moet je ook eigenlijk niet willen want vaak heeft een monumentaal pand een prachtig dak waarvan je de historische uitstaling niet wilt wegnemen met zonnepanelen.

Gelukkig zijn er ook voor deze maatregel oplossing voor monumentale woningen! Heb je een bijgebouw, kan je zonnepanelen hierop plaatsen. Denk ook eens aan en veld met zonnepanelen in bijvoorbeeld de tuin.

lucht water warmtepomp
Lucht/water
warmtepomp met vloerverwarming
Grond/water

Extra alternatief voor CV ketel

Infrarood verwarming

Als een warmtepomp niet geschikt is voor jouw woning is er gelukkig nog een ander duurzaam en financieel interessant alternatief. Met infrarood panelen kan je namelijk ook op een zeer efficiënte manier je woning verwarmen. Dit is een volledig elektrische optie en dus is je woning voorbereid op de toekomst.

Echter kan je met infrarood niet het water verwarmen. Dit zal moeten gebeuren met elektrische warmwater boilers.

Hoe infrarood panelen precies werken zullen we je besparen, dit is namelijk een zeer technisch verhaal. Wat wel interessant is, is dat infrarood panelen een stuk goedkoper in aanschaf kunnen zijn dan een warmtepomp (afhankelijk van de grootte van de verwarmde ruimtes). Vooral voor appartementen, bijgebouwen en kleinere woningen kunnen infrarood dus de financieel aantrekkelijkere optie zijn. Om een woning van +- 80 vierkante meter te verwarmen met infrarood en elektrische boilers, moet je denken aan een aanschafwaarde van €5.000 tot €7.000.

Tot slot kunnen Sedum daken bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Doordat een sedum dak bijdraagt aan een koeler klimaat in de stad en de energie-efficiëntie van een woning verhoogt, wordt er minder energie verbruikt en dus minder CO2 uitgestoten. Bovendien nemen de planten op het dak CO2 op tijdens fotosynthese, wat bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de atmosfeer. Duurzaamheid ten top dus! 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou namelijk van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning, dus ook het vervangen van je CV ketel!. Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op het energieverbruik van jouw jaren 30 woning!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud