Een energieneutrale woning realiseren in 9 stappen

26/09/2023

Een eigen woning is een plek waar jij je thuis kan voelen. Een thuis waar je een groot deel van je leven doorbrengt. Hoe fijn zou het zijn als je een thuis kan realiseren dat energie efficiënt, milieuvriendelijk en comfortabel is. Een energieneutrale woning bevat al deze 3 belangrijke factoren van een fijn thuis. Energieneutraal wonen betekent zeer lage energiekosten, zeer lage CO2 uitstoot en een zeer hoog comfort niveau. 

In dit artikel lees je hoe je een energieneutralen woning realiseert in 9 stappen.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het  verduurzamen van bestaande woningen? Wij helpen je van A tot Z en kunnen je dus ook helpen om een energieneutrale woning te creëren

Ook voor monumentale woningen.

energiezuinig huis

Een energieneutrale woning in 9 stappen

Het realiseren van een energieneutrale woning is een uitdagende, maar uiteindelijk lonende inspanning. Het draagt niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar zal ook aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Door onderstaand stappenplan te volgen kan ook jij wonen in een energieneutrale woning. Samen kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en genieten van de voordelen van een energie neutrale levensstijl.

Stap 1: onderzoek en doelen stellen

Het realiseren van een energieneutrale woning begint altijd met een grondige energie-audit van je huidige woning. Dit houdt in dat je een gedetailleerd overzicht maakt van je huidige energieverbruik, (voornamelijk het gas- en elektriciteitsverbruik). Hiermee krijg je inzicht in waar de grootste energieverspilling plaatsvindt en kun je realistische doelen stellen voor je energie neutrale woning. 

Zonder een goed onderzoek van je huidige woning, is het eigenlijk onmogelijk om een energieneutrale woning te realiseren. 

energieneutrale woning creëren in 9 stappen

Stap 2: isolatie en luchtdichtheid

Een van de belangrijkste stappen naar een energie neutrale woning is het verbeteren van de isolatie en luchtdichtheid van je huis. Investeer in hoogwaardige isolatiematerialen voor muren, dak en vloer. Vergeet ook niet deuren, ramen en kieren. Een luchtdichte woning voorkomt warmteverlies en verhoogt de efficiëntie van je verwarming en koelsystemen.

Stap 3: zonnepanelen en alternatieve energiebronnen

Om je woning van duurzame energie te voorzien, overweeg zonnepanelen of andere alternatieve energiebronnen zoals warmtepompen. Zonnepanelen zijn een populaire keuze vanwege hun efficiëntie en betrouwbaarheid. Bereken je energiebehoefte om te bepalen hoeveel panelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn.

Om een energieneutrale woning te realiseren is het ook belangrijk om de verwarmingssystemen te vernieuwen met een gasloos alternatief. 

zonneboiler of zonnepanelen

Stap 4: energiezuinige apparatuur

Vervang oude, energieverslindende apparatuur door energiezuinige alternatieven. Denk aan LED-verlichting, hoogrendementsketels, warmtepompen en slimme thermostaten. Deze upgrades verminderen je energieverbruik aanzienlijk.

Stap 5: energieopslag en slimme netwerken

Om te zorgen dat je altijd over voldoende energie beschikt, is energieopslag van groot belang. Batterijsystemen kunnen de overtollige energie die je overdag opwekt opslaan voor gebruik ’s nachts. Bovendien kun je met slimme energienetwerken je energieverbruik optimaliseren en geld besparen.

Let op: de salderingsregeling is aan het veranderen. Dit maakt energieopslag steeds belangrijker.

Stap 6: monitoring en optimalisatie

Een energie neutrale woning vereist nauwgezette monitoring en optimalisatie. Gebruik energiemonitoringsystemen om je energieverbruik in real-time bij te houden. Analyseer de gegevens om inefficiënties te identificeren en aan te pakken.

Stap 7: Duurzaam watergebruik

Vergeet niet je waterverbruik te optimaliseren. Installeer waterbesparende apparaten en overweeg het gebruik van regenwateropvangsystemen voor irrigatie en toiletspoeling.

Stap 8: Certificering en subsidies

Na voltooiing van je energie neutrale woning, overweeg certificeringen zoals een energielabel A+++ of een passiefhuis-certificaat. Deze kunnen niet alleen je woningwaarde verhogen, maar ook toegang geven tot subsidies en belastingvoordelen.

Stap 9: bewustwording en educatie

Last but not least, verspreid het woord over je energie neutrale woning en deel je ervaringen met anderen. Educatie en bewustwording zijn essentieel om de overstap naar duurzame woningen te versnellen.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud