Bedrijf verduurzamen en alles wat daarbij komt kijken

20/12/2023

Ben je klaar om jouw bedrijf van een groene toekomst te voorzien? Je bedrijf verduurzamen is niet zomaar een trend, maar een belangrijke stap richting een duurzamere en verantwoordelijke bedrijfsvoering. In deze blog bespreken we hoe jij, als bedrijfseigenaar of manager, een positieve impact kunt maken op het milieu, terwijl je tegelijkertijd jouw bedrijfsprocessen verbetert. We behandelen alles, van het toepassen van energiebesparende maatregelen tot het investeren in hernieuwbare energiebronnen. Ontdek in deze blog hoe je succesvol je bedrijf kunt verduurzamen, stap voor stap, naar een duurzamere toekomst.

Energy Architects kan bedrijven helpen om te voldoen aan alle wet- en regelgeving omtrent energie labels en duurzaamheid. 

energielabel bedrijfspand

Bedrijf verduurzamen in 7 stappen

Om je bedrijf te verduurzamen, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen. Het is belangrijk om op te merken dat er fysieke aanpassingen gedaan kunnen worden om energie te besparen en op te wekken. Maar het is ook belangrijk dat er aanpassingen gemaakt worden in de hedendaagse bedrijfsvoering.

 1. Ontwikkel een duurzaam bedrijfsplan: begin met het integreren van duurzaamheid in je bedrijfsstrategie. Dit omvat het stellen van duidelijke duurzaamheidsdoelen en het plannen van acties om deze te bereiken.
 2. Duurzame productieprocessen: overweeg hoe je je productieprocessen milieuvriendelijker kunt maken. Dit kan het verminderen van afval, het verhogen van de efficiëntie en het gebruik van duurzame materialen omvatten.
 3. Afvalbeheer: implementeer systemen voor het verminderen, hergebruiken en recyclen van afval binnen je bedrijf.
 4. Duurzame inkoopbeslissingen: maak bewuste keuzes over de producten en diensten die je inkoopt. Zoek naar leveranciers die duurzame praktijken hanteren.
 5. Verduurzamen van je bedrijfspand: investeer in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, LED-verlichting of zonne-energie.
 6. Duurzaam vervoer: overweeg milieuvriendelijke vervoersopties zoals elektrische voertuigen of stimuleer het gebruik van openbaar vervoer en fietsen onder je personeel.
 7. Betrokkenheid van medewerkers: betrek je team actief bij je duurzaamheidsinspanningen. Dit kan door training, bewustwordingscampagnes of het aanmoedigen van groene initiatieven op de werkplek.

Subsidie voor verduurzaming mkb-bedrijven uitgelegd

Als mkb-ondernemer die je bedrijf wil verduurzamen, kun je gebruikmaken van de subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM). Deze regeling ondersteunt je bij het inhuren van een energieadviseur voor professioneel energieadvies en bij het implementeren van een of meer aanbevolen maatregelen. Om in aanmerking te komen, moet je aantonen dat je daadwerkelijk maatregelen uit het advies uitvoert of al hebt uitgevoerd, zoals het installeren van isolatie, ledverlichting, zonnepanelen, warmtepompen of het vervangen van bedrijfswagens en apparatuur voor duurzamere opties. Voorwaarden voor de SVM omvatten een personeelsbestand van maximaal 250 FTE, een jaaromzet van maximaal €50 miljoen, en het bezit of de huur van bedrijfspanden in Nederland.

Verduurzamen van het bedrijfspand

 • Zonnepanelen: overweeg zonne-energie voor een duurzame en kosteneffectieve energievoorziening. Zonnepanelen kunnen uw bedrijf helpen energieonafhankelijk te worden en de CO2-uitstoot te verminderen. Let op, zonnepanelen kunnen verplicht zijn voor bedrijven.
 • Laadpalen voor elektrische voertuigen: speel in op de opkomst van elektrische mobiliteit door laadpalen te installeren, wat niet alleen voordelig is voor het milieu, maar ook voor werknemers en bezoekers die elektrische voertuigen gebruiken.
 • Isolatie: investeer in goede isolatie om energieverlies te verminderen en het binnenklimaat te verbeteren, wat leidt tot lagere energiekosten.
 • Energie-efficiënte verlichting: vervang traditionele verlichting door LED-lampen of andere energiezuinige opties voor aanzienlijke besparingen en een kleinere ecologische voetafdruk.
 

Zakelijk verduurzamen in andere sectoren

Voor de effectieve verduurzaming van je bedrijf is het belangrijk om sector-specifieke strategieën te overwegen. In de industrie is het verminderen van het energieverbruik in stoom- en persluchtsystemen essentieel. In de horeca kan het optimaliseren van keukenapparatuur en verwarmingsinstallaties aanzienlijke besparingen opleveren. Voor kantooromgevingen kan de nadruk liggen op het verbeteren van de gebouwisolatie en het implementeren van slimme energiebeheersystemen. Overweeg zonnepanelen voor energieopwekking, vooral als je over een groot dakoppervlak beschikt. Daarnaast kunnen sectoren met een hoge warmtevraag baat hebben bij duurzame warmteopwekking, zoals zonnecollectoren in combinatie met een warmtepomp. Overheidssubsidies kunnen deze maatregelen ondersteunen.

Energie-efficiënte als belangrijk onderdeel van zakelijk verduurzamen

Energie-efficiëntie is een sleutelfactor in bedrijfsverduurzaming. Het omvat het optimaliseren van energieverbruik, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook de ecologische voetafdruk vermindert. Denk aan het vervangen van oude apparatuur door energiezuinige modellen, het installeren van slimme thermostaten en het upgraden van verlichting naar LED. Ook het regelmatig onderhouden van apparatuur zorgt voor betere efficiëntie. Deze maatregelen dragen bij aan een duurzamere bedrijfsvoering en een beter milieu. Door energie-efficiëntie te verbeteren, positioneert je bedrijf zich als milieubewust en toekomstgericht.

Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

energy architects logo

Wil jij jouw bedrijf of organisatie overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden en processen van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer. 

We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.

Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.

De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud. 

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud