Gasaansluiting verwijderen of afsluiten zodra woning van het gas af is

10/06/2024

Het verduurzamen van een woning wordt steeds meer gedaan en steeds meer woningen kunnen volledig van het gas af. De gasaansluiting verwijderen is vervolgens de laatste stap. Gasloos wonen kent veel voordelen waarmee woningeigenaren het wooncomfort verbeteren, energiekosten besparen en bijdragen aan een beter leefklimaat. Echter is het van belang om na het verduurzamen van een woning de gasaansluiting te verwijderen of af te laten sluiten. Pas na het laten verwijderen van de gasaansluiting, woon jij volledig gasloos. 

In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een gasaansluiting verwijderen, de wettelijke verplichtingen, en het verschil tussen het verwijderen en het simpelweg laten afsluiten van een gasaansluiting.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

Tot wanneer cv ketel kopen

Het belang van een gasaansluiting verwijderen

Het verwijderen van een gasaansluiting in een woning die volledig is overgestapt op duurzame energiebronnen zoals zonne-energie in combinatie met een warmtepomp of andere duurzame oplossingen, zal heel wat voordelen bieden voor zowel de woningeigenaar als het klimaat. Allereerst verminder je met gasloos wonen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, wat in lijn ligt met wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen om de CO2-uitstoot te verlagen. Bovendien tackle je ook de risico’s die gepaard gaan met gaslekken, wat de veiligheid in huis verhoogt. Het belang van een gasaansluiting verwijderen zodra jouw woning volledig verduurzaamt is, is dus groot. 

Voordelen voor woningeigenaren

Voor woningeigenaren die hun woning hebben verduurzaamd, biedt het verwijderen van de gasaansluiting specifieke voordelen:

  • Kostenbesparing: Door de gasaansluiting te verwijderen, bespaart de huiseigenaar op de vaste kosten die netbeheerders in rekening brengen voor het aanhouden van een aansluiting, zelfs als deze niet gebruikt wordt.
  • Waardevermeerdering van de woning: Woningen die volledig onafhankelijk zijn van gas trekken vaak een groenbewust publiek en kunnen een hogere marktwaarde hebben.
  • Duurzaamheidsimago: Het verwijderen van de gasaansluiting bevestigt de volledige inzet voor duurzaamheid, wat bijdraagt aan het groene imago van de woning.

Is gasaansluiting verwijderen verplicht?

De vraag of het verwijderen van de gasaansluiting verplicht is, hangt af van lokale regelgeving en beleid. In veel gevallen is het niet strikt verplicht om de aansluiting te laten verwijderen, maar het kan wel aanbevolen worden vanuit een duurzaamheidsoogpunt of vanuit de wens om lange termijnkosten te besparen. Het is belangrijk om bij de lokale netbeheerder of gemeente na te gaan welke specifieke regels van toepassing zijn voor jouw woning, Energy Architects helpt je hier graag bij.

Verwijderen of afsluiten van de gasaansluiting?

Er is een significant verschil tussen het verwijderen van de gasaansluiting en het simpelweg laten afsluiten:

  • Verwijderen van de gasaansluiting: Dit houdt in dat de fysieke gasleidingen vanaf de hoofdaansluiting worden verwijderd. Dit proces is grondiger en duurder dan het afsluiten, maar het betekent ook dat er geen weg terug is. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de werkzaamheden en de locatie van de aansluiting.
  • Afsluiten van de gasaansluiting: Dit is een minder ingrijpende procedure waarbij de gasaansluiting wordt verzegeld, zodat er geen gas meer naar de woning kan stromen. Hoewel dit goedkoper is dan verwijderen, blijven er mogelijk toch minimale vaste kosten bestaan en blijft de aansluiting bestaan voor eventueel toekomstig gebruik.

Kostenoverwegingen

De kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting kunnen hoog zijn en worden beïnvloed door factoren zoals de locatie van de woning en de toegankelijkheid van de gasleidingen. Afsluiten is een goedkopere optie, maar kan op lange termijn minder voordelen bieden, vooral als men geen intentie heeft om in de toekomst weer op gas over te gaan. Huiseigenaren doen er goed aan een kosten-batenanalyse te maken om te bepalen welke optie het beste past bij hun duurzaamheidsdoelstellingen en financiële situatie.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud