Hoe het energielabel verbeteren de woningwaarde verhoogd

24/05/2024

Het energielabel van een woning wordt steeds belangrijker. Wanneer je tegenwoordig op Funda kijkt, wordt het energielabel van de woningen die te koop staan duidelijk uitgelicht. Ook hypotheekverstrekkers vragen naar het energielabel van de woning die jij gekocht hebt en bepalen mede op basis van het energielabel de hoogte van de hypotheek en het rentetarief. Het energielabel verbeteren wordt daarmee ook steeds belangrijker.

In dit artikel lees je meer over het energielabel van een woning en hoe het energielabel verbeteren leidt tot een hogere woningwaarde en verbeterd wooncomfort.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

energiebesparende maatregelen

Wat is een Energielabel?

Het energielabel voor woningen is een indicatie die laat zien hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke woningen. Dit label varieert van A+++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig) en is gebaseerd op kenmerken zoals isolatie, verwarmingssystemen en het gebruik van duurzame energiebronnen. Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen en moet door een gecertificeerde expert worden vastgesteld.

Voordelen van een hoog energielabel

Voordelen van wonen met hoog energielabel (A-B):

  1. Lagere energiekosten: Woningen met een hoger energielabel zijn doorgaans beter geïsoleerd en efficiënter in energieverbruik, wat resulteert in lagere maandelijkse energiekosten.
  2. Verhoogd comfort: Verbeterde isolatie en moderne verwarmingssystemen dragen bij aan een stabielere binnentemperatuur, wat het wooncomfort aanzienlijk verhoogt.
  3. Betere luchtkwaliteit: Energie-efficiënte woningen hebben vaak een beter ventilatiesysteem, wat zorgt voor een gezondere binnenluchtkwaliteit.

Voordelen voor woningwaarde en uitstraling:

  1. Verhoogde marktwaarde: Een beter energielabel kan de marktwaarde van een woning verhogen, omdat potentiële kopers bereid zijn meer te betalen voor een energiezuinige woning.
  2. Aantrekkelijker voor kopers en huurders: Woningen met een hoog energielabel zijn aantrekkelijker in de vastgoedmarkt, wat kan resulteren in snellere verkoop of verhuur.
  3. Duurzaamheid: Een hoog energielabel reflecteert een commitment aan duurzaamheid, wat aansluit bij de groeiende maatschappelijke focus op milieu verantwoordelijkheid.

Hoe het energielabel verbeteren

Het verbeteren van het energielabel van jouw woning is een proces dat zowel kleine aanpassingen als grotere investeringen kan omvatten. Hier zijn de belangrijkste stappen die je kunt nemen voor het energielabel verbeteren:

Stap 1: isolatie verbeteren

Isolatie is een van de meest effectieve manieren om energie-efficiëntie te verhogen. Focus op:

  • Dakisolatie: Warmte stijgt, dus het verbeteren van dakisolatie kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren.
  • Muurisolatie: Het isoleren van spouwmuren of het aanbrengen van buitengevelisolatie.
  • VloerisolatieVloerisolatie is vooral belangrijk bij oudere woningen met houten vloeren.
  • Raamisolatie: Vervang enkel glas door dubbel glas of beter nog, hoogrendementsglas.

Stap 2: Verwarmingssysteem upgraden

Oude verwarmingssystemen vervangen door moderne, energie-efficiënte systemen zoals een HR-ketel, warmtepomp, of zonneboilers kan een aanzienlijk verschil maken. 

Stap 3: gebruik van duurzame energie

De installatie van zonnepanelen of het gebruik van andere hernieuwbare energiebronnen kan het energielabel aanzienlijk verbeteren.

Stap 4: LED-verlichting en energiezuinige apparaten

Vervang alle oude gloei- en halogeenlampen door LED-verlichting, die veel minder energie verbruikt. Overweeg daarnaast ook om oude apparaten te vervangen voor duurzamere varianten met hogere energielabels.

Stap 5: energiebeheer

Investeer in een slimme thermostaat die helpt bij het optimaliseren van het energieverbruik, en zorg voor een goede afstemming van de verwarming op het gebruik van de ruimtes.

Duurzaam wonen is de toekomst

Het verbeteren van het energielabel van uw woning is niet alleen een investering in jouw onroerend goed, maar ook in je levenskwaliteit en het milieu. Door de bovengenoemde stappen te volgen, kan je jouw energieverbruik verminderen, het wooncomfort verhogen, en de waarde van de woning verhogen.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud