Waarom een groen dak met zonnepanelen combineren nog duurzamer is

13/06/2023

Duurzaamheid is tegenwoord hot topic. Iedere woningeigenaar in Nederland heeft ondertussen al wel eens nagedacht over het verduurzamen van hun woning. Zonnepanelen aanschaffen, verwarmen met een warmtepomp en eventueel isoleren om de warmte binnen te houden. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen…

Het is echter slim om verschillende verduurzamende ingrepen te combineren, een groen dak met zonnepanelen bijvoorbeeld. Een groen dak met zonnepanelen is namelijk nog duurzamer dan dat je alleen kiest voor losse zonnepanelen of een los groen dak. Op deze manier haal je het maximale uit je investering! 

In dit artikel sommen we de voordelen van een groen dak met zonnepanelen combinatie op en lees je hoe jij gebruik kan maken van deze duurzame combinatie. 

Groen dak met zonnepanelen

De kracht van een groen dak met zonnepanelen

Zowel zonnepanelen als groendaken hebben de nodige voordelen. Door deze twee duurzame oplossingen te bundelen kun je deze eigen­schappen versterken. Met een mooi woord synergie of het synergie-effect genoemd. De vier belang­rijkste voordelen van een groen dak met zonnepanelen zetten we hieronder op een rijtje.

1. Verbeter de energie efficiëntie

Een groen dak biedt uitstekende isolatie waardes voor het dak, waardoor het energieverbruik van een gebouw flink wordt verminderd. Het vermindert daardoor warmteverlies in de winter en houdt het gebouw koeler in de zomer, waardoor de behoefte aan verwarming en koeling wordt verminderd. Door zonnepanelen toe te voegen aan een groen dak, kan de opgewekte elektriciteit direct worden gebruikt om aan de energiebehoeften van het gebouw te voldoen. Dit verhoogt de energie-efficiëntie van het gebouw en kan zelfs leiden tot energieonafhankelijkheid, waarbij het gebouw meer energie produceert dan het verbruikt.

Let er wel op dat ventilatie bij een groen dak met zonnepanelen nog belangrijker wordt. 

2. Verleng de levensduur

Een groen dak biedt bescherming tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval, hagel en blootstelling aan UV-straling. Het fungeert als een extra laag isolatie, waardoor de dakbedekking wordt beschermd tegen schade en slijtage. Door zonnepanelen op een groen dak te plaatsen, worden de panelen beschermd tegen directe blootstelling aan deze elementen, waardoor de levensduur wordt verlengd. Het groene dak fungeert als een buffer tegen temperatuurschommelingen en helpt de zonnepanelen op een optimale temperatuur te houden, wat de opbrengst van de zonnepanelen ook ten goede komt.

3. Behaal nog meer rendement

De meeste mensen weten dat de hoeveelheid vermogen dat met zonnepanelen wordt opgewekt afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht dat op het paneel valt. Wat niet iedereen weet is dat ook de temperatuur van een zonnepaneel hierbij een grote rol speelt. Panelen die op een zomerse dag de hele dag in de zon staan kunnen namelijk behoorlijk warm worden. Op een dag met buiten­temperaturen van meer dan 25 graden van de temperatuur van een paneel maar zo 50 °C zijn. Heb je een (grijs) bitumen dak en zijn de panelen laag op het dak geplaatst (weinig lucht­circu­latie), dan kan dit oplopen tot 65 °C of meer. 

Een gemiddeld zonnepaneel werkt het efficiëntst tot een temperatuur van ongeveer 25 °C. Wordt het paneel warmer? Dan kun je te maken krijgen met rendementsverlies. Minder opbrengst dus. Dat kan een afname van 0,35 – 0,5% per graad celsius zijn, afhankelijk van het merk en type zonnepaneel. Het kan dus goed voor komen dat juist op de meest zonnige / warme dagen, je zonnepanelen minder opwekken.

Door een groen dak met zonnepanelen zal je veel minder last hebben van rendement verlies, omdat het groene dak de omgevings­temperatuur omlaag brengt. Doordat de planten vocht opnemen en vervolgens weer verdampen, onttrekken ze warmte uit de lucht. Dit effect kan er in de zomer voor zorgen dat de temperatuur van panelen op een groen dak beperkt blijft tot een 35 °C. De sedum ­planten functio­neren dus als een soort natuurlijke airco voor de zonnepanelen.

4. Meer esthetische waarde en biodiversiteit

Een groen dak met zonnepanelen biedt niet alleen milieuvoordelen, maar voegt ook esthetische waarde toe aan een gebouw. Het creëert een groen en levendig landschap dat visueel aantrekkelijk is en bijdraagt aan het welzijn van de bewoners. Bovendien trekt een groen dak met zijn plantengroei verschillende soorten insecten, vogels en andere dieren aan, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd. Het biedt een habitat voor verschillende planten en dieren die anders moeilijk te vinden zouden zijn in een stedelijke omgeving.

Niet iedereen vind zonnepanelen een mooie toevoeging aan de daken van onze woningen. Een groen dak kan hierbij een uitstekende oplossing zijn om het uiterlijk van het dak te verbeteren.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud