Hoe bedrijven de energie efficiëntie kunnen verbeteren

31/05/2023

Het belang van energie efficiëntie in zakelijke omgevingen kan niet genoeg benadrukt worden. Naast het verminderen van de ecologische voetafdruk, kan het verbeteren van de energie efficiëntie bedrijven helpen om (hoge) kosten te verlagen, de operationele prestaties te verbeteren en een positieve invloed uit te oefenen op het milieu. In dit artikel zullen we enkele praktische stappen bespreken die bedrijven kunnen nemen om hun energie-efficiëntie te verbeteren en de weg vrij te maken naar een duurzame toekomst.

bedrijfspand verduurzamen

7 stappen op weg naar een verbeterde energie efficiëntie

Energie efficiëntie heeft niet alleen voordelen voor bedrijven. Voor veel bedrijven is het ook een must. Letterlijk, aangezien er vanuit de Nederlandse overheid steeds meer wet en regelgeving wordt opgesteld voor het verbeteren van de energie efficiëntie van bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het verplichte energielabel Cde opslag duurzame energie en de energiebesparingsplicht

Onderstaande 7 stappen zijn dus niet alleen zeer interessant om zakelijk te besparen, het kunnen ook verplicht te nemen stappen zijn. 

1. Het belang van energiebewustzijn

Het vergroten van het energiebewustzijn binnen een organisatie is de eerste en cruciale stap naar het verbeteren van de energie efficiëntie. Dit omvat het opleiden en informeren van medewerkers over het belang van energiebesparing, het opzetten van bewustmakingscampagnes en het betrekken van het personeel bij het identificeren en implementeren van energiebesparende maatregelen. Zorg er voor dat de gehele organisatie weet wat de plannen omtrent het verbeteren van de energie efficiëntie zijn. 

2. Energie-audits en monitoring

Het uitvoeren van een grondige energie-audit is essentieel om inzicht te krijgen in het energieverbruik van een bedrijf. Dit omvat het identificeren van energieverspillende processen, het controleren van apparatuur op energie efficiëntie en het analyseren van historische energiegegevens. Op basis van de auditresultaten kunnen bedrijven doelgerichte maatregelen nemen om hun energie efficiëntie te verbeteren. Het installeren van energiemonitoringssystemen kan ook helpen bij het identificeren van piekmomenten in het energieverbruik en het opsporen van mogelijkheden tot optimalisatie.

3. Verlichting en apparatuur

Een van de meest voor de hand liggende manieren om energie efficiëntie te verbeteren, is door te investeren in energiezuinige verlichtingstechnologieën, zoals Ledlampen. Daarnaast kunnen bedrijven hun apparatuur upgraden naar energie efficiënte modellen die voldoen aan internationale normen en labels. Het implementeren van automatische uitschakeling systemen en het bevorderen van bewust energiegebruik onder medewerkers kan ook aanzienlijke besparingen opleveren.

4. Gebouwisolatie en HVAC-systemen

Een goed geïsoleerd gebouw kan aanzienlijk bijdragen aan energiebesparing. Door isolatie te verbeteren, kieren te dichten en hoog rendement isolatiematerialen te gebruiken, kan de warmteoverdracht worden verminderd en het energieverbruik voor verwarming en koeling worden geoptimaliseerd. Daarnaast kunnen efficiënte verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) helpen om energieverspilling te verminderen. Het regelmatig onderhouden van deze systemen is eveneens belangrijk om hun efficiëntie te waarborgen. 

5. Hernieuwbare energiebronnen

Het integreren van hernieuwbare energiebronnen in de bedrijfsvoering is een effectieve manier om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen. Bedrijven kunnen investeren in zonnepanelen, windturbines of biomassa-installaties om hun eigen duurzame energie op te wekken. Daarnaast kunnen ze samenwerken met energieleveranciers die groene energie aanbieden en gebruikmaken van incentives en subsidies die beschikbaar zijn voor de implementatie van hernieuwbare energieprojecten.

6. Slimme technologieën en automatisering

Het gebruik van slimme technologieën en automatiseringssystemen kan de energieefficiëntie verder verbeteren. Het installeren van slimme meters en slimme energiemanagementsystemen stelt bedrijven in staat om het energieverbruik in real-time te monitoren en te optimaliseren. Daarnaast kunnen automatiseringsoplossingen helpen bij het regelen van verlichting, HVAC-systemen en andere apparatuur, waardoor energieverspilling wordt verminderd.

7. Duurzaam transport en logistiek

Voor bedrijven die betrokken zijn bij transport en logistiek, is het belangrijk om te streven naar duurzamere oplossingen. Het bevorderen van het gebruik van elektrische voertuigen in de bedrijfsvloot, het optimaliseren van de routes om brandstofverbruik te verminderen en het stimuleren van telewerken en videoconferenties om zakenreizen te verminderen, kunnen allemaal bijdragen aan een meer energie-efficiënte en duurzame transport- en logistieke sector.

Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

energy architects logo

Wil jij jouw bedrijfspand overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden en processen van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer. 

We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.

Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.

De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud. 

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud