De beste vloerisolatie voor elke type vloer

07/04/2023

Als het gaat om het isoleren van een huis, is vloerisolatie vaak een van de belangrijkste isolatie opties die we moeten overwegen. Vloerisolatie is namelijk niet alleen belangrijk om de warmte binnen te houden en op deze manier veel energie te besparen, maar het kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast en het voorkomen van vochtproblemen. Er zijn verschillende soorten vloeren en elke type vloer vereist zijn eigen soort vloerisolatie. In dit artikel bekijken we de beste vloerisolatie voor elk type vloer.

Wist je al dat met onder andere de beste vloerisolatie en andere soorten isolatie, huishoudens tot wel duizenden euro’s per jaar kunnen besparen op hun energiekosten

beste vloerisolatie betonnen vloer

Beste vloerisolatie voor betonnen vloeren

Betonnen vloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid en gemakkelijk te onderhouden eigenschappen. Het is echter belangrijk om te weten dat betonnen vloeren van nature koud kunnen zijn en niet goed isoleren. Dit kan leiden tot hogere energiekosten en oncomfortabele leefomstandigheden.

Om en betonnen vloer goed te isoleren, kan polyurethaanschuim of PUR worden gebruikt. Dit materiaal wordt rechtstreeks op de betonnen vloer gespoten en vormt een naadloze isolatielaag. PUR biedt een uitstekende thermische isolatie en heeft een hoge dichtheid, wat betekent dat het geen lucht doorlaat en daardoor ook direct een goede geluidsisolatie biedt.

Een andere optie voor betonnen vloeren is de toepassing van isolatieplaten. Hierbij wordt de isolatie direct op de betonnen vloer gelegd, waarna er een nieuwe vloer bovenop wordt gelegd. Dit kan echter zorgen voor een verhoogde vloer en kan dus problematisch zijn voor openslaande deuren en andere obstakels.

Beste vloerisolatie voor houten vloeren

Houten vloeren zijn stijlvol en gemakkelijk schoon te maken, maar bieden uit nature erg weinig isolatie. de beste isolatie voor een houten vloer is daarom erg belangrijk om de warmte binnen te houden en energie te besparen.

Een veelgebruikte methode om een houten vloer te isoleren, is door middel van glaswolisolatie. Dit wordt in de ruimte onder de vloer geplaatst en biedt een uitstekende thermische isolatie. Het is dus wel belangrijk dat er een goede kruipruimte onder de vloer ligt. Glaswolisolatie is daarentegen is ook een relatief goedkope oplossing en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd.

Een andere optie is het gebruik van PUR-schuim. Dit wordt direct op de houten vloer aangebracht en vormt een naadloze isolatielaag. PUR biedt niet alleen thermische isolatie, maar ook geluidsisolatie. Het is echter duurder dan glaswol en kan moeilijker te installeren zijn.

Beide isolatiemogelijkheden kunnen goed gebruikte worden bij vloeren met een houten constructie!

Beste vloerisolatie voor tegelvloeren

Tegelvloeren zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, maar ook tegelvloeren bieden weinig isolatie. Om een tegelvloer te isoleren, kan polyurethaanschuim of PUR worden gebruikt. Dit wordt rechtstreeks op de tegelvloer aangebracht en vormt een naadloze isolatielaag.

Een andere optie is om de isolatie onder de tegelvloer te leggen. Dit kan worden gedaan door isolatieplaten of isolatiematten te plaatsen, gevolgd door een dekvloer bovenop de isolatie. Dit kan echter problematisch zijn als de vloerhoogte moet worden verhoogd.

Een derde goede optie voor het isoleren van tegelvloeren is de toepassing van een thermische tegelbekleding. Dit is een speciale tegel die is ontworpen om thermische isolatie te bieden. De tegels zelf zijn dan gemaakt van een materiaal dat bekend staat als micro poreus beton, dat een hoge isolatiewaarde heeft.

Beste vloerisolatie voor laminaat- en parketvloeren

Laminaat- en parketvloeren zijn populair vanwege hun esthetische aantrekkingskracht en gemakkelijke installatie, maar bieden helaas wel weinig isolatie. Om deze vloeren te isoleren, kan glaswolisolatie worden gebruikt. Dit wordt in de ruimte onder de vloer geplaatst en biedt een goede thermische isolatie.

Een andere optie is om gebruik te maken van ondervloeren die speciaal zijn ontworpen voor laminaat- en parketvloeren. Deze ondervloeren zijn gemaakt van materialen zoals polyethyleen, schuim en kurk en bieden een goede thermische isolatie en geluidsisolatie.

Beste vloerisolatie voor vinyl- en linoleumvloeren

Om vinyl- en linoleumvloeren te isoleren, kan PUR-schuim worden gebruikt. Dit wordt rechtstreeks op de vloer aangebracht en vormt een naadloze isolatielaag. PUR biedt niet alleen thermische isolatie, maar ook geluidsisolatie.

Een andere optie is om gebruik te maken van ondervloeren die speciaal zijn ontworpen voor vinyl- en linoleumvloeren. Deze ondervloeren zijn gemaakt van materialen zoals schuim en bieden een goede thermische isolatie en geluidsisolatie.

Heb jij al de beste vloerisolatie thuis?

Het isoleren van een vloer is een belangrijk onderdeel van het isoleren van een huis. Elk type vloer vereist zijn eigen soort vloerisolatie, afhankelijk van factoren zoals de materiaalsoort, de dikte van de vloer en de ruimte eronder. Polyurethaanschuim of PUR is over het algemeen een goede keuze voor vloerisolatie vanwege de goede thermische en geluidsisolatie-eigenschappen. Glaswolisolatie kan ook een goede keuze zijn voor houten vloeren en tegelvloeren vanwege de relatief lage kosten en eenvoudige installatie. Het is belangrijk om de beste optie voor jouw specifieke type vloer te kiezen om maximale energiebesparing en comfort te bereiken.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud