De besparing hybride warmtepomp berekenen voor verschillende type huizen

05/06/2023

In de zoektocht naar duurzamere en energiezuinigere verwarmingsoplossingen zijn hybride warmtepompen steeds populairder geworden in Nederland. Deze innovatieve technologie combineert een energie-efficiënte warmtepomp met een bestaande of nieuwe cv-ketel, waardoor huishoudens kunnen profiteren van zowel hernieuwbare energie als de betrouwbaarheid van een traditioneel verwarmingssysteem. De besparing hybride warmtepomp is één van de belangrijke redenen waarom een hybride warmtepomp razend populair aan het worden is. 

In dit artikel onderzoeken we hoe hoog de besparing hybride warmtepomp kan bieden in verschillende soorten woningen in Nederland.

warmtepomp verplicht 2026

Besparing hybride warmtepomp

Om de besparing hybride warmtepomp te kunnen bereken, is het noodzakelijk om onderscheid te maken in verschillende type woningen. De besparing hybride warmtepomp hangt namelijk van de unieke woonsituatie af. Naast dat het type woning de besparing hybride warmtepomp voor een deel bepaald, is het ook afhankelijk van jouw leefsituatie. De leefsituatie kunnen we lastig voor iedereen schetsen, daarom kan je in onderstaande berekeningen vinden wat de gemiddelde besparing hybride warmtepomp in jouw type woning is.

Wist jij al dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht is wanneer je jouw CV-ketel wilt vervangen? 

Energiebesparing met hybride warmtepomp in rijtjeshuizen

Rijtjeshuizen zijn een veelvoorkomend woningtype in Nederland. Ze delen meestal één of twee muren met aangrenzende huizen, wat kan resulteren in minder warmteverlies. Door een hybride warmtepomp te installeren, kunnen bewoners profiteren van aanzienlijke energiebesparingen. De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als hernieuwbare energiebron, waardoor de afhankelijkheid van aardgas vermindert. Dit kan resulteren in lagere energierekeningen en een vermindering van de CO2-uitstoot.

Gemiddeld kan een hybride warmtepomp 70% van de warmtevraag in een rijtjeswoning voorzien met elektriciteit. De overige 30% zal met aardgas voorzien worden. Dit betekend dat je ongeveer 70% van het totale gasverbruik kan besparen! 

Het gemiddelde gasverbruik van 4 personen in een rijtjeshuis is 1700 kuub. Dit betekend een besparing van +- 1190 kuub gas per jaar. 1190 kuub gas kost anno 2023 tussen de €2000 en €2500. Let wel op, je gaat namelijk wel wat extra kWh verbruiken met een hybride warmtepomp. Een warmtepomp met zonnepanelen kan dus een verstandige keuze zijn!

Energiebesparing in vrijstaande woningen

Vrijstaande woningen hebben over het algemeen een groter oppervlak en vereisen meer energie om te verwarmen. Een hybride warmtepomp kan hier een significante energiebesparing opleveren. De warmtepomp kan de energie uit de buitenlucht halen en deze gebruiken om het huis te verwarmen. Dit betekent dat de cv-ketel minder vaak hoeft te worden ingeschakeld, waardoor het gasverbruik aanzienlijk wordt verminderd. Bovendien kan de warmtepomp ook in de zomer worden gebruikt voor koeling, waardoor het gebruik van airconditioning wordt verminderd.

Een hybride warmtepomp kan dus zeker energie besparen in een vrijstaande woning. Echter is dit wel iets minder dan in een rijtjeswoning. Gemiddeld besparen vrijstaande woningen ongeveer 60% van het totale gasverbruik per jaar. 

Energiebesparing in appartementen

Appartementen hebben vaak beperkte ruimte en mogelijkheden voor het installeren van verwarmingssystemen. Een hybride warmtepomp kan echter een geschikte optie zijn, zelfs in appartementsgebouwen. In sommige gevallen kan een collectieve hybride warmtepomp worden geïnstalleerd om meerdere appartementen tegelijkertijd te verwarmen. Dit kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen voor de bewoners en een vermindering van de CO2-uitstoot van het gebouw.

Een hybride warmtepomp kan in veel gevallen 100% van de warmtevraag voorzien. Echter werkt een warmtepomp niet meer efficiënt wanneer het buiten kouder is dan 4 graden waardoor de CV-ketel het in dat geval overneemt. Denk in een appartement aan een besparing van 70 tot 80% van het totale gasverbruik per jaar.

Energiebesparing in oudere woningen

Veel woningen in Nederland zijn ouder en hebben een minder efficiënte isolatie. Het verduurzamen van deze huizen kan een uitdaging zijn, maar een hybride warmtepomp kan een goede oplossing zijn. Door de warmtepomp te combineren met de bestaande cv-ketel kan de warmte gelijkmatiger worden verdeeld en kan het energieverbruik worden verminderd. Het is echter belangrijk om de woning te laten isoleren om optimaal te kunnen profiteren van de energiebesparingen van een hybride warmtepomp in oudere woningen. Het isoleren van de muren, vloeren en daken kan helpen om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren.

Wanneer de woning voldoend is geïsoleerd, kunnen ook oudere woningen zoals jaren 30 woningen en monumentale panden een besparing van ongeveer 60% behalen met een hybride warmtepomp.

Energiebesparing in nieuwbouwwoningen

In Nederland worden eigenlijk alleen nog maar energiezuinige nieuwbouwwoningen gebouwd. Deze woningen zijn vaak goed geïsoleerd en hebben een lage warmtevraag. Het is zelfs zo dat nieuwbouw woningen meestal al een hybride warmtepomp hebben. Vanaf 2026 is dit ook verplicht voor nieuwbouwwoningen. De warmtepomp kan de benodigde warmte leveren met behulp van hernieuwbare energie, terwijl de cv-ketel kan bijspringen op momenten van piekvraag. 

Extra financiële voordelen hybride warmtepomp

Naast de energiebesparingen kunnen hybride warmtepompen ook financiële voordelen bieden. In Nederland zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar om de installatie van duurzame verwarmingssystemen te stimuleren. Zo is er de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) die huiseigenaren kunnen aanvragen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Daarnaast kan de lagere energierekening bijdragen aan de terugverdientijd van de investering.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud