BLOG #1 EEN SLIMME WONING – DOMOTICA VOOR EEN LEEK

29/04/2019

Vind je dit artikel interessant? Like onze pagina en we houden je op de hoogte!

Domotica. Je hebt er waarschijnlijk al vaker van gehoord en misschien ook over gelezen, maar wat is domotica nou eigenlijk en wat kan je er mee? In deze blog ga ik in op drie vragen :

 1. Wat is domotica precies?

 2. Welke raakvlakken heeft domotica met jouw dagelijks leven?

 3. Waarom mag domotica niet in jouw woning ontbreken?

Domotica

Domotica (ook wel huisautomatisering of smart-home genoemd) is een samenvoeging van domus (woning) en telematica. Het staat dus voor het automatiseren van apparaten in je woning. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar zonder dat je het weet heb je waarschijnlijk allerlei ‘domotica’ apparatuur in je woning. Bijvoorbeeld een thermostaat of een draadloze luidspreker. Deze losse toepassingen zijn leuk, maar wat maakt deze apparatuur nou echt slim?

Thermostaat

Draadloze luidspreker

Domotica is veel meer dan een verzameling elektronische apparatuur in je woning. Een goede domotica-installatie zorgt ervoor dat alle apparaten in en rondom jouw woning met elkaar én met jou kunnen communiceren. Zo laat jij de woning voor jou werken wanneer het nodig is en kun je zelf de regie overnemen wanneer je dat wilt. Benieuwd welke raakvlakken domotica heeft met jouw dagelijks leven?

Energie, Comfort en Veiligheid

Je kunt je leven met domotica simpel gezegd op 3 manieren verbeteren. Ten eerste kun je slim en duurzaam besparen op je energie-kosten. Ten tweede kun je jouw ideale comfortabele plek om te wonen (of te werken) creëren met sfeerverlichting, verwarming en ventilatie. Ten derde kun jij de veiligheid garanderen van jezelf, familie en vrienden door ze op tijd te waarschuwen voor brand of ongenode gasten. En dat allemaal automatisch, lang niet gek toch? Ik heb een aantal interessante toepassingen voor jouw woning hieronder op een rij gezet.

 

ENERGIE

 • Slimme thermostaat. Meten = weten! Je energieverbruik 24/7 inzichtelijk per ruimte en per apparaat. Zo weet je precies waar je in huis kan besparen en kun je direct bijsturen. Zo stem jij jouw thermostaat volledig af op je dagritme. Met dit inzicht kun je tot 15% op je energiekosten besparen.

 • De alles-uit knop. Hiermee zorg je ervoor dat alle sluipverbruikers – zoals lampen, tv, pc, elektrische boiler- worden uitgeschakeld als jij je woning verlaat. Deze kun je ook op je smartphone bedienen en bespaart je tot 10% op je energiekosten.

 • Bewegingssensoren. Hierdoor gaan de lampen en de verwarming automatisch uit wanneer er niemand meer in de ruimte aanwezig is. Dit levert ook nog eens een flinke energiebesparing op!

COMFORT

 • Slimme verlichting. Hierdoor ben je heel flexibel in het creëren van sfeer in verschillende ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan je woonkamer. De lampen moeten aangaan wanneer je op een knop drukt en dimmen wanneer je televisie gaat kijken. Of als de schemer in de avond valt, springt de buitenverlichting automatisch aan zodat je dierbaren de weg naar de voordeur gemakkelijk vinden.

 • Geo-fencing. Klinkt ingewikkeld? Het werkt heel simpel. Stel je bent op een winterse dag onderweg naar huis na een lange dag werken. Het is -2 buiten. Vlak voordat je thuis bent, springt de verwarming alvast aan zodat je in een lekker opgewarmd huis thuiskomt.

 • Klimaatsensor. De zon schijnt je woonkamer in en het wordt snel warmer. Dan wil je dat de zonwering automatisch naar beneden gaat en dat de ventilatie extra frisse lucht naar binnen blaast. Zo wordt meteen vuile lucht met pollen automatisch vervangen door frisse, gezonde lucht. Een handige manier om je hooikoorts-symptomen binnenshuis te verminderen.

VEILIGHEID

 • Slimme rookmelder. De slimme rookmelder detecteert niet alleen een beginnende brand in de kelder. Deze stuurt ook een signaal naar de sirenes op de bovenverdieping, zorgt dat alle lichten aangaan en de deuren van het slot. Daarnaast worden de rolluiken geopend en de bewoners via de smartphone gewaarschuwd. Wellicht dat je ook de buren automatisch wilt waarschuwen bij een noodsituatie?

 • Slimme intercom met deurslot. Zie op je smartphone wie er voor de deur staat. Ben je op dat moment niet thuis, maar wil je wel opendoen voor de pakketbezorger of de schoonmaakster? Dan kun je op afstand de deur ontgrendelen.

 • Vakantiemodus. Je bent niet thuis en er loopt een onbekende door je tuin. Je wilt dat de buitenverlichting automatisch aangaat en je hier een melding van ontvangt op je smartphone. Je kunt nu beslissen de sirene af te laten gaan en de lichten in je woonkamer te laten knipperen. Met de buitencamera’s bekijk je op afstand of de rust is teruggekeerd.

Toekomstbestendig wonen

Of het nou gaat om energie besparen, meer sfeer en comfort in jouw woonkamer of het verhogen van je veiligheidsgevoel, al deze zaken dragen bij aan een fijner huis. Met andere woorden: het levensgeluk van jou en je familie. Wat is er nou mooier dan zo lang mogelijk blijven wonen in je eigen huis?

Dit is misschien wel de mooiste toepassing: ‘langer wonen in je eigen huis door domotica’. Kenmerkend voor zo’n woning is dat ze toegankelijk, veilig en comfortabel is voor iedereen, ongeacht de leeftijd of lichamelijke beperkingen. Ben jij benieuwd hoe je zelf op tijd actie kunt ondernemen om je goed voor te bereiden op de toekomst?

KLEIN BEGINNEN, GROOT DENKEN

Drie tips om je op weg te helpen:

 1. Een woning bouwen of verbouwen doen de meeste mensen slechts één keer in hun leven. Bedenk hoe jouw levensomstandigheden kunnen gaan veranderen de komende 10-15 jaar.

 2. Wat is er minimaal nodig om ervoor te zorgen dat je lang(er) in je huidige woning kunt blijven wonen? Denk aan veiligheid en het overnemen van functies die moeilijker worden als je minder goed ter been bent.

 3. Als je besluit je woning aan te passen, schakel dan de hulp in van een professional. Zo kun je samen de juiste voorbereidingen treffen om jouw woning toekomstbestendig te maken.

Ik hoop dat je na het lezen van blog #1 Een slimme woning iets meer te weten bent gekomen over domotica. In blog #2 Een duurzame woning ontvang je 5 tips die je direct geld besparen en meer comfort opleveren.

De gemiddelde energierekening van een Nederlands huishouden is ± 2.100 euro per jaar. Dit komt neer op 175,- per maand, waarvan slechts ±12% bestaat uit vaste kosten van de netbeheerder. De snelle rekenaar snapt dat dit betekent dat je voor 88% zélf invloed hebt op je maandelijkse energiekosten!

 

Verdeling kosten energierekening. Bron: Milieucentraal

Je kan ook je energieverbruik vergelijken met de Energieverbruikscheck van Milieucentraal. Hou hiervoor je elektriciteitsverbruik (in kWh per jaar) en gasverbruik (m3 per jaar) bij de hand. Zo ontdek je of je meer of minder energie verbruikt dan je buren die hetzelfde huis hebben.

EINDELIJK GRIP OP JE MAANDELIJKSE LASTEN

Hoe krijg je grip op die terugkerende maandelijkse lasten? Juist, door te besparen op je gas en elektriciteitsverbruik. Hoe je eenvoudig gas kan besparen, lees je hieronder.

Besparen op gas

Je energiekosten worden voor ±56% bepaald door je gasverbruik. Hiervan wordt het grootste deel (80%) gebruikt voor het verwarmen van je woning. Een kleiner deel (±20%) wordt gebruikt voor douchen en koken (bij gebruik gaspit). Start dus met je woning te verwarmen zonder te verspillen.

TIP 2: VERWARM IN ZONES

BESPARING: € 250,- PER JAAR

Sluit gewoon eens alle deuren in je woning en verwarm alleen de ruimtes waar je veel verblijft. Draai daarom overdag de thermostaat knoppen dicht in de slaapkamers, badkamer, wc, zolder en de berging.

Wist je dat dit automatisch kan met zone-regeling? Neem vrijblijvend contact op met Joost voor de mogelijkheden.

14 zonnepanelen van 360Wp per stuk. Hiermee bespaart Anne-Marieke bijna 1.000,- euro per jaar

TIP 3: ZET DE THERMOSTAAT OVERDAG EEN GRAADJE LAGER

BESPARING: € 200,- PER JAAR

Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager, hier wen je snel aan en je bespaart direct euro’s. Verwarm jij je woning met radiatoren? Dan doe je er goed aan om ‘s nachts de thermostaat op 15 graden te zetten. Heb je vloerverwarming? Dan zet je hem terug naar 17 graden.

Wist je dat dit automatisch kan met een slimme thermostaat? In mijn blog van vorige week lees je hoe dit werkt.

Besparen op elektriciteit

Je energiekosten worden voor de resterende 32% bepaald door je elektriciteitsverbruik. Gemiddeld verbruiken we per huishouden ± 3.000 kWh per jaar (exclusief opwekking zonnepanelen). Je elektrische apparaten bepalen dit verbruik. Omdat er grote verschillen per huishouden zijn, is het raadzaam om op de volgende zaken te letten in je woning:

 • Aantal: Hoeveel apparaten heb ik in mijn woning?

 • Efficiëntie: Hoe zuinig zijn deze apparaten?

 • Gebruik: Hoe (zuinig) gebruik ik deze apparaten?

Hieronder geef ik je 2 praktische tips om je elektriciteitsverbruik te verlagen.

TUINVERLICHTING

TIP 4: INSTALLEER LED-VERLICHTING

 

BESPARING: € 110,- PER JAAR

Met led-lampen kun je flink besparen: ze verbruiken 85% minder stroom dan de oude, vertrouwde gloeilamp.

Wist je dat je verlichting ook automatisch kan worden geschakeld met slimme sensoren? In mijn blog van vorige week lees je hoe dit werkt.

TIP 5: MAAK EFFICIËNT GEBRUIK VAN WASMACHINE EN DROGER

BESPARING: € 150,- PER JAAR

Zet je wasmachine op ecostand, was op 20 of 30 graden én alleen met volle trommel. Heb je een wasdroger? Elke ‘droogbeurt’ kost ± € 1,-. Stop hem dus zo vol mogelijk of droog je kleding aan de lijn of op een wasrek. Zo gaat je kleding ook nog eens langer mee, een win-win situatie!

Wil je het verbruik van je wasmachine of droger inzien en een melding krijgen als ze klaar zijn? Neem vrijblijvend contact op met Joost voor de mogelijkheden.

TIP 5: MAAK EFFICIËNT GEBRUIK VAN WASMACHINE EN DROGER

BESPARING: € 150,- PER JAAR

Zet je wasmachine op ecostand, was op 20 of 30 graden én alleen met volle trommel. Heb je een wasdroger? Elke ‘droogbeurt’ kost ± € 1,-. Stop hem dus zo vol mogelijk of droog je kleding aan de lijn of op een wasrek. Zo gaat je kleding ook nog eens langer mee, een win-win situatie!

Wil je het verbruik van je wasmachine of droger inzien en een melding krijgen als ze klaar zijn? Neem vrijblijvend contact op met Joost voor de mogelijkheden.

ZIJN ER OOK ZAKEN ANDERS GEGAAN DAN JULLIE VERWACHT HADDEN?

Joost reedijk
Joost staat je graag te woord

Wil jij net als Frank & Annemieke ook je woning verduurzamen en ben je op zoek naar een totaaloplossing? Wij helpen je graag verder.

Bel Joost via 06-39 79 76 85 of vraag hieronder meer informatie aan.

SNEAK PREVIEW: BLOG #4 EEN SLIMME WONING Ga jij deze zomer op vakantie en wil jij je woning veilig achterlaten? Over 2 weken in blog #4 Een slimme woning vertel ik je alles over hoe jij jouw woning een minder makkelijk doelwit maakt voor inbrekers met domotica. Stay tuned! Vind je dit artikel interessant? Like onze pagina en we houden je op de hoogte!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud