Waarom de BREAAM score steeds belangrijker wordt

20/02/2024

Voor steeds meer bedrijven wordt het duurzaamheidsbeleid een grotere prioriteit. In sommige gevallen omdat er een interessante energiebesparing gerealiseerd kan worden en in andere gevallen door wet- en regelgeving. Eén van de manieren waarop bedrijven hun inzet voor duurzaamheid kunnen demonstreren en meten, is door middel van de BREEAM score. BREEAM, wat staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, is een toonaangevende en wereldwijd erkende methode voor het beoordelen, waarderen en certificeren van de duurzaamheid van gebouwen.

In dit artikel duiken we dieper in de betekenis van de BREEAM score en waarom deze steeds belangrijker wordt voor bedrijven.

Energy Architects kan bedrijven helpen om te voldoen aan alle wet- en regelgeving omtrent energie labels en duurzaamheid. 

energielabel bedrijfspand

Wat is de BREEAM score?

BREEAM is een van de oudste en meest gebruikte methoden voor het beoordelen van de duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Het biedt een benchmark die varieert van ‘Pass’, ‘Good’, en ‘Very Good’, tot ‘Excellent’ en zelfs ‘Outstanding’. Deze beoordeling omvat verschillende duurzaamheidsaspecten, waaronder energiegebruik, watergebruik, gezondheid en welzijn, vervuiling, transport, materialen, afval, ecologie en managementprocessen.

De BREEAM score is de uitslag die bedrijven kunnen gebruiken om aan te tonen dat zij op een duurzaam verantwoorde manier hun bedrijfspanden hebben weten te verduurzamen. 

Waarom is de BREEAM score belangrijk voor bedrijven?

1. Toont de inzet voor duurzaamheid aan

Een hoge BREEAM score laat zien dat een bedrijf serieus werk maakt van duurzaamheid. Dit kan helpen om het imago van het bedrijf te verbeteren, zowel in de ogen van klanten als potentiële werknemers. Het toont aan dat het bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor zijn impact op de omgeving.

2. Financiële voordelen

Gebouwen met een hoge BREEAM score zijn vaak energie-efficiënter, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn op het gebied van operationele kosten zoals energiekosten en energiebelastingen. Bovendien kunnen deze gebouwen een hogere marktwaarde en verhuurbaarheid genieten, omdat duurzaamheid steeds meer een vereiste wordt in de vastgoedmarkt.

3. Wet- en regelgeving

In Nederland worden de duurzaamheidseisen voor gebouwen steeds strenger. Het behalen van een hoge BREEAM score kan bedrijven helpen om aan de wettelijke eisen (zoals de EED) te voldoen of deze zelfs te overtreffen. In sommige gevallen komen gebouwen met een hoge score in aanmerking voor belastingvoordelen of andere subsidies.

4. Verbeterde werkomgeving

Een BREEAM-gecertificeerd gebouw biedt vaak een gezondere werkomgeving, wat kan leiden tot verhoogde productiviteit en minder ziekteverzuim onder werknemers. Aspecten zoals natuurlijke verlichting, luchtkwaliteit en thermisch comfort dragen allemaal bij aan een betere werkomgeving. Steeds meer werknemers vinden een gezonde werkomgeving belangrijker worden en dus is dit ook zeker een punt van aandacht.

5. Risicobeheersing

Het proces van het behalen van een BREEAM-certificering helpt bedrijven om milieurisico’s en -kosten in kaart te brengen en te beheren. Dit kan helpen bij het voorkomen van boetes, het verminderen van verzekeringspremies en het beschermen van het bedrijf tegen toekomstige duurzaamheidsrisico’s.

6. Marktleiderschap

Een hoge BREEAM score kan een bedrijf onderscheiden van de concurrentie, waardoor het een leider wordt op het gebied van duurzaamheid binnen zijn sector. Dit kan het bedrijf een concurrentievoordeel opleveren en de weg vrijmaken voor nieuwe zakelijke mogelijkheden en innovaties.

Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

energy architects logo

Wil jij jouw bedrijf of organisatie overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden en processen van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer. 

We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.

Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.

De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud. 

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud