Duurzaam wonen in 5 stappen

20/05/2024

Duurzaam wonen is een steeds belangrijker wordend onderwerp in Nederland. Steeds meer woningeigenaren zijn bezig met het verduurzamen van hun woning en ook onze manier van leven passen we aan op een duurzame manier. Maar wat is eigenlijk ”duurzaam wonen” en hoe kan ook jij aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? 

In dit artikel lees je hoe duurzaam wonen mogelijk gemaakt wordt in 5 concrete stappen. Op deze manier kan jij aan de slag met het verduurzamen van jouw woning.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

kosten verduurzamen woning

Wat is duurzaam wonen?

Duurzaam wonen verwijst naar het bewustzijn en de realisatie van het minimaliseren van je ecologische voetafdruk door middel van energie-efficiëntie, gebruik van duurzame materialen en het reduceren van afval. Het omvat meer dan alleen energiebesparing: het gaat ook om een duurzame levensstijl thuis die zowel het milieu beschermt als de kwaliteit van leven verbetert.

Waarom duurzaam wonen voordelig is

  1. Energie-efficiëntie: Duurzame woningen verbruiken minder energie, wat leidt tot een lagere energierekening en een positieve impact op het milieu. Door het verduurzamen van een woning kost het verwarmen van de woning minder energie en kunnen we steeds meer processen op elektriciteit in plaats van gas uitvoeren. Ook het opwekken van eigen energie is mogelijk. 
  2. Verbeterde gezondheid: Materialen met een lage VOC-uitstoot en een betere luchtkwaliteit binnen zorgen voor een gezonder leefklimaat. Het is wetenschappelijk bewezen dat een duurzame woning met goede ventilatie een positieve impact heeft op de algemene gezondheid.
  3. Waardevermeerdering van je woning: Duurzame huizen leveren vaak een hogere marktwaarde op. Door voordelen zoals een lagere energierekening, toekomstbestendigheid en lage milieubelasting, zijn duurzame huizen erg populair. Ook kunnen mensen vaak meer hypotheek krijgen op een duurzame woning.
  4. Milieubescherming: Door het verminderen van de ecologische voetafdruk draag je bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Op deze manier lever je een positieve bijdrage aan het klimaatbeleid.
  5. Langdurige besparingen: De investeringen in duurzame technologieën betalen zich altijd terug door de besparing op energiekosten en opbrengst van subsidies. Er is dus altijd een terugverdientijd welke in sommige gevallen als erg snel is.

In 5 stappen aan de slag met verduurzamen

1. Duurzaam advies

Begin altijd met het opstellen van een onafhankelijke energieaudit van je huis om te bepalen waar en hoe je energie kunt besparen. Een energie advies kan variëren van simpele aanpassingen, zoals het vervangen van lampen door LED-verlichting, tot meer ingrijpende maatregelen zoals het verbeteren van de isolatie van je huis en de mogelijkheden van het opwekken van duurzame energie.

Afhankelijk van jouw doel, kan de adviseur rekening houden met belangrijke aspecten die spelen bij het verduurzamen van een woning. Zonder duidelijk advies, is het lastig om te bepalen waar en hoe je moet beginnen met het verduurzamen van jouw woning.

Stap 2: isolatie verbeteren

Een van de meest effectieve manieren om je huis duurzamer te maken is het verbeteren van de isolatie. Isolatie is daarbij dan ook altijd de eerste stap. We kijken eerst naar hoe we zoveel mogelijk energie kunnen besparen door het zo efficiënt mogelijk te laten functioneren.  Isolatie houdt warmte binnen tijdens de winter en buiten tijdens de zomer, waardoor je minder energie verbruikt voor verwarming en/of koeling.

Op verschillende plekken in een huis is isolatie mogelijk. Denk hierbij altijd aan dakisolatie, gevelisolatie, raamisolatie en vloerisolatie.

Stap 3: toepassing van duurzame verwarming

Verwarming van een woning is het grootste energieverbruik die we vaak hebben. Het is dus extra belangrijk om ook hier te kijken naar de mogelijkheden van duurzaam wonen. Het gebruik van een warmtepomp of infraroodpanelen zijn 2 voorbeelden van duurzame verwarmingsopties. 

Stap 4: installatie van duurzame energiebronnen

Overweeg ook het installeren van zonnepanelen of een zonneboiler. Deze investeringen leveren op de lange termijn grote besparingen op en verminderen je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Ook warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.

Stap 5: waterbesparing

Waterbesparing is een belangrijk onderdeel van duurzaam wonen. Installeer waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletten. Overweeg ook het opvangen van regenwater voor gebruik in de tuin of voor het doorspoelen van het toilet.

Duurzaam wonen is de toekomst

Duurzaam wonen is niet alleen een investering in je eigen comfort en financiële toekomst, maar ook in de planeet. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je je woning stap voor stap transformeren naar een duurzamer thuis. Het proces vereist soms significante veranderingen en investeringen, maar de voordelen op lange termijn voor zowel het milieu als je eigen leefomgeving zijn het meer dan waard.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud