De energie investeringsaftrek maakt zakelijk verduurzamen nog interessanter

04/04/2023

De Energie Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale subsidieregeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en technieken. Er kan EIA worden aangevraagd op uiteenlopende duurzame investeringen in bedrijfspanden, bedrijfsprocessen, transportmiddelen, duurzame energie opwek, energy load balancing, energietransitie en advies hierover. Door de energie investeringsaftrek wordt zakelijk verduurzamen een stuk interessanter. Er kleven namelijk heel wat voordelen aan deze duurzame subsidieregeling! 

 
SDE++ 2023

Wat is de Energie Investeringsaftrek (EIA)?

De Energie Investeringsaftrek (afgekort tot EIA) is een fiscale subsidieregeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en technieken. Met de energie investeringsaftrek kan er 45,5% van het totale investeringsbedrag in mindering gebracht worden op de fiscale bedrijfswinst of het belastbare inkomen van de ondernemer. Het fiscale voordeel voor deze ondernemingen is circa 11,7% van de investering. Voor een eenmanszaak of V.O.F. kan dit oplopen tot 22,5%. In de praktijk zien we dat ondernemers een voordeel behalen van enkele duizenden euro’s tot enkele tonnen door het optimaal het benutten van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Het budget voor de EIA is in 2023 249 miljoen euro.

Er zijn ook andere vormen van investeringsaftrekken, zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of milieubesparende technieken (grondstof, water, emissie, recycling, hergebruik). 

Welke duurzame veranderingen komen in aanmerking voor de EIA subsidie?

Er kan EIA subsidie worden aangevraagd op uiteenlopende investeringen in bedrijfsgebouwen, bedrijfsprocessen, transportmiddelen, duurzame energie, energy load balancing, energietransitie en advies hierover. Hier vallen uiteenlopende bedrijfsmiddelen onder die vermeld staan op de jaarlijkse Energielijst. Voor veel bedrijfsmiddelen zijn er specifieke eisen gesteld waaraan deze moeten voldoen. Voorbeelden hiervan zijn:

• Warmtepompen, koeling en airco’s
• Warmteterugwinning en ventilatie
• Isolatie voor bestaande bedrijfsgebouwen
• Accu voor opslag duurzaam opgewerkte elektriciteit
• Koel- en vriesinstallaties en restwarmtebenutting
• HR-elektromotor en andere besparingen in processen

Hoe de energie investeringsaftrek aanvragen?

Het is op elk moment in het jaar mogelijk om de energie investeringsaftrek aan te vragen wanneer je een energiebesparende investering doet. Houd er wel rekening mee dat EIA aanvragen binnen 3 maanden na de opdrachtverstrekking ingediend moeten worden. Om de zekerheid van een beschikking te vergroten is het belangrijk om voorafgaand het verduurzamen van je bedrijf al goed uit te zoeken hoeveel bespaart kan worden met de EIA. Daarom is het aan te raden om in het voren een verduurzamingsadvies uit te laten brengen. Zo ben je zeker van je zaak en weet je precies wat je aan de energie investeringsaftrek hebt. Zo is ook de financieringsvorm (eigen koop, financial lease of operational lease) relevant voor wie in aanmerking komt voor de EIA aanvragen. 

Om Energie Investeringsaftrek (EIA) aan te vragen dien je te voldoen aan de volgende EIA voorwaarden.

  • Ten eerste dien je om het fiscale voordeel te kunnen verzilveren in Nederland vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting te betalen.
  • Het bedrijfsmiddel of de techniek waarin wordt geïnvesteerd moet minimaal € 2.500 kosten en als nieuw aangeschaft zijn (refurbished of demo/showroom model kan wel).
  • De overige EIA voorwaarden zijn afhankelijk van de bedrijfsmiddelcategorie.

Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

energy architects logo

Wil jij jouw bedrijfspand overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden en processen van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer. 

We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.

Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.

De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud. 

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud