Je gasverbruik verminderen op een efficiënte en rendabele manier doe je zo – 9 unieke tips

16/01/2022

Een comfortabele temperatuur in de woonkamer, koken op gas, lekker warm douchen in de winter. Het zijn allemaal dingen waar we dagelijks behoeften aan hebben, en dat is logisch. Wel is het zo dat deze dagelijkse behoeften allemaal resulteren in een hoger gasverbruik. Na de stijgende gasprijzen, is het logisch dat we steeds meer gaan kijken naar hoe we ons gasverbruik verminderen kunnen, zonder dat we onze dagelijkse behoeften hoeven te negeren.

In deze blog vertellen we je precies hoe je op een efficiënte en rendabele manier je gasverbruik kunt verminderen, zodat je nog wel je dagelijkse behoeften kunt voorzien, maar een lagere gasrekening zult ontvangen!

Waarom zou je jouw gasverbruik verminderen?

Of je nou een extreem hoog gasverbruik hebt, of al aan de lage kant zit, vaak kan je met hele simpele of juist grote ingewikkelde aanpassing je gasverbruik al efficiënt verminderen. Je gasverbruik verminderen heeft meerdere voordelen:

 • Je kan honderden euro’s per jaar besparen. Soms met investering, maar ook zonder te investeren. We vertellen je exact hoe je dat doet later in deze blog.
 • Help mee de CO2 uitstoot te verminderen. Ons dagelijkse gasverbruik heeft een groot impact op de totale CO2 uitstoot in Nederland
gasverbruik verminderen

Wil je weten of jouw gasverbruik relatief laag of hoog is in vergelijking met vergelijkbare huishoudens in Nederland? Beantwoord via deze link slecht 5 vragen, en zie direct of jouw gasverbruik relatief hoog is.

Hoe je jouw gasverbruik verminderd simpel door je gedrag iets aan te passen

 • Ga slim om met de temperatuur in huis
  Ga je jouw huis even uit? Zet de kachel dan wat lager. Als je binnen een korte tijd weer terug komt, dan is het beter om de temperatuur niet ál te laag in te stellen. Dan kost het namelijk meer energie om de ruimte weer helemaal op te warmen dan wanneer de ruimte continu op zo’n 18 graden is als je er niet bent of slaapt. 
 • Deuren sluiten en niet alle ruimtes verwarmen
  “Hoe kan ik mijn gasverbruik verminderen zonder te investeren?”. Bedenk eens goed in welke ruimtes van het huis je vaak bent en sluit altijd de deuren achter je. Door deuren te sluiten, hou je namelijk de warmte langer binnen die ruimte. Ben je voornamelijk in de woonkamer, verwarm dan alleen deze ruimte op een prettige temperatuur.
 • Een slimme thermostaat
  Houd je gasverbruik in de gaten door een slimme thermostaat te nemen. Een slimme thermostaat zorgt dat de warmte is afgesteld op jouw dagelijkse behoeften. Ook kun je inzien wat je verbruik is en je verwarming op afstand hoger of lager zetten.
 • Zet de thermostaat wat eerder lager
  Als je weet dat je later op de dag uit huis gaat, zet de thermostaat dan ongeveer een uur voordat je vertrekt al op zo’n 18 graden. In de korte tijd dat je nog thuis bent, zal de temperatuur niet direct flink omlaag gaan. Doe je dit altijd als je weggaat, dan kun je op jaarbasis hiermee zeker je gasverbruik verminderen.
 • Zet de temperatuur op minimaal 15 graden als je langer dan een week weg bent
  Ben je een langere tijd weg van huis, bijvoorbeeld meer dan een week? Dan is het slim om de temperatuur wel lager dan 18 graden in te stellen. Zorg er in de koude periodes van het jaar wel voor dat de temperatuur nooit lager dan 15 graden wordt ingesteld. Wordt het kouder dan dit, dan kunnen leidingen bevriezen.

 

Lees hier nog meer algemene tips om ook je elektriciteitsverbruik simpel te verlagen

Je huis efficiënt aanpassen om je gasverbruik extreem te verminderen

Alternatief voor cv ketel

Alle bovenstaande tips zijn een goede eerste stap richting een lager gasverbruik. Echter is het zo dat wanneer je echt flink wilt besparen op je energierekening je slimme en rendabele aanpassingen in huis kunt doen.

 • Isoleer je woning

Door je woning te isoleren kun je jouw gasverbruik aanzienlijk verlagen. Er zijn verschillende isoleermogelijkheden in de vloer, wanden en het dak van iedere woning. Welke type isolatie het beste is voor jouw woning, is alleen te bepalen door een uitgebreide inspectie. Niet elke type isolatie is namelijk geschikt voor iedere woning!

 • Kies voor een duurzaam verwarmingssysteem

Verwarmen zonder gas, of hybride verwarmen op gas en elektriciteit. Er zijn steeds meer duurzame verwarmingsmogelijkheden, waardoor er tegenwoordig voor iedereen wel een passende oplossing is. Of je nou veel of weinig wilt investeren, weinig of veel moeite wilt doen, er is zeker een goede oplossing.

Wil je weten welke mogelijkheden er allemaal zijn? Plan dan eens gratis adviesgesprek in met een van onze verduurzamingsadviseurs, zij geven graag antwoord op al jouw vragen!

 • Maak je woning slimmer

Regel de verwarming van je woning op een slimme manier. We hebben een slimme thermostaat al eerder genoemd, maar je gasverbruik verminderen met slimme oplossing kan op meerdere manieren. Denk aan zone verwarming en/of domotica systemen.

 • Volledig energieneutraal wonen?

Is volledig energieneutraal wonen iets voor jou? Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je energierekening verlaagt wordt naar 0€! Dat is heel wat besparen op jaar basis. Lees via deze link alles over energieneutraal wonen, en leer of dit geschikt is voor jou en jouw woning!

Woon jij in een monumentale woning? Wij schreven eerder hoe je het gasverbruik verminderen kunt in een monumentale woning. Lees er alles over!

Woon je in een jaren 30 woning, of ben je van plan er in de toekomst in te gaan wonen? Dan lees je via deze link ook een efficiënt stappenplan om het gasverbruik in een jaren 30 woning te verlagen.

Je gasverbruik verminderen door te verduurzamen

Energy Architects is gespecialiseerd in het verduurzamen van woningen. Wij zoeken precies uit hoe het gasverbruik in jouw woning het beste verlaagd kan worden door middel van een uitgebreide inspectie en advies. Het is moeilijk om zonder te inspecteren je met zekerheid te vertellen welke ingrepen de meeste besparing zullen opleveren.

Wij zoeken voor je uit hoe je jouw woning kunt verduurzamen op de meest rendabele manier. Zo kunnen we je precies vertellen met welke ingrepen je ervoor kunt zorgen dat je op een winstgevende manier je energierekening kunt verlagen.

Kortom, zoeken we voor je uit hoe je met behulp van een slimme financiering je maandelijks meer kunt besparen dan aflossen. Zo maak je dus vanaf dag 1 na het verduurzamen van je woning direct winst, zonder een eigen investering.

Wil je eerst weten hoeveel je ongeveer kunt besparen met verschillende maatregelen? Doe eens onze gratis bespaarcheck en weet binnen 2 minuten hoeveel jij ongeveer op jaarbasis kunt besparen!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud